Het verleiden van de toerist

Fort Kudelstaart betovert.
 
Toen ik afgelopen zaterdag erop uit ging om eens te kijken wat het Flower Festival mij te bieden had, waren mijn verwachtingen niet bepaald hoog gestemd. In mijn hoofd doolden nog beelden rond van de teleurstelling over het allereerste festival.
 
Tot het moment dat ik vanaf de Kudelstaartseweg het fort oploop, midden tussen de bloemen. In de takels van de jachthavenkraan hangt een boot, vol met bloemen.
 
Ik word teruggevoerd naar de tijd dat er jaarlijks een bloemenvaktentoonstelling werd gehouden. Als ik die bezocht, waren er maar een paar arrangeurs waar ik nieuwsgierig naar was: Jelle Atema en Peter Boeikens. Die wisten mij te verrassen en te verwonderen. Daar stapte ik voor op de fiets en betaalde ik entree voor. Dat gevoel van toen overviel me nu.
 
Sprookjesbos.
Goed gemutst stap ik de verschillende ruimtes binnen om me te laten verrassen door wat er aan kunst en foto’s te zien is.  De bloemstillevens van Van der Vegt, had ik al op Art Zaanstad gezien, maar hier midden in de ruimte omringd door zijn geschilderde bloemen, waan ik me in een sprookjesbos. Het werk van Bob heeft zich weer ontwikkeld, je ziet dat hij creatief is en durft. De geënsceneerde foto van Monic over de Tuin der Lusten is vermakelijk, haar foto’s van kleine bloemenjuweeltjes spreken me meer aan. Josephine toont een foto met bloemen waar het zonlicht poëtisch door heen schittert. Michael heeft iets met ritme en repetitie, zijn beschilderde ‘spaceballen’ stralen je tegemoet. Annemieke maakt bollen van keramiek, wanneer je die stapelt zijn ze meer aanwezig en heeft het iets van ‘totempalen’.
Als je de mensen kent, is het niet alleen kijken, maar ook bijkletsen en grappen maken.
 
12 jaar later.
In één van de ruimtes hangen tekeningen en foto’s over de stelling van Amsterdam en het fort Kudelstaart. Ik realiseer me ineens hoe snel de tijd gaat. Het is al weer twaalf jaar geleden dat ik deze informatie in het kader van Open Monumentendag heb gemaakt en hier heb opgehangen. Het maakt me weemoedig, tijd om op weg te gaan naar de  Historische Tuin.
 
Te romantisch.
Wanneer ik het Historisch Museum instap weet ik niet wat ik meemaak. Ik word overweldigd door duizenden rozen, het is niet te bevatten. Ik neem foto’s om iets van dat overweldigende gevoel vast te leggen.
 
In de expositieruimte, met op de achtergrond de stem van Rooie Willem, raak ik in gesprek met een dame over wat de mooiste roos is. Mijn gesprekspartner valt voor een zeer romantische soort, misschien wel te romantisch zegt ze en loopt glimlachend verder.
Het is opvallend hoe veel niet Europese bezoekers er op de Historische Tuin rondlopen foto’s schietend van de bloemen, de kinderen in de bloemenschuur, de boten en de draaibrug. Het liefst met een vriend of vriendin op de voorgrond.
 
Place du Moulin.
Een dag later ga ik opnieuw op stap, nu met vriendin. We sluiten af op het molenplein, poffertjes met koffie. We krijgen gezelschap van vrienden op weg naar de Historische Tuin. We hebben het erover hoe intiem het plein overkomt, dat we het liefst een schop en riek zouden halen om de bomen en planten die in het midden van het plein zijn gegroepeerd daar voor altijd te vereeuwigen. We wanen ons met de stalletjes om ons heen en muziek op de achtergrond ergens ver weg in het buitenland.
Het ‘wauw-effect’.
In de zijdstraat op weg naar huis komen we Leni Paul tegen. Ik herinner haar aan een artikel dat ze samen met Arjen schreef over een bijenkomst in de Oude Veiling over de plannen voor Floriworld. Het zou vooral om virtuele effecten gaan die de bezoeker zouden moeten verleiden. Veel scepsis over nut en noodzaak van het prestigieuze project en de vraag of toeristen daar enthousiast van worden. Het ‘wauw-effect’ zit vooral in de aanblik van grote hoeveelheden echte bloemen en die kwamen er niet in voor.
 
Wel bij het Flora Festival. Dat laat zien dat grote hoeveelheden bloemen op originele wijze gearrangeerd op een historische locatie een ‘wauw-effect’ creëert. Daar kan geen Floriworld tegenop.
 
Maak gebruik van wat je al hebt.
Als Aalsmeer werkelijk de toerist wil verleiden, moet ze gebruik maken van dat wat op lokaal niveau al werkt, kijk naar de geschiedenis van de Efteling. Dat gaat terug tot in de jaren dertig toen er op die plaats een sport- en wandelpark werd geopend. Wees erop bedacht dat het opstarten van een geheel nieuw attractiepark gigantisch veel aanloopproblemen met zich meebrengt, aldus een voormalig mededirecteur van Disneyworld Paris tijdens een presentatie in Amsterdam over dit onderwerp.
 
Historische Tuin als Experience Centrum.
Als er één plek in Aalsmeer is dat aanspraak kan maken op verdere ontwikkeling, dan is dat wel de Historische Tuin. Er komen al veel toeristen en het is geliefd bij de Aalsmeerder. Daarnaast ligt het dicht bij het centrum, bij de Westeinder, de Bovenlanden en direct aan de Ringvaart. Bovendien is er alle ruimte om uit te breiden. Het gebied dat aansluit op de Tuin, smeekt om tot ontwikkeling te worden gebracht.
 
Wat betreft financiering lijkt het mij logisch om het Schipholfonds hier op aan te spreken. De toerist brengt geld binnen bij Schiphol en Schiphol financiert daarmee een project dat de toerist naar Schiphol voert. Fair play.
 
Joop Kok is architect en cultuurliefhebber. Is weer gaan studeren, cultureel erfgoed. Kenner van Aalsmeerse gebouwen. Toch nog de politiek ingegaan, fractieassistent bij PACT. Milder geworden de laatste jaren. Niet verlegen om een mening. Eigenwijze vent.  

2 reacties

  1. Ik hoop dat Joop, zich met hart en ziel gaat inzetten, in zijn hoedanigheid als raadslid van Pact om het zeer on dorpse plan voor de Lidl van tafel te krijgen.
    Het is niet overdreven gezegd dat de foto in de Nieuwe Meerbode van het aangezicht van de Lidl met afgrijzen word bekeken door de meeste Aalsmeerders.
    Voor het toeristisch gezicht van Aalsmeer is dit plan een ramp
    En voor de Aalsmeerders ook natuurlijk.
    .

  2. Goed idee mijnheer Kok, levende bloemen en groen, niet uitsluitend de virtuele “beleving”. Er ligt nog 2,6 miljoen op de plank (Schiphol) voor verbetering van de leefbaarheid in Aalsmeer. Bij de raadsvergadering van donderdag jl. opperde de portefeuillehouder R-J. van Duijn dat de gelden mogelijk aangevraagd gaan worden voor de noodzakelijke verbouwing van de Oude Veiling. Ik hoop dat uw idee de goedkeuring van de Raad en van de geldverstrekker zal krijgen. Succes met de uitwerking. Meer Aalsmeer.graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel