Bij sportvereniging Omnia 2000 gaat het lekker ouderwets stalinistisch toe. Ik leefde in de veronderstelling dat het hier voorbij was sinds het heengaan van de laatste plaatselijke communist Dirk van Zoest. Maar nee hoor, bij Omnia zijn ze herrezen, op zijn Noord-Koreaans.
Geen sporten, maar productgroepen
Ik heb het natuurlijk alleen over de bestuursbobo's en hun paladijnen van het 'Sportpunt Omnia'. Over de 1300 leden van de, volgens eigen zeggen, grootste Aalsmeerse sportvereniging niets dan lof. Ze turnen, twirlen, volleyballen en doen aan trampolinespringen, terwijl het pannetje met de modernste management tools van het bestuur in een Noord-Koreaans achterkamertje staat te pruttelen. Een van de tools van de sportmanagers: productgroepen. Ze praten niet over 'sporten' maar 'productgroepen'.
Het zit zo. Van een van de paladijnen kreeg ik een mailtje: of ik de gegevens over Omnia van deze nieuwswebsite wilde halen. “Nee,” reageerde ik. Maar als er iets verkeerds staat, wil ik graag de goede gegevens, dan pas ik het netjes aan. Zoiets schreef ik erbij. Wat we in de servicerubrieken vermelden, zijn openbare gegevens die iedereen ergens zou kunnen vinden en die ik voor het gemak van de internetter op een rijtje zet. Handig, lijkt me.
Persberichten letterlijk overnemen
Ik maakte van de gelegenheid gebruik om te vragen of ze me de persberichten van Omnia voortaan wilden toezenden. Kon ik voortaan mooi interessant nieuws van deze trotse vereniging in de kolommen van Nieuws over Aalsmeer meepakken. “Nee,” sprak de paladijn (ik heb ook gebeld). Nu ben ik niet helemaal eerlijk, want ze gaf aan dat ze best nieuws op de site kwijt wilden, maar… dan moesten ze dat zélf kunnen plaatsen. Zoals bij Dichtbij.nl, waar iedereen met zijn brouwsels terecht kan. Of ik moest garanderen dat ik een bericht letterlijk overneem. Ik antwoordde dat ik elk bericht op zijn merites voor 'de geïnteresseerde Aalsmeerder' bekijk. Alles letterlijk overnemen? Zo werkt het niet in de vrije wereld, zelfs niet in Aalsmeer.
Bij haar kwam ik er niet doorheen. Ik gaf aan een bestuurslid te willen spreken. Ze gaf keurig een nummer op en ik kreeg de meneer te pakken, na enige moeite. Bijna letterlijk hetzelfde verhaal. Ik hoopte nog dat ik het verkeerd begrepen had van de Sportpunt-mevrouw. Niet dus. Zoals dat hoort had ze his master's voice gespeeld.
Arrogante houding
De meneer wilde rechtstreeks kunnen inloggen en iets op de site zetten. Met lokale kranten bestond volgens hem de afspraak dat ze berichten letterlijk plaatsen. Want, zei hij – en de mevrouw had me dat ook al ingefluisterd – er was weleens iets veranderd in een stuk waardoor het verkeerd begrepen kon worden. “Als het in de media komt zoals wij het schrijven, voelen we ons comfortabel,” zei Stalin eerlijk. “Het is een bewuste keuze.” Mijn verweer dat door mijn inkorting of bewerking van hun persbericht de lezer juist eens een wat ander Omnia-artikel voorgeschoteld krijgt in plaats van overal een identiek stuk, sloeg niet aan.
Ik heb als journalist het nodige meegemaakt, maar dit sloeg alles. Ik gooide het over een andere boeg. “Stuur bij wijze van proef persberichten op en lees mijn stukje op Nieuws over Aalsmeer, dan kunt u zelf uw conclusie trekken.” Maar Stalin was niet te vermurwen. “We gaan het niet heroverwegen. Dit is de lijn,” zei hij stoer. “We sturen bewust persberichten selectief naar de media.” Hij vond zijn houding wel wat “arrogant”, maar dat was dan maar zo.
Graag nieuws uit héél Aalsmeer
Persberichten krijg ik dus niet van Omnia – ze zijn daarin de enige! Alleen media die doen wat de stalinistische kliek zegt en schrijft, worden bediend. Ik vind: Omnia krijgt subsidie van de gemeente, hoort daarom in alle openheid te communiceren en heeft bovendien een voorbeeldfunctie. Maar ja, daar ga ik niet over. Ik kan er niks 'tegen' doen, op een boze column na.
Overigens blijven persberichten van Omnia welkom op de redactie van deze onafhankelijke nieuwswebsite, die graag nieuws uit héél Aalsmeer brengt.