Kerk en kroeg

Afgelopen maandag was er weer een bewonersoverleg in het Dorpshuis in Kudelstaart. Ik vind dat mooi, zo'n bewonersoverleg. Mensen komen bij elkaar en gaan praten over alledaagse zaken die de Kudelstaarters bezighouden. En daar ben ik er een van. Dus het gaat mij ook ter harte.

De onderwerpen die passeerden hadden op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar te maken, maar zoals altijd, schijn bedriegt. Wat mijn hart deed jubelen was de shortlist met wensen van de Kudelstaarters. Op één met stip… de kroeg! Gaat het dan toch gebeuren? Een kroeg in Kudelstaart?

Ik lees dat omwonenden bezwaar aantekenen. Te veel overlast vanwege het laden en lossen van vrachtwagens, overlast en het extra verkeer. Tjongejonge, wat een angstdenken. Alsof er een plaatselijke chapter van de Hells Angels wordt gevestigd. Waar hebben we het over? Een horecagelegenheid waar je overdag een kop koffie kunt drinken.

Dat is niet eens een kroeg, dat is een breiclub. En dat doet dan wel weer denken aan de Hells Angels, die stoere mannen met brommers. Dan is er eindelijk een ondernemer die een risico wil nemen en dan liggen de omwonenden dwars. Daar kan ik echt chagrijnig van worden.

En dat brengt me onmiddellijk bij het tweede onderwerp op de shortlist. Een tweede supermarkt. Daar ben ik ook voor. Ik vind het aanbod van Albert Heijn prima, ik ben dagelijks klant van ze en de eigenaar vind ik zeer sympathiek, maar een beetje concurrentie kan helemaal geen kwaad.

Maar nu is de ondernemer angstig om te ondernemen. En dan heb ik het over de Lidl die onvoldoende markt ziet in Kudelstaart om hier een supermarkt te openen. In Aalsmeer wel, daar hebben ze een locatie gevonden waar ze willen bouwen. Maar daar hebben wij niets aan.

Meer diversiteit in Kudelstaart, dat is wat we willen. Meer keuze. Wat dat betreft kan ik me nog steeds opwinden over het feit dat we wel twee kerken hebben in Kudelstaart, maar niet één kroeg en slechts één supermarkt. En hoeveel mensen gaan er dagelijks naar de supermarkt en zet dat eens af tegen het aantal mensen die dagelijks naar de kerk gaan.

Over nut en noodzaak gesproken. Een beetje zichzelf respecterende gemeente plaatst tegenover iedere kerk een kroeg. Logisch, want al dat brave gedoe iedere zondag moet ja na afloop een beetje kunnen wegspoelen. Dan is het fijn als je op een ander niveau onder elkaar nog eens de preek kunt doornemen. Dat is goed voor het welzijn van de Kudelstaarters én goed voor de economie.

Op nummer drie van de shortlist staat een viswinkel. Uit mijn hart gegrepen. Een vette haring is altijd welkom. Vis is gezond, alhoewel je dat tegenwoordig met de nieuwe schijf van vijf weer kunt betwijfelen. Ik zie het al voor me. Op zondag, na een bezoek aan de kerk waar ik mij spiritueel heb kunnen laven, loop ik naar de kroeg om nog eens wat te filosoferen met mijn buurtgenoten, om daarna een visje te verschalken bij de viswinkel.

Die… natuurlijk niet op zondag open is. Nog zo een gotspe. Dan maar naar de Lidl want die zal zeker willen concurreren met Albert Heijn, dus die is zeker open op zondag. En daar kun je vast ook wel een visje halen. Niet van dezelfde kwaliteit als bij de viswinkel, maar toch. Het zou het leven in Kudelstaart toch behoorlijk veraangenamen.

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. Monter.

 

2 reacties

  1. Lijkt mij als er brood zou zitten in een supermarkt extra en een viswinkel dat ze er al stonden….. Lijkt mij een vrij zinloze discussie…

  2. Laat me raden.. zijn het soms de vrouwen die bang zijn dat hun vrijer naar de kroeg gaat en dat ze nadien deegrollers uit de kast moeten trekken of eventueel de dweil aan een stok?

    Laat ze een voorbeeld nemen aan mijn buren, als manlief lazarus is komt hij er bij de vrouw niet in en legt zijn roes uit te slapen in de schuur, voor ons buren in de portiekflat al héél gewoon !

    Goed voorbeeld doet volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel