En een gelukkig nieuwjaar

Er zijn bepaalde gebruiken die wij als mensen hebben ontwikkeld die, zodra je er te lang over nadenkt, ineens nergens meer op slaan. Het vieren van verjaardagen, of dat nu van personen is of de letterlijke verjaardag die oud & nieuw heet – het is allemaal even bizar. Wat vieren we eigenlijk?

Ik was jarig afgelopen 15 december, hetgeen betekende dat de aarde op ruwweg hetzelfde punt in zijn baan om de zon was als 27 jaar daarvoor. Nieuwjaar betekende volgens dezelfde logica dat de planeet ook op ongeveer hetzelfde punt in de ruimte was als een jaar eerder op dat moment. Hoezee!

26.000 jaar
Hoewel, natuurlijk niet écht, want de aarde zelf draait om de zon, maar de elliptische baan van de aarde verschuift ook ieder jaar, zodat wat we eigenlijk vieren het feit is dat op 1 januari 2014 de aarde op ongeveer dezelfde plek was als op 1 januari in het jaar 23986 voor Christus. Want de aarde doet er ongeveer 26.000 jaar over voordat hij helemaal rond is geweest. Denk daar te lang over na en u heeft plots dezelfde hoofdpijn als op 1 januari rond het middaguur.

Mocht u nu denken “Goh Yannick, wat een geweldig en boeiend verhaal, vertel me er meer over!” dan ben ik bang dat ik u ga teleurstellen (mocht u zich afvragen hoe daarmee om te gaan, mijn moeder heeft waarschijnlijk wel wat tips voor u). Het heet precessie, als u het wilt googlen kan dat.

Ongelukkig tijdstip
Wat ik probeer te zeggen, is dat het vieren van oud & nieuw eigenlijk een raar gedoe is waar we ons jaarlijks aan onderwerpen. Natuurlijk is het uiteindelijk niet veel meer dan een excuus om als maatschappij weer een jaartje collectief uit de band te springen. Hoewel, als ik dan toch een kleine kanttekening zou mogen plaatsen, vind ik het gekozen tijdstip wel heel ongelukkig.

Ik snap ook wel dat 1 januari het meest natuurlijke punt is om de jaarwisseling te organiseren. Maar als ik dan toch buiten moet gaan staan hossen met vreemde mensen, dan sta ik liever te hossen met vreemdelingen in zomerkleding en studentes in bikini dan wat ik nu heb. Ik heb geen uitgesproken hekel aan de sjaal, maar echt sexy is het ding niet. Fijn dat we met z’n allen stomdronken mogen zoenen met jan en alleman, maar ik zoen liever een zomers topje dan een winterjas met zevenendertig lagen shirt eronder.

Gregorius XIII
Het was allemaal een stuk leuker geweest als het ontkurken van champagne op 1 juli zou gebeuren. Daar had Gregorius XIII bij het in elkaar fröbelen van z’n kalender best even rekening mee kunnen houden. Misschien is dat wat veel gevraagd van een zestiende-eeuwse celibatair, maar een beetje empathie met zijn niet-celibataire medemens was prettig geweest.

Oud & nieuw is dus een beetje een gek feest op een beetje een gek tijdstip, en er horen natuurlijk zijn eigen gekke gebruiken bij. Dit jaar, zoals iedere keer de afgelopen jaren, was er weer de altijd sterker wordende roep om het verbieden van vuurwerk, het strenger maken van de regels en het opvoeren van de handhaving van het verbod op afsteken voor 31 december en 1 januari. Natuurlijk is er van alles over te zeggen, en iedereen zegt er ook van alles over, maar ik denk dat ik toch nog twee kleine observaties wil toevoegen aan de hele discussie.

Ouwe zeurkousen
Ten eerste is het met name met deze jaarwisseling duidelijk geworden dat wij echt een natie van ouwe zeurkousen zijn geworden. Dat bedoel ik niet negatief, ik ben zelf al zo’n 20 jaar lang een ouwe zeurkous en het is geweldig! Ik constateer slechts dat we nu officieel in de meerderheid zijn. Het is een combinatie van twee factoren die dit veroorzaakt. Vergrijzing als eerste. Er zijn gewoon meer oude mensen en daarmee meer ouwe zeurkousen.

Als tweede factor is er een sterkere trek naar het internet waar anoniem en naar hartenlust geklaagd kan worden over van alles en nog wat. Klagen is nu sociaal geaccepteerd, dus doen we het massaal en over alles. Deze twee factoren hebben samen gezorgd dat de ouwezeurkousenclub nu redelijk vol begint te raken.

Huismussen
Mijn tweede observatie is dat we allemaal huismussen zijn geworden. Ook hier is het internet, maar vooral de opkomst van de iPad (de computer voor de digibeet) verantwoordelijk voor. We zitten meer binnen, meer in ons eigen kleine universum, dat we helemaal zelf mogen inrichten. Het laatste waar je op zit te wachten in je eigen kleine universum is een of andere debiel met een rotje die daarbuiten ergens je uit je concentratie haalt die je zo hard nodig hebt tijdens WordFeud of Candy Crush.

Naar buiten gaan is zó vijf jaar geleden dat de groep vuurwerkafstekers steeds kleiner wordt. Die radicaliseren vervolgens in rap tempo van af en toe een rotje naar zeshonderd lawinepijlen. Een afname in het aantal enthousiastelingen en een radicalisering van de bestaande groep betekent minder mensen die meer zwaar vuurwerk afsteken, en een grotere groep ouwe zeurkousen en huismussen die erover klaagt. Kortom, dat verbod zit er dik in volgend jaar.

Studentes in bikini
Nu ik het zo opschrijf zie ik dat de maatschappij langzaam aan het veranderen is in mijn evenbeeld. Een chagrijnige huismus, die zich met oud & nieuw met een paar goede vrienden en een paar honderd studentes in bikini wil bezatten, het liefst zonder dat irritante amateurvuurwerk erbij. Hier heb ik geen probleem mee, mij persoonlijk kan het helemaal niets schelen of het amateurvuurwerk volgend jaar verboden is.

Het kan me ook niet schelen of we voortaan vinden dat onder de 18 een biertje drinken gewoon niet kan. Het is ook veel beter ze pas te laten drinken zodra ze mogen rijden. Wat mij wat kan schelen is dat er steeds meer mensen zijn zoals ik, en ik weet niet zeker of dat nou zo’n geweldige ontwikkeling is. Op die manier heb ik veel gemeen met bier: het best met mate, alleen geschikt voor achttien en ouder en onweerstaanbaar lekker. Fijn 2014.

Yannick Duport studeert politicologie. Schrijft graag. Publiceerde eerste minicrimi in NieuwNAT: over gedumpt lijk in Seringenpark. Hoopt stiekem op mooie toekomst als misdaadschrijver. Tegendraads. Enige 27-jarige zonder smartphone en twitteraccount.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin