Column: ‘Zelfpromotie in het raadhuis?’

Is het nieuws als er iets niet gebeurt? Dat vroeg de columnist van vandaag zich af. Wethouder Van Rijn stelt zich niet kandidaat voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en belegde daarvoor een persconferentie. Joop Kok hoefde niet lang na te denken over een onderwerp voor zijn column. Hij koppelde het aan de wekelijks verschijnende foto’s van breedlachende wethouders in de plaatselijke media en vertelt hieronder hoe hij daarover denkt.

Door: Joop Kok. “Je ziet ze niet alleen bij het linten doorknippen of eerste palen slaan, maar ook als er prachtige initiatieven zijn of belangwekkende kwesties spelen. Het is een plaag, sterker nog, het is dé Aalsmeerse plaag. Koot en Bie zagen het op tv dertig jaar geleden al scherp met Hekking, hun subliem bedachte wethouder van de fictieve gemeente Juinen. Wij zijn erin blijven hangen.”

Dat schreef wijlen hoofdredacteur Han Carpay meer dan zes jaar geleden. Mocht de naam Hekking u weinig zeggen, die stond symbool voor de zich opdringende bestuurder, die maar al te graag voor de camera’s verschijnt, schuin geposteerd voor de burgemeester.

Een vrolijk beroep
De Hekkings van toen waren de wethouders Ad, Rik, en Gertjan, die van nu Robert, Bart en Wilma. Aan de procedure is niets veranderd. De gemeente stuurt persberichten met foto’s rond met de bedoeling dat de lokale media dat, al of niet in aangepaste vorm, plaatsen. Aanleiding kan van alles zijn, van de aanleg van een zebrapad tot het gebeuren rond corona. Ondernemers werden bezocht om de boodschap uit te dragen dat de wethouder met hun meevoelt en dat er een noodpakket aan maatregelen is vastgesteld. Om ook maar de schijn te voorkomen dat de wethouder alleen maar oog zou hebben voor de wereld van de ondernemer, bezocht hij ook de voedselbank. Die zag op dat moment een toename van ongeveer 10 á 15 procent in de klanten. Nee, voor hen geen noodpakket, of woorden dat de wethouder het te gek vindt dat er ook maar iemand afhankelijk is van de voedselbank. Laat staan een gebalde vuist van: ‘Ik ga naar den Haag om dit aan te kaarten’. Integendeel, iedereen werd hartelijk bedankt voor zijn inzet en alle vrijwilligers kregen een mooie orchidee. Trots ging men met de wethouder op de foto. Getraind als hij was toonde hij dezelfde lach als op al die andere foto’s. Han schreef al: het wethouderschap is een vrolijk beroep.

Niemand die er iets van zegt
Mocht u denken dat de Raad deze manier van opereren zou aankaarten omdat het te veel geld kost of ten koste gaat van andere partijen die net zo goed hebben bijgedragen aan bepaalde voorstellen, dan hebt u het mis. Daar ligt men heerlijk onder de mantel der liefde en denkt men in stilte: Ze doen het precies zoals wij het ook zouden doen en zoals het ons is verteld op onze partijcursus communicatie. Ik weet er alles van, ook ik heb deze gevolgd en weet hoe je jezelf in de picture kunt spelen: bezoek een organisatie of instelling waar je je als partij mee verbonden voelt en ga daar op af voor jouw moment. Genereer aandacht en laat de media het werk doen. Maar er zijn grenzen, van de week werd die voor mij bereikt.

Weer een wethouder kwijt?
Ik kreeg een doorgestuurd bericht van wethouder Robert van Rijn: Graag zou ik niet slechts via het versturen van een persbericht maar juist ook jullie persoonlijk willen uitnodigen om e.e.a toe te lichten i.v.m. mijn toekomstperspectief binnen Aalsmeer. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamer 2021. Het lijkt me goed om aan geruchten die mogelijk spelen een eind te maken door duidelijkheid te geven.

Ik kreeg het doorgestuurd via mijn hoofdredacteur en die schreef erbij: Hoi Joop, ga je dinsdag mee naar Robert? Het ziet er naar uit dat we weer een wethouder kwijt raken.

Het Raadhuis voor zelfpromotie
Op zijn kamer gaf Robert van Rijn, in aanwezigheid van fractievoorzitter Dirk van der Zwaag, te kennen dat hij graag zijn karwei in Aalsmeer wil afmaken. Hij heeft zich niet aangemeld voor de VVD kandidatenlijst van de tweede Kamerverkiezingen 2021 waarvoor de besprekingen nu lopen. In het persbericht dat na afloop werd meegegeven wordt nog eens benadrukt hoe goed Robert wel niet is voor de gemeenschap Aalsmeer en hoe dankbaar en loyaal hij is aan die gemeenschap. Kortom een vorm van zelfpromotie waarvan ik me afvraag of hij het Raadhuis wel op die manier mag gebruiken?

Promotie zonder kosten
Mag hij de pers op die manier gebruiken? Aalsmeer Vandaag heeft haar bedenkingen. Op een wat kwajongensachtige manier word je, wat ik wel kan waarderen, naar het Raadhuis gelokt maar als je het wat nuchter bekijkt gaat het alleen maar om de promotie van Van Rijn en de VVD. Normaal moet je daar voor betalen, maar op deze manier kost het je niets, niente. Nee, voor deze Hekking 0.2 kan ik geen waardering opbrengen, er zijn ethische grenzen en ik zou de politici willen verzoeken daar rekening mee te houden.

Zie hieronder een selectie foto’s van het eerste half jaar waarin de wethouders zich ‘in the picture spelen’. De collage is verre van compleet.

ALS_kadernota_partijen_v8

6 reacties

 1. Alweer een prachtige colum Joop. Ik denk dat je het goed hebt gezien en goed hebt verwoord. De waarheid komt misschien wat zuur over, maar het leven is soms zuur!!!!!

 2. Ik wacht met smart op een foto van het voltallige bestuur met echte werkkleding aan, kruiwagen met zand, schep en ander gereedschap om de fietspaden op te knappen! Een pakkend artikel daar bij In de krant dat ze dit in het vervolg één dag in de week gaan doen! Dan is deze gemeente gelijk de naam “autoparadijs” kwijt en gaat de fietser zonder blaren in zijn handen zijn weg!

 3. Wat een verschrikkelijk “ zuur “ stuk van de columnist van dienst.
  Komen ze nooit in de openbaarheid is het niet goed doen ze het wel is het ook niet goed.
  De columnist zelf is zeker nog nooit ergens in het openbaar verschenen en heel belangrijk voor op de foto gaan staan om “ in beeld “ te komen?
  Als hij weer een een collum schrijft kan hij beter zijn pen niet in het azijn dopen.

 4. 03-11-2014
  Pennenstreek 51. Blij
  Wethouders kijken altijd blij.
  Zag een leuke foto van een linten knippende wethouder op de markt. Daarna een foto van alle wethouders in Greenpark. Verderop in het Witte Weekblad een foto van twee wethouders bij de ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’.
  Een week eerder in de Nieuwe Meerbode zes foto’s met tenminste één blije wethouder erop:
  1. ‘Ambitieus college…’; 2. ‘Mantelzorg & Meer’; 3. ‘College bezoekt Greenpark’; 4. ‘Prezens GGZ inGeest’ (voor psychische problemen); 5. ‘Duif International’; 6. ‘JOGG-gemeente’.
  In dezelfde krant op één pagina de Algemene Beschouwingen van vijf fractievoorzitters – zonder foto, en over twee pagina’s de plannen van B&W met de Hornmeer. In een lettertype dat elke hoogbejaarde zelfs zonder leesbril zou kunnen lezen.
  Ik moest even denken aan bepaalde landen waar de media over elke scheet van de machthebbers dagelijks bol staan.
  Maar gelukkig is dit het dorp Aalsmeer maar. Natuurlijk zijn de wethouders hier blij.

 5. VVD-wethouder Van Rijn heeft openlijk bekendgemaakt wethouder te willen blijven. Prima. Goed voor iedereen om dat nu al te weten.
  Geen plotselinge verrassing dus zoals dat het geval was in november/december vorig jaar toen een Aalsmeerse wethouder in het geheim – en met succes – solliciteerde naar het ambt van burgemeester in een andere gemeente. Die raakten we dus kwijt.
  Ik meen dat er dit geval geen enkele ethische grens overschreden. Van Rijn blijft dus. En hopelijk alle andere gemeenteraadsleden.

 6. Beste dorpelingen van Juinen.

  Zijn wij allen niet ijdel en is het daarom ook niet dat vele spiegels vlak naast de voordeur zijn
  op gehangen: “Zit me stropdas goed, vader gaat op stap”. Zelfs in ons prachtig gehucht Juinen ontbreken de spiegels nimmer.
  Wekelijks maakt Burgemeester v.d. Vaart met zijn toegewijde wethouder Hekking hun digitale rondje door ons gehucht Juinen, ten behoeve van hun achterban en een beetje voor hun zelf..
  Niks mis mee en het levert voor de buitenstaander nog leuke tv momenten op: Rondje Juinen. van Koot en BIe.
  Gun Burgemeester v.d. Vaart en wethouder Hekking hun wekelijkse ‘Prettige momenten”, met als hoogte punt het feliciteren van een dorpeling thuis bij de voordeur bij zijn verjaar dag.
  Natuurlijk is het ook een beetje bedoeld als promotie voor de toegewijde wethouder Hekking, maar
  wij als dorpelingen van Juinen moeten staan juichen op de brink nu duidelijk is dat wethouder Hekking zijn werk wel afmaakt in Juinen en niet tussentijds vertrekt naar het grote en voor ons te ver liggende Den Haag,

  Het is mooi wonen in Juinen, al was het alleen maar al om de diversiteit en de samenhorigheid onder de dorpelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel