Het moet niet gekker worden

Wee je gebeente als iemand ‘van buiten’ het waagde om Aalsmeer in verband te brengen met tulpen(bollen). Want dan stond je op je achterste benen. Hevig verontwaardigd legde je uit dat Aalsmeer niks met bollen te maken heeft. Dat hier rozen en anjers gekweekt worden. Snijbloemen dus en géén tulpen! Waarna je geheid kon gaan uitleggen wat daar nou weer het verschil tussen is.

Als je in den vreemde vertoefde en zei dat je uit Aalsmeer kwam, vertelde je met onverholen trots dat ‘bij ons’ de grootste bloemenveiling ter wereld stond. Dat de koningin hier regelmatig een kijkje kwam nemen. Waar niks aan gelogen was, trouwens. Juliana wist blindelings de weg naar Aalsmeer te vinden, zij troonde elk staatshoofd dat ons land bezocht mee naar de veiling.

Ik was vroeger best trots op Aalsmeer. ‘Wij’ waren immers wereldberoemd om de bloementeelt. Bij ‘ons’ stond de grootste bloemenveiling ter wereld. ‘Ons’ bloemencorso was zo uniek dat er elk jaar uitgebreid verslag van werd gedaan op televisie. En de jaarlijkse bloemenvaktentoonstelling haalde steevast de nationale- en internationale pers.

Gevoelens van trots op Aalsmeer heb ik niet meer. Die zijn, net als de bloemen hier, al een behoorlijke tijd verdwenen. Aalsmeer is uitgebloeid! Het aantal kwekerijen in Aalsmeer is nog slechts op een hand te tellen. Ga maar eens op de hoek van de Aalsmeerderweg en de Stommeerkade staan. Welke kant je vroeger ook op keek, je zag één zee van glas. En nu? Eén kale, verwilderde vlakte, geen kas meer te bekennen.

Ook aan de Oosteinderweg, de Aalsmeerderweg en de Hornweg staat geen kas meer overeind. De kassen die er nog zijn, staan op instorten of dienen als parkeerplaats voor auto’s. Zelfs op Green Park Aalsmeer, het ‘businesspark waar u op kunt bouwen’. Ja, ja, ‘waarop u kunt parkeren’ zullen ze bedoelen. Met & Co laat niet alleen aan de Machineweg bij honderden autos’ parkeren, maar sinds kort ook langs de Molenvliet, bij de Middenweg. Fraai gezicht, al dat blik met de Stommeermolen op de achtergrond…

De veiling bestaat nog. Maar loopt die ook niet op zijn laatste benen? De helft van de klokken draait niet meer en het ene na het andere handelsbedrijf op de veiling stort in. De naam van de veiling is ‘Aalsmeer’ kwijt en heet tegenwoordig FloraHolland, bestuurd door lieden die nog geen roos van een anjer weten te onderscheiden. Koninklijke gasten zie je er al jaren niet meer. Willem-Alexander heeft de veiling nog nooit van binnen gezien.

De veiling heeft zich zo van de Aalsmeerse gemeenschap vervreemd, dat ze in 2007 besloot het bloemencorso niet meer financieel te steunen. Waarmee na zestig jaar het Aalsmeerse bloemencorso, hét corso van ons land, de nek werd omgedraaid. Lang leve het Bollencorso, dat nog steeds in de bloei van haar leven staat. Dit jaar trok het meer bezoekers dan ooit tevoren en werd op televisie uitgezonden.

Om misverstanden te voorkomen: ik heb grote bewondering voor al die vrijwilligers, die het corso in Aalsmeer nieuw leven proberen in te blazen. Maar hoe goed bedoeld ook, dat gaat ze niet lukken. Het is een leuke, versierde optocht, waar velen plezier aan beleven, meer niet. En noem het alsjeblieft geen ‘Aalsmeers Bloemencorso’, want daarmee zet je mensen op het verkeerde been. Bijna net zo misleidend als Aalsmeer een ‘bloemendorp’ noemen.

Burgemeester Vonk-Vedder heeft daar bijvoorbeeld nogal een handje van. Je kunt geen voorwoord of interview met ons Jobke lezen of ze heeft het over ‘Aalsmeer Bloemendorp’. Zoals in (Aals)meer: zomer’, de jongste uitgave van Aalsmeer Westeinder Promotie: “Aalsmeer is in zomer en winter een aantrekkelijk bloemendorp aan het water.” Waar zit haar verstand nou eigenlijk… Ja, als ze het maar hard genoeg roept, dan gaat ze het misschien zelf nog geloven ook.

Take a trip to Aalsmeer flowerstrip, luidt de Engelstalige titel van de onlangs verschenen tweetalige brochure Aalsmeer Flower Village. Bedoeld om toeristen en recreanten te interesseren voor een bezoek aan, jawel, ‘bloemendorp Aalsmeer’. Door verschillende locaties rond het thema bloemen gezamenlijk te presenteren, worden bezoekers uitgenodigd langere tijd in Aalsmeer door te brengen. Op AalsmeerVandaag schreef Arjen Vos op 29 april er al een uitstekend commentaar over, onder de kop: ‘Spookdorp aan het water’.

Zó wil ik Aalsmeer nou ook weer niet noemen, maar ‘bloemendorp aan het water’, wat burgemeester Vonk-Vedder voortdurend rond bazuint, is je reinste onzin. Wethouder van recreatie en toerisme Gertjan van der Hoeven, die onlangs de eerste brochure in ontvangst nam, doet hier braaf aan mee en zei bij de presentatie te hopen “de internationale toerist die Amsterdam aandoet, te verleiden tot een bezoek aan bloemendorp Aalsmeer”.

Sinds kort gooit hij zijn verleidingskunst in de strijd met borden ‘Welkom in Aalsmeer’, met tulpen eronder afgebeeld. Ja, túlpen! Maar liefst vijf op een rij. De borden staan onder meer bij de Bachlaan en tussen het hoge gras op de hoek Provinciale weg en Van Cleeffkade. Een Aalsmeerse wethouder van recreatie en toerisme, die suggereert dat Aalsmeer iets met tulpen(bollen) heeft…, het moet niet gekker worden.

Maar goed. De gemeente gaat campagne voeren onder het motto ‘Aalsmeer Flowervillage’ en wil toeristen lokken met een ‘Bloemenroute’ en een ‘Aalsmeer Flowerfestival’. Ook wordt een fotowedstrijd georganiseerd rond het thema…, u raadt het al: ‘Aalsmeer Bloemendorp’. Ik ben razend nieuwsgierig wat voor foto’s die wedstrijd gaat opleveren…
 

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.

5 reacties

  1. Ik schrijf niet zo snel meer een reactie op nieuws uit Aalsmeer. Zeker nu ik al weer 8 jaar weg ben uit Aalsmeer. Maar als oud-wethouder blijf ik betrokken, en uiteraard als oud-inwoner die er geboren en getogen is. De borden waar Dick over spreekt waren mij ook al opgevallen. Vallen gelijk op, die tulpen. Wat een misser. Maar inderdaad, symptomatisch voor de gemeente. Ik wil zeker niet zeggen dat het vroeger allemaal beter was, maar als ik nu door Aalsmeer rij schieten de tranen in de ogen. Een chaotisch knip- en plakwerk in het centrum, dat geen enkele historische kern meer heeft, en een verloedering van de oude glastuinbouwgebieden. Ik moest denken aan een voorstel dat ik destijds deed, om de gebieden rond de Aalsmeerderweg opnieuw in te richten, met glastuinbouw, veel groen, woningen en kleinschalige bedrijfjes. Onder de titel dat als wij niet ingrijpen, dat deel van Aalsmeer verpaupert met reclameborden, vlaggen en rommel. Het vernieuwingsplan heb ik hier nog uitgewerkt thuis liggen. Gemaakt door de stedenbouwkundige die ook prachtige wijken hier in Amersfoort heeft ontworpen. Maar het plan en de stedenbouwkundige waren toen niet goed genoeg voor een deel van de Aalsmeerse gemeenteraad. Ik weet nog dat mensen als Dick Kuin en Joop Kok, Aalsmeerders met gevoel voor Aalsmeer, het plan waardeerden. Jammer van de kneuterigheid destijds, nu plukt Aalsmeer de vruchten. Maar vooruit, nog een paar jaar en Aalsmeer gaat geheel over naar Amstelveen en daarna Amsterdam. Dan is Aalsmeer helemaal geschiedenis…

  2. Hoi Dick, een geweldig mooi verhaal van je; ik of liever gezegd wij hebben zitten smullen van je column. Geweldig. Dat wij het nu pas gelezen hebben komt omdat wij net als jij veel op het water vertoeven, heerlijk toch. Na ruin 3 weken gevaren en gefietst te hebben kwamen wij thuis op de Machineweg en wat denk je, allemaal auto’s van Corendon, zogenaamd Met & Co. Het is toch treurig, ze verhuren de parkeerplaatsen maar ze hebben geen ruimte genoeg. Dus moeten de bewoners van de Machineweg de auto maar ergens in de Emmastraat of Hendrikstraat parkeren. En het einde is nog niet in zicht van deze ellende. Eerst hadden wij te maken met aan de overkant vier grote lichtmasten waarvan de lampen midden in ons gezicht schenen. We konden geen hand voor ogen meer zien. Dus de gordijnen dan maar dicht. Te gek voor woorden. Gelukkig na een paar telefoontjes was dat weer over. Nu nog een foeilelijk bord voor ons neus van Ballast Nedam. Waarom moet dat nog blijven staan in godsnaam, want volgens mij is de bouw allang klaar. We zijn het helemaal met je eens Dick, Aalsmeer verloedert. We hebben niets meer te vertellen. Vriendelijke groet, Maarten en Mary Jongkind

  3. Dick Piet heeft in zijn reactie op ‘Aalsmeer Bloemendorp’ de situatie prima verwoord. Aalsmeer is als bloemendorp ‘Vergane Glorie’. Deze actie van de toeristenpromotors is zout in de wonden van ‘echte’ Aalsmeerders.

  4. Is de cirkel weer rond…
    Vroeger begon Aalsmeer met hennepteelt vanwege de touwslagerijen in Aalsmeer (Lijnbaan was zo ontstaan toch? En de sloot naast de Lijnbaan om de touwen eerst nat te houden of te wassen?). Daarna aardbeien (eereberen); daar is de Aalsmeerse vlag aan te danken. Daarna dus bloemen en nu weer (illegale) hennep (nu genaamd ‘Wiet’; komt uit het Engels ‘Weed’ oftewel onkruid).

    Het barst van de ‘wiet’-kwekerijen, elke maand hoor je wel dat er 1 is opgerold, maar er komen er 10 voor terug volgens mij. Dat de werkloosheid stijgt in Aalsmeer, verbaast mij ook niet. De ondernemers/winkeliers komen om in de regeltjes en extra (lokale) belastingen zoals precariorecht etc etc. Binnenkort, of het is eigenlijk al bezig, verdwijnen steeds meer winkels omdat iedereen via internet koopt. De enige zaken die zullen blijven bestaan, zijn die van de impulsverkopen, supermarkten (mega), doehetzelfzaken/bouwzaken/gereedschappen etc. en verder groeien de tweedehandsspullenwinkels, denk ik. Alle andere winkels zullen verdwijnen. De veiling wordt misschien overgenomen door Schiphol, die het als ‘indoor’-parkeergarage gaat gebruiken. Aalsmeer? Het karakter is snel aan het verdwijnen.

    De kosten voor de kwekers liepen de spuigaten uit. Regeltjes, belastingen, energiekosten en grootverbruiker-‘boetes’, hoge personeelskosten en toch niemand kunnen krijgen. De echte ondernemers zijn naar Afrika vertrokken om daar hun bloemen te kweken. In het begin werd nog veel naar Aalsmeer gestuurd om geveild te worden, maar nu wordt nu het merendeel zelf verkocht aan groothandelaren rond de wereld. De veiling komt ten einde.

  5. Er staat ook een bord “Welkom in Aalsmeer’ aan de Herenweg als je vanaf Leimuiden Kudelstaart binnen komt. Als Kudelstaartse vind ik dat nou weer jammer. OK, Kudelstaart hoort bij de gemeente Aalsmeer, maar als je daar rijdt kom je toch echt Kudelstaart binnen. Als er nou had gestaan ‘Welkom in de gemeente Aalsmeer’ dan had ik daar wel mee kunnen leven. Beetje jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel