Het lege nest

Als je kind nog maar net geboren is, wordt je nachtrust onderbroken door poepbroek en honger. Kort daarop al breekt die heerlijke periode aan dat je met je kind voorop aan het fietsen bent. Zon, wind en fietszitje zijn kennelijk de ideale voorwaarden om optimaal te genieten van de geur van Zwitsal babyshampoo. Vervolgens nog even naar de basisschool, dan in rap tempo door naar het Alkwin en voor je twee keer met je ogen knippert ben je in de Utrechtse wijk Overvecht vloerbedekking aan het leggen en gordijnen aan het ophangen.

“Joost woont sinds november in Utrecht, studeert daar Nederlandse Taal & Cultuur.  En Wouter woont natuurlijk al weer een paar jaar in Tilburg”.

 “Zo, dus jullie kinderen zijn het huis al uit! Vin je daarvan?

””Mwah…”

Met dat Mwah hou ik me behoorlijk op de vlakte, ik weet niet wat ik ervan vind. Ik mis de drukte en het geharrewar. Ik mis het dat Joost op onmogelijke tijdstippen moet eten om daarna bij AH aan de slag te gaan. Ik mis de discussies aan tafel, de namen van nieuwe bands die je gehoord moet hebben.

En hoe moet het nu met ons, wij zijn vijfentwintig jaar vader en moeder van een gezin geweest, zijn nu ineens weer samen. Gaat dat nog wel lukken, of lopen we straks, zonder het zelf te beseffen, in identieke windjacks door de natuur te banjeren? Ik heb helemaal geen zin in een motorrijbewijs, maar hoort dat er niet ook een beetje bij? En een veel jongere geheime vriendin, zou dat nu ook ineens tot de mogelijkheden behoren? Een camper? Een lange reis naar India?

Ik vind steun bij striptekenaar Peter de Wit. Ook zijn kinderen zijn net het huis uit, ook hij heeft het er moeilijker mee dan zijn vrouw. In zijn verhaal laat hij Ben, waarin wij direct Peter de Wit herkennen, de gerenommeerde therapeut Dr. Sigmund bezoeken.

Dr. Sigmund herkent de ernst van de situatie, sluit voor de rest van de dag zijn praktijk om met zijn patiënt een wandeling te gaan maken. Ze lopen probleemloos een elektronicazaak en een autoshowroom voorbij, pas bij een etalage voor babyspullen gaat het mis. Ben kent Nijntje in de dierentuin nog uit zijn hoofd, al krijgen Ben en dr. Sigmund bijna ruzie over de volgorde waarin Nijntje de dieren ziet. Als ze in het park een jong stel met baby zien, adviseert Ben ze nog dwingend om vooral nu te genieten, want voor je het weet is je kind groot en vertrekt het.

Aan het eind van het boekje heeft ook Ben zich met de situatie verzoend, daar hou ik me dan maar aan vast.

Vannacht was Joost overigens weer even thuis. Dat wil zeggen, hij was in de buurt. Hij was in Duyker, Hoofddorp. Het aangekondigde tijdstip van thuiskomst verschoof zo’n drie uur en werd 05.00 uur. Weer een nachtje onrustig slapen, waarbij die sirene omstreeks 03.00 uur ook niet echt hielp.

Een kind in Tilburg, een kind in Overvecht, wat mankeert daar eigenlijk aan?

Peter de Wit – Het lege nest – isbn 9789061697930 –  € 14,90 – te koop in elke stenen boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin