Column: ‘Waldorf & Statler’

Kent u ze nog: Waldorf & Statler? Die twee oude mannetjes uit de Muppet-show, die overal wel een gepast of ongepast commentaar op hebben. Als er in en over Aalsmeer nu niets meer te schrijven valt, ziet de columnist van deze week zichzelf wel op de brug over de Ringvaart zitten, samen met een collega-columnist. Maar eerst moeten we nog van het gas af.

Door: Erik van Itterzon. Nog erger dan dat gedoe met die rotondes is dat mijn computer kennelijk gehackt is. Zie ik ineens mijn column op Aalsmeer Vandaag, ondertekend door Dick Piet. Hij heeft ‘m wel een beetje aangepast, dat is waar. Zo zou ik nooit en te nimmer een verwijzing naar de Snollebollekes aandurven nu Rob Kemps middels Chansons! ons nieuwe anker én baken is. En wie mij een beetje kent weet dat ik nooit en te nimmer zó hard zou oordelen over wethouder Alink. Er wordt hard gewerkt om al dat vervelende en veel te snel groeiende groen in toom te krijgen. Oké, het lijkt misschien een beetje op de puber die ontdekt dat na drie weken vakantie zijn ouders over twee uur weer thuis zijn: de pizzadozen zijn niet opgeruimd maar wel netjes opgestapeld, de lege flessen moeten nog naar de glasbak, de afwas zit voor het grootste deel in de vaatwasser en er staat een raam open, zodat de ergste wietlucht misschien verdwijnt. Zoiets, maar dan met groen.

Maar goed, straks is de weg tussen Uithoorn en Aalsmeer klaar, aan weerskanten met frisgroene aanplant (O hemel, dat moet ook weer worden onderhouden, wie doet dat? Of wordt dat een jaarlijkse inhaalslag en is alles in november weer netjes. En wie mogen we daar aan houden?) en soepel rijdende bussen. Maar dan staat het volgende project al weer op stapel, iets ingewikkelds bij Raadhuisplein en Uiterweg, waarvan ik nog steeds niet kan doorgronden wat er nu precies moet gaan gebeuren. Maar het is vast ingrijpend, het gaat voor verrassingen zorgen en duurt een week of zes langer dan gepland.

Ik zou zo graag eens aankaarten dat in mijn (Primula)straat vrachtwagens Jumbo/Zeeman/Wittebol komen bevoorraden en dat die wagens vaak de straat niet in kunnen draaien. Niet omdat iedereen z’n auto maar lukraak parkeert, maar omdat die straat (uit 1948) simpelweg niet berekend is op steeds groter worden vrachtwagens. Eenmaal toch in de straat blijft er tussen de vrachtwagen en de aan weerskanten geparkeerde auto’s angstig weinig ruimte over. En dat dan ongeveer 25 keer per week. Dat zou ik willen aankaarten, maar dan denk ik: laat maar, Aalsmeer heeft wel wat belangrijkers aan haar hoofd.

En dan moet Aalsmeer ook nog van het gas af! Ach, dat duurt nog heel lang, hoor ik u denken. Maar dat is dus niet zo. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Aalsmeer dat plan jaren naar voren heeft getrokken. Omdat de uitvoering van plannen in Aalsmeer altijd veel langer duurt dan voorzien, gaat Aalsmeer waarschijnlijk nog deze raadsperiode van het gas af. Het gas wordt toch onbetaalbaar, dus zo gek is het niet. Bovendien zijn we dan niet langer afhankelijk van ‘derde partijen’ als bij voorbeeld De Meerlanden, die zomaar weer met capaciteitsproblemen te maken kunnen krijgen. Ook al heeft De Meerlanden op dit moment niets met gas te maken, je weet niet hoe dat over een paar jaar is! Gelukkig hebben we de Kolenhaven nog en zijn er in Aalsmeer zoveel bomen omgezaagd dat we niet in de kou hoeven zitten. Plannen voor zonnepanelen zijn in de maak, windmolens zijn onderweg. Aalsmeer Aardgasvrij gaat jaren eerder lukken dan gepland, eindelijk is er in ons mooie dorp een plan al vóór de einddatum uitgevoerd.

Dan is er voor Dick en mij weinig meer om over te schrijven, ik stel voor dat we een vaste middag in de week op de brug over de Ringvaart gaan zitten. Twee makkelijke stoelen mee, een thermoskan koffie, wellicht een heupflaconnetje gevuld met het een of ander. En dan, als Waldorf & Statler, de week doornemen en commentaar leveren.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin