Gastcolumn: ‘Ten einde raad’

Deze zaterdag een andere naam dan u gewend bent bij de column. Constantijn Hoffscholte, operationeel directeur bij Flower Art Museum, luchtte op de sociale media zijn hart over de in zijn ogen onnodige sluiting van de cultuursector en stelde zijn noodkreet beschikbaar aan AalsmeerVandaag.

Door: Constantijn Hoffscholte. Zijn er meer cultuurprofessionals die zich groen en geel ergeren aan het gemak waarmee de culturele sector door de beleidsbepalers (lees: OMT/regering) op slot wordt gezet? Maakt iemand zich daar zorgen over, of wachten we het thuis rustig af en zal het onze tijd wel duren? De culturele nood zou hoog zijn, maar ik hoor/lees er weinig over. Misschien is iedereen lamgeslagen door de zoveelste uitzichtloze lockdown. Misschien denkt men: heeft toch geen zin. Misschien durven sommigen niets te zeggen uit angst dat hun coronasteun in gevaar komt. Geen idee. Laat ik maar gewoon voor mijzelf spreken: ik ben steeds vaker ten einde raad. Al bijna twee jaar kan ik niet of nauwelijks mijn werk doen en dat is best lang. Mijn emoties wisselen van somber naar moedeloos naar kwaad naar toch maar weer nieuwe moed verzamelen. Ondertussen voel ik me daar schuldig over, want er zijn zoveel anderen die het nog veel slechter hebben. Ik doe niets af aan de noodzaak om het virus te bestrijden. Ik ken genoeg mensen die er heel erg ziek van zijn (geweest) of aan zijn overleden. Dat is verschrikkelijk. Ik hou me dan ook aan de maatregelen, laat me vaccineren en begrijp dat het moeilijk is om een goed beleid uit te stippelen. Maar wat erg wringt: waarom zet je bij voortduring een sector op slot die aantoonbaar niet de bron is van besmettingen? Wat heeft dat voor zin? Een sector die ook nog eens allerlei maatregelen heeft getroffen om het (nog) veilig(er) te maken. Bovendien een sector die mensen even laat ontsnappen aan de dagelijkse spanningen en sleur. Waarom zet je die – in hemelsnaam – voortdurend als eerste op slot en als laatste open? De eerste berichten van een verlengde lockdown sijpelen alweer door. We gaan weer alle programma’s aanpassen, verschuiven, omgooien en annuleren alsof het niets is. We moeten weer “creatief zijn”. Of misschien kunnen we er samen gewoon eens iets van zeggen.

Lees vorig bericht

Kudelstaartse familienamen in Westeinderhage

Lees volgend bericht

Gouden Gniffel 2021: we hebben een winnaar!


5 Reacties

 • Niets is wat het lijkt. 🙁
  Waar is bijvoorbeeld de Europese Unie gebleven die te pas en te onpas ons vertelde wat wij moeten doen met de CO2-uitstoot?
  We stellen ons allerlei vragen echter niemand ‘durft’ op te staan en hardop te zeggen : Het is genoeg want zoals het nu gaat kan het niet langer.
  In de nieuwsberichten worden appels met peren vergeleken in statistieken etc…..
  Jongeren die straks (eigenlijk nu al) depressief raken, ouderen die wegkwijnen wegens gebrek aan toch al erg weinig aandacht.

  Het wordt echt tijd dat wij allemaal (het liefst tegelijk) op gaan staan om als volk te laten weten dat huidige situatie meer afbrekende maatregelen zijn dan beschermende maatregelen.

  Dat laatste is uiteraard mijn mening.

 • Cultuur, sport, detailhandel, sector maakt niet uit. Dit is niet meer vol te houden. Mijn prachtige sportieve dochter, is na 2 jaar haar motivatie bijna kwijt. Het doet pijn…haar prachtige team, voorjaar 2020 klaar voor training reis Denemarken. Streep er door. En nu na 2 jaar, totaal uit de running. Topsport jeugd gewoon in de prullenbak. Haar gouden jaren hadden het moeten zijn, samen met haar geweldige teamgenoten. Ok we gaan er weer voor, mijn hoop op een prachtige tijd bij de Dames 1. Maar dat moet het tij wel keren, laat mensen weer sporten, genieten van cultuur. Dit kost nu zoveel geluk en dus ook gezondheid.

 • Wat ik bij zeeer veel mensen en beleidsmakers mis, is nuchter nadenken. Kijk nu eens naar de cijfers. Het beleid gebaseerd op de (echte) cijfers klopt totaal niet meer. Of je nu wel of niet jezelf laat vaccineren is even niet belangrijk in deze discussie, doe wat je denkt te moeten doen. Maar zo goed als alles sluiten en dan zien dat het niets uitmaakt moet je toch aan het denken zetten. Idd, ga zaken weer openen, laat mensen weer toe. Als iedereen zijn gezond verstand weer gaat gebruiken en bij ziek zijn thuis blijft, net als voorheen, zijn er geen problemen. Aub, zoek zelf naar feiten ipv aannames. Op aannames gaat alles kapot.

 • Slechts 1.van de vele ondernemers van wie het levenswerk word vernietigd door een tyranieke overheid. Het stopt pas, als wij, de burgers bepalen dat het stopt.

 • We hopen allen op een snelle (her)opening!!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *