De columnist van vandaag schildert zijn bijdrage door een roze bril. Zijn boodschap: niet alles is kommer en kwel door corona. Er zijn nog lichtpuntjes. Hermen de Graaf, Kudelstaarter en deskundige in de bloemen- en plantenwereld, benoemt een aantal zaken die tot optimisme kunnen leiden. Een daarvan is de tentoonstelling over bloemenaffiches in het Flower Art Museum (weer open vanaf 19 november), de ander is het gegeven dat bloemen en planten de gezondheid van mensen aantoonbaar verbeteren. Zijn weinig verhullende boodschap luidt derhalve: ga die tentoonstelling bezoeken en koop vooral bloemen en planten!
Door: Hermen de Graaf. Het kan weer, vanaf volgende week donderdag: naar de bibliotheek, theater en musea. En voor wie een stukje van de bloemrijke geschiedenis van Aalsmeer wil zien is de huidige tentoonstelling ‘Zeg het met bloemen’ in het Flower Art Museum een absolute aanrader. Nog te zien tot en met 10 januari, een schitterende collectie bloemenaffiches uit de vorige eeuw.
Toen kranten en tijdschriften nog nauwelijks foto’s bevatten, laat staan kleurenfoto’s. Toen televisie nog maar net begonnen was en lang niet iedereen een telefoon had, laat staan een mobiele. Toen mensen een zesdaagse werkweek hadden, geen vijfdaagse, laat staan een deeltijdbaan. Toen zette de bloemensector wél affiches in om tentoonstellingen te promoten én het verbruik van bloemen en planten te stimuleren. En dat in een lange zwart-witte periode zéér kleurrijk, veelal door professionele kunstenaars.
Het is zeker niet alleen vrolijkheid en feest op die 50 affiches, ook zorg. Zoals het affiche, het woord poster bestond nog niet, uit 1947 met een afbeelding van de toenmalige prinses Juliana en als tekst: ‘Viert feest met bloemen’ en ‘Verlicht de zorgen van de Nederlandsche bloemisten’.
Ook nu is er zorg, zoals bij musea. Het is mij overigens een raadsel waarom musea in de tweede coronagolf dicht moesten en de sportscholen open mochten blijven. Er is veel zorg als je corona oploopt, het blijkt een rotziekte te veroorzaken. En zorg om het verlies van nabestaanden. En zorg doordat je je baan verliest of je bedrijf.
In Aalsmeer zullen ook bedrijven door de coronacrisis omvallen, ook in de sierteeltsector. Maar na de dramatische weken in maart beleefde de sector een ongekend goede Moederdag (zijn ook schitterende affiches van te zien) als bloemendag en zette het herstel door. Tot en met september lag de exportwaarde van bloemen en planten nog slechts 4 procent achter. Wie had dat gedacht toen er voorspellingen waren over een krimp van 2,2 miljard euro. En de in Aalsmeer gevestigde marktleider Dutch Flower Group maakte bekend bij omzetverlies tóch winst te maken in 2020. Het is een fusiebedrijf fusie tussen Aalsmeerse én Westlandse bedrijven en ja: naast de affiches over Aalsmeer zijn er ook schitterende affiches in het Flower Art Museum te zien waarop historische bloemententoonstellingen in het Westland én andere tuinbouwgebieden zijn afgebeeld.
De coronacrisis heeft ook een positieve kant, zeker voor Aalsmeer als handelscentrum voor bloemen en planten. Bloemen maken mensen blij, dat is weer eens bewezen. Planten bevorderen het welzijn en de kwaliteit van de omgeving. Een bloemen- en plantenexporteur op Denemarken, die dit jaar 15 procent (!) in omzetwaarde plust, vertelde me dat zijn klanten aantoonbaar merken dat planten de gezondheid verbeteren. Planten zuiveren de lucht die je inademt, verbeteren de luchtvochtigheid en brengen een gevoel van welbehagen met zich mee. En ze inspireren, zoals te zien is op de schitterende affiches in het Flower Art Museum. We kunnen er zelfs presentaties over organiseren, bij handhaving van de coronamaatregelen. Dat ook, natuurlijk.
De verzamelaar van de collectie affiches van 1909 tot 1971, ir. A.P. Csizik, heeft een enorme bijdrage geleverd aan de promotie van Aalsmeer en van bloemen en planten. Hij was arrangeur, tuinbouwbestuurder, publicist en botanicus.
Naar Csizik zou in Aalsmeer een bloemrijk plantsoen moeten worden vernoemd…
Foto’s Jaap Maars