Heerlijk, verkiezingstijd

Wij Aalsmeerders zijn aan het verrechtsen. Dat was mijn simpele conclusie na twee verkiezingen in 2010. Ruim 6000 plaatsgenoten kruisten bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni de VVD aan en 2500 de PVV. Getweeën haalden deze partijen bijna de helft van de stemmen binnen. In 2006 was dat nog niet eens eenderde.

In maart bij de gemeenteraadsverkiezingen was de VVD al in de winning mood, ondanks een, zacht uitgedrukt, uiterst kleurloze campagne. De partij dreef tot haar geluk mee met het vrolijke goudhaantje Max Rutte, die de liberalen landelijk een frisse uitstraling had weten te geven. De VVD won hier één zetel.

VVD lonkt naar 2014
Daartegenover verloren de progressieven van PACT één zetel. Was de combiclub van PvdA, GroenLinks en D66 nou wel het succes waarop ze hoopten, somberden ze. Toch kreeg Aalsmeer zowaar een college van B&W dat links van het midden zou gaan opereren. Dat zal de VVD zich geen tweede keer laten gebeuren! Op naar 2014, denken ze in die kringen.

Het is jammer dat opiniepeilingen alleen maar landelijk gehouden worden. Maurice de Hond en zijn medepeilers vertonen zich niet in Aalsmeer. Niemand hier die er een cent in steekt. Eén keer per half jaar een goede peiling, dat zou ik interessant vinden. En dan graag meteen meenemen hoe de lokale politici het doen.

Opzienbarende cijfers
Voor de grap heb ik twee jaar geleden na de kamerverkiezingen omgerekend hoe de Tweede Kamer er uit zou zien als alléén in Aalsmeer de stemmen telden. Opzienbarende uitkomsten! Dit zou de verdeling van de 150 zetels als volgt zijn geworden: VVD 52 zetels, CDA 24, PVV 21, PvdA 19, D66 10, SP 8, GroenLinks 7, ChristenUnie 5, Partij voor de Dieren 2, TON 1 en SGP 1.

In de echte Tweede Kamer kwamen 31 VVD'ers, 30 PvdA'ers, 24 PVV'ers (afvalligen even niet meegerekend), 21 CDA'ers, 15 SP'ers, 10 GroenLinks'ers, 10 D66'ers, enzovoort.

Links heeft het moeilijk
Wat lees je uit die cijfers? Dat de VVD hier een glansrol vervult. Zijn hier misschien relatief veel ondernemers…? Dat links het moeilijk heeft. Dat het CDA het vergeleken met de rest van het land best aardig blijft doen.

De PvdA en SP slaan niet aan en met GroenLinks win je evenmin de oorlog. Lokaal is de PvdA al jaren onzichtbaar, vooral als gevolg van het opgaan in PACT en het gebrek aan aansprekende voortrekkers. Dat Aalsmeer extreem links verafschuwt, weten ze bij de SP, zoals ze dat in het verleden wisten bij 'die engerds' van communisten (CPN) en pacifisten (PSP).

Geheim van het CDA
Het CDA is een geval apart. Natuurlijk kelderde de steun voor de christendemocraten twee jaar geleden. Toch was het opvallend dat ze in stemmenaantal eindigden vóór PVV en PvdA. Wat echter zonder meer meespeelt, is dat de plaatselijke CDA-afdeling actief is op vele fronten.

De partijstrategen gaan daags na verkiezingen al om de tafel zitten om de marsroute naar de volgende verkiezingen te bepalen – dat is hun geheim. Een voorbeeld van hoe fijntjes het CDA het spel speelt: de jaarlijkse nieuwjaarswens die wekenlang prominent op een billboard bij het oude stationsgebouw staat; iedere Aalsmeerders rijdt er wel een paar keer langs. De andere partijen? Die denken: o ja, verkiezingen over veertien dagen, laten we maar eens wat gaan doen.

VVD wint op 12 september dik
In Aalsmeer heeft de VVD op 12 september het voordeel dat burgemeester Pieter Litjens op de lijst staat. Gratis reclame. Voelt op Pieter stemmen niet een beetje alsof je straks zelf in Den Haag mee mag praten?

Maar goed, vast staat dat de VVD hoe dan ook wederom dik eerste wordt. Het CDA volgt ver daarachter op de tweede plaats. Ik vermoed dat de hier in de openbaarheid volkomen onzichtbare PVV de eer van de bronzen plak aan de PvdA zal moeten laten. Al weet je nooit wat Geert Wilders opeens uit zijn demagogische hoge hoed tovert.

Emile Roemer is Ad Verburg
Het meest benieuwd ben ik naar de SP hier. Wat gaat Roemer teweegbrengen? Kan hij hier als een duveltje uit een doosje het zilver grijpen, weggekaapt voor de neus van het CDA? 

Bij Emile Roemer moet ik onwillekeurig steeds aan onze eigen CDA-wethouder Ad Verburg denken. Altijd in voor een praatje, altijd een gulle lach op zijn gezicht en altijd even energiek en enthousiast. Eén ding weet ik zeker: Ad stemt geen SP.

Ik vind het heerlijk, verkiezingstijd.

 

 

Lees vorig bericht

U zoemt rond in mijn hoofd

Lees volgend bericht

Cultuurpunthoofd


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *