Domme bomen

Het domste wat je als boom kunt doen is je vestigen in Aalsmeer. Wortel schieten in openbare grond is dan nog net een stapje dommer, dan ben je je leven echt niet zeker. In Aalsmeer zijn we verzot op bomen, maar ze moeten niet hoger worden dan een meter of twee, ze moeten hun blad niet verliezen en ze mogen geen vrucht dragen. Blaadjes van bomen waaien weg in de herfst en soms rusten die blaadjes dan even uit op auto's die onder de bomen geparkeerd staan. Dat is buitengewoon storend voor de autobezitter, zo'n milieuvervuilende boom. Vaak schiet de gemeente de ontstemde autobezitter te hulp en komt met een plan. We halen de bomen weg, dat levert toch al snel weer een parkeerplek op en de overlast van de vallende bladeren is ook opgelost!

Helemaal zonder groen kan niet, dat snapt Aalsmeer ook wel. Dan planten we toch wat struiken? Struiken moeten zo af en toe gesnoeid worden. Dat snoeien kan op twee manieren, subtiel of met de botte bijl. Aalsmeer heeft gekozen voor de botte bijl. Niet gehinderd door enige kennis van alles wat groeit en bloeit maait een tractorbestuurder alles af, tot net boven de grond. Ik geef toe, in de loop van het jaar ziet het er weer prima uit, maar dat ligt meer aan de wilskracht van de natuur dan aan de deskundigheid van de snoeier.

Twee weken geleden is de kastanje bij De Oude Veiling gekapt. Ziek. Niks meer aan te doen. Kastanjebloedingsziekte. Veroorzaakt door een bacterie. Maakt kans bij bomen die te weinig natuurlijke weerstand hebben. Heeft dus te maken met de leefomstandigheden van de boom. Zou daar nog naar gekeken zijn? Geen idee. Zou er nog een boomchirurg bij geweest zijn? Wordt er in Aalsmeer ooit een boomdeskundige ingeschakeld, in een poging een openbare boom te redden? Is er de afgelopen jaren in Aalsmeer één boom opgelapt in plaats van omgehakt? Ik zou dat graag eens van iemand willen horen.

Voorlopig blijf ik het dom vinden als bomen zich zo nodig in Aalsmeerse grond willen vestigen. Doe het niet, zou ik ze adviseren. We houden hier niet van bomen. Ga iets verderop kijken. Probeer in Amstelveen een plekje te vinden. Het lijkt me dat daar net iets meer liefde en aandacht voor de natuur is. Maar wie weet gloort er (toch) hoop. Als Aalsmeer en Amstelveen toch innig gaan samenwerken, komt de groenvoorziening in Aalsmeer dan op Amstelveens niveau?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin