Hondenpoep

“In Aalsmeer wonen ruim 1200 honden. Hoewel ze het zelf niet in de gaten hebben, kunnen ze voor flink wat overlast zorgen. Zo erg zelfs dat bijvoorbeeld hondenpoep als grootste irritatie wordt genoemd.” Deze tekst komt uit de folder 'Honden en zo…' van de gemeente Aalsmeer, die via de gemeentewebsite te downloaden is op de pagina over hondenuitlaatplekken. De folder stamt uit 2003 toen de gemeente “hun bewoners tegemoet wilde komen” met een hondenbeleid. In de tien jaren die volgden zal het hondenaantal alleen maar zijn toegenomen. De laatste ontwikkelingen zijn dat het hondenbeleid integraal wordt aangepakt. Na de zomer worden de burgers erover geïnformeerd. Ik kan niet wachten en ben natuurlijk erg benieuwd.

Er wordt heel wat geklaagd over hondenpoep, loslopende honden en hondengeblaf. Ook ik doe er vrolijk aan mee. Zeker nu wij zelf sinds een paar maanden de trotse eigenaren zijn van een hond. Hierdoor valt het gedrag van de baasjes me nog meer op. Natuurlijk ergerde ik me altijd al kapot aan de gezellige uitwerpselen in speeltuintjes, grasveldjes of zelfs midden op de stoep. Maar nu ik zelf een paar keer per dag rondwandel in Kudelstaart met mijn hond, zie ik zoveel meer.

Hondeneigenaren die hun hond los laten lopen en geen idee hebben waar de honden uithangen. Laat staan waar ze hun behoefte doen. Hondeneigenaren die hun hond gewoon midden op het pad laten poepen en dan ongegeneerd verder wandelen. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Honden die het leuk vinden om vlakbij een afvalbak te poepen, waardoor ik er dan met mijn goede gedrag in stap. Baasjes die op hun hond gaan lijken. Maar dat is een ander verhaal…

Het lijkt overigens wel of ik een van de weinigen ben die alles opruimen. Ik heb al diverse keren woorden gehad met andere hondeneigenaren toen ik ze vroeg waarom ze de moeite niet namen om de poep op te ruimen. Als collega-hondenbezitter moet dat toch kunnen en is het ook je plicht, vind ik. “Zakje vergeten (waarop ik dan één van mijn zakjes aanreikte); ik betaal toch hondenbelasting; waarom zou ik als anderen het ook niet doen; waar bemoei je je mee; pleur op,” waren gehoorde argumenten.

Of ze negeerden me gewoon, ook leuk. Ik heb nou eenmaal een groot rechtvaardigheidsgevoel, wat me niet altijd populair maakt bij andere hondeneigenaren. Maar aan de andere kant, wie spreekt die mensen er dan wel op aan? De controleurs die hiervoor worden betaald? Die heb ik helaas nog nooit gezien hier. Op heterdaad betrappen is lastig, maar controle op het bij je dragen van opruimmiddelen is toch niet zo moeilijk? In feite hetzelfde als je rijbewijs tonen in het verkeer. Schijnt ook een boete op te staan van zestig euro als je niets bij je hebt. Ga maar eens op een populair plekje staan in de ochtend of rond etenstijd. Dan heb je er zo tientallen te pakken.

Ik maak me er dus nogal druk over. En dan al die loslopende honden op plekken waar dat helemaal niet mag. Er zijn altijd mensen die bang zijn voor honden, vooral als ze vrolijk op je af komen rennen. Op het Surfeiland zag ik het ook laatst gebeuren. Een speelse hond die gezellig tussen de vele handdoekjes rende en in het water sprong tussen de kleine kinderen. Niet te geloven.

Ik heb er ook last van als ik een loslopende hond tegenkom tijdens onze wandelingetjes. Onze jonge hond vindt het machtig interessant om met alle honden te spelen. En dat is lastig als ze aan de lijn moet blijven. Ik heb dan ook al diverse keren verstrikt gezeten door de riem. En helemaal mooi is het als het baasje aangeeft dat ik mijn hond beter los kan maken, zodat ze dan lekker vrij kunnen spelen. Bij losloopplekken is het prima, maar anders echt niet. Kan ik achter mijn enthousiaste pup aan die nog moet leren dat ze naar je toe moet komen. En dan zal je net zien dat die door mij oh zo gewenste controleur om de hoek komt….

Enfin, het is en blijft een lastige kwestie om het gedrag en de mentaliteit van hondenbezitters te veranderen. Ik hoop natuurlijk dat de gemeente meer handhavers laat surveilleren in de wijken en dat wel goed opgevoede hondenbezitters het lef blijven houden om er steeds iets van te zeggen. Ik blijf het in ieder geval gewoon doen.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en maker van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Schreef voor Nieuwe Meerbode. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin