De groeten van HAC

Herinnert u zich die commercials van HAK nog? Ik denk er de laatste tijd veel aan. Geen idee hoe dat komt. Met name die voor doperwten staat me nog helder voor de geest. U weet wel, Martine Bijl achter een tafel in het veld:

“Ik zit hier in het tuintje van HAK. Met op mijn schoot een huilend doperwtje. Wat is er aan de hand? Hij kan niet zwemmen. Maar doperwtjes worden bij HAK nu eenmaal in ruim water gewassen, vanwege de vitaminen. En hij had zich zo verheugd om bij het raam te zitten. Maar ja, het leven is hard. Enfin, u moet de groenten van HAK hebben.”

Martine houdt het huilebalkje van een erwt angstvallig vast, bang dat hij tussen haar vingers doorglipt. Het reclamefilmpje staat op internet, ga maar kijken. Die rare snijboon van HAK, ik bedoel, rare erwt, spookt zo door mijn hoofd dat ik zelfs over hem droom. Zeg maar gerust: nachtmerries van heb.

Dan droom ik dat ik op de plaats van Martine zit en moet kotsen, omdat ik helemaal geen groenten van HAK lust. Dat die doperwt dan vreselijk gaat janken en me HAK door de strot probeert te duwen. Als ik me verzet, gaat het erwtenbakkie nog meer te keer. Als een bezetene schreeuwt hij dat ik een misselijk figuur ben, een vuile schoft en me moet schamen. En beweert zelfs dat ik hem dood wil maken.

Genoeg over HAK. Ik wil daar niet mijn column mee vullen, zonde van de ruimte. Waarmee dan wel? Op wie of wat uit het lokale nieuws zal ik me eens storten? ‘Bram H.’, zegt u? Doe me een lol. Dat stuk verdriet, dat al maandenlang mijn leven en dat van anderen tracht te verpesten (en daar nog redelijk in slaagt ook), komt onderhand m’n strot uit.

Wie ik met Bram H. bedoel? Kom op zeg, u gaat me toch niet vertellen dat u dat niet weet? Houd u zich nou niet zo van de domme. Nee, niet Brammetje Horlepiep. Leuk gevonden, daar niet van. Ik bedoel natuurlijk dat raadslid, verdacht van identiteitsfraude en stalking. En een verdachte mag je niet met naam en toenaam noemen, vandaar Bram H. en niet Bram Heijstek.

Zoals gezegd, ik ben niet van plan om ook maar één woord te verspillen aan dat ongeleide projectiel van HAC. Krijgt hij opnieuw aandacht en daar kickt hij op, volgens zeggen. En geeft de rechter hem een veel lagere straf als het tot een veroordeling komt. Dus hoe minder aandacht hij in de media krijgt, hoe zwaarder zijn straf, daar komt het in feite op neer.

Waar ik die wijsheid vandaan heb? Gewoon, van een raadslid, dat ook al maanden gebukt gaat onder de cyberterreur van Heijstek. Wat hem door zijn mederaadslid is aangedaan, is met geen pen te beschrijven. Dat zit hem hoog en dwars tegelijk. Ik voel met hem mee en begrijp als geen ander dat hij zijn verhaal ook eindelijk wel eens kwijt wil.

Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel heeft hem echter ten sterkste afgeraden met de media over Brammetje te praten. Hoe meer hij in het nieuws komt, beweert Nobel, hoe milder de rechter over hem zal oordelen. Sorry hoor, maar zo lust ik er nog wel een paar. Jammer dat het gedupeerde raadslid niet wijzer is en zich de mond laat snoeren.

Niet omdat Nobel graag mediastilte rond hem wenst, maar ik wil het zelf niet over pestkop H. hebben in deze column. Ik kan misschien beter iets schrijven over, bijvoorbeeld, de Weteringstraat. Wat er met die straat aan de hand is? Nou, dan moet u er eens overheen fietsen. Ik raad u wel aan dat dan vóór het eten te doen en niet erna. Ook mensen met zwakke nieren moeten er niet aan beginnen.

Of ik kan iets schrijven over het rapport van Bas Eenhoorn. Enkele weken geleden heeft hij het resultaat van zijn onderzoek naar de ernstig verslechterde bestuurscultuur in Aalsmeer gepresenteerd. Eigenlijk had Jeroen Nobel dat onderzoek moeten uitvoeren. Dat had de Commissaris van de Koning, Johan Remkes, hem bij zijn aanstelling tot interim burgemeester van Aalsmeer opgedragen.

Waarom de tijdelijke opvolger (mag ik aannemen, tenminste) van de (onder meer door Bram H.) uit Aalsmeer weggepeste burgemeester Jobke Vonk die klus uit handen heeft gegeven, kan ik niet goed volgen. En al helemaal niet waarom dat van onze centen betaalde onderzoek geheim wordt gehouden. Blijkbaar zijn college en fracties er bij gebaat om achter gesloten deuren eerst de scherpe kantjes van het rapport te halen.

Tot het voorlopig onder de pet houden van het rapport werd in de raadsvergadering van 1 oktober besloten. “Niet forceren en overhaasten,”’ sprak Nobel, die vervolgens in dezelfde vergadering de al maanden over straat rollebollende raadsleden de ‘bestuurderspeld’ uitreikte. Vorig jaar had Jobke Vonk die afgeschaft, maar Jeroentje Kapoentje wist niet hoe snel hij na zijn benoeming tot interim-burgemeester de onderscheiding weer moest invoeren.

Ook Bram H. mocht dus zo’n speld van verdienste voor de Aalsmeerse gemeenschap in ontvangst nemen. Een paar dagen na deze schertsvertoning van Nobel (hij was op de hoogte van de vermoedelijk door H. zelf geplaatste nepaccounts op internet en zijn aanstaande arrestatie een paar dagen later) werd het onderscheiden raadslid door de politie in de boeien geslagen.

Nu moet ik oppassen dat ik en passant toch niet over Heijstek ga schrijven in deze column. Want ik had beloofd dat niet te doen. Ik wil alleen nog wel zeggen dat ik me erover heb verbaasd dat HAC met geen woord heeft gereageerd op de arrestatie van hun raadslid. Pas nadat H. was vrijgelaten en als de vermoorde onschuld weer in de raadszaal was verschenen, stapte HAC-voorzitter Gijsbert de Fockert op.

De Fockert legde zijn functie neer “gezien de ontstane situatie van afgelopen week”. In wat voor wereld leeft die man eigenlijk? Zag hij toen pas wat zijn vriendje H. allemaal aan leed had veroorzaakt? En in al die maanden daarvoor was hij zich van geen kwaad bewust? “Ik wil mijn goede naam niet te grabbel gooien,” verklaarde De Fockert ook nog bij zijn aftreden. Nou, daar is hij dan wel een beetje laat mee.

Ach ja, over Heijstek en die neppartij van hem zou ik met gemak een column kunnen vullen, daar niet van. Maar nogmaals: geen woord. O ja, is het u ook opgevallen? Sinds de politie de computers van Bram H. in beslag heeft genomen voor nader onderzoek, is er niet één nepbericht meer op nieuwssites en Facebookpagina’s verschenen. Dat is toevallig…

Enfin, u moet de groeten van HAC hebben.
 

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.

 

12 reacties

 1. @Ron. Een soap en een stripverhaal tegelijkertijd. Respectievelijk ‘Slechte tijden’ en ‘Jeroen en het geheim van (de) Eenhoorn’.

 2. @joop vd Jagt De gemeente Aalsmeer is al een soap en zelfs bij een uitspraak van de rechter veranderd er niets. Er zijn diverse mensen slachtoffer rondom de persoon Bram. Heeft men al eens nagekeken hoeveel mensen, burgers, ondernemers slachtoffer zijn van het huidige beleid bij de gemeente Aalsmeer?
  Als ik in deze periode een raadspeld zou krijgen zou ik er niet trots op kunnen zijn.

 3. Ondanks het feit dat ik ook een van de gedupeerden ben, ben ik het met Mieke Keessen eens. Laat het aan de rechter over en spaar zijn vrouw en kinderen, die hebben recht op een goede toekomst. Ook ik ben een trotse bezitter van een raadsspeld, en nog is de raadsspeld voor mij heel waardevol. Maak er a.u.b. geen Aalsmeerse soap van. Allemaal heel veel wijsheid toegewenst.

 4. Ook de ‘zaak Eenhoorn’ verdient inmiddels wel een reactie naar aanleiding van hetgeen Dick Piet daarover schreef. Deze morgen zond ik een e-mailbericht aan de heer Eenhoorn met ongeveer de volgende inhoud: “Na bijna een maand wordt in Aalsmeer nog met smart gewacht op uw bevindingen. Kritische burgers hebben begrepen dat uw ontwerp van het rapport nota bene wordt bijgeschaafd door de personen die u meende te moeten horen en die wellicht ook voorwerp van kritiek zijn. Is een dergelijk rapport uiteindelijk nog geloofwaardig en mag het dan ook nog steeds uw naam dragen? Ik stel mij voor dat de onenigheden binnen bestuurlijk Aalsmeer zich inmiddels verplaatst hebben naar en rond uw voorlopige rapportage”. Inmiddels wordt al geopperd dat dit zoveelste rapport wellicht nooit officieel het daglicht zal zien. Had Hergé, geestelijk vader van Kuifje, een vooruitziende blik toen hij de woorden ‘geheim’ en ‘Eenhoorn’ voor de eeuwigheid koppelde?

 5. Is het nodig om iemand zò de grond in te boren? Vanzelfsprekend vind ook ik de acties van B.H. verwerpelijk, maar ik denk dat er inmiddels genoeg over gezegd is. Ik denk dat deze meneer ziek is en hulp nodig heeft. Denk ook eens aan de kinderen van deze man, die zijn voor hun leven getekend door het gedrag van hun vader. Maar hoe langer mensen erover doorgaan, hoe moeilijker het voor hen wordt om verder te gaan met hun leven…

 6. Als ik het goed zie komt de kritische reactie van ene Huub die gisteren blijkbaar door de redactie werd verwijderd vandaag terug in de vorm van een gemilderde kanttekening van Huub van Schaik. Die lijkt de AV-redactie te bekritiseren voor het plaatsen van “een slechte collum.” In zijn laatste column schreef hoofdredacteur Han Carpay: “In een column mag (bijna) alles, misbruik wordt niet gestraft. Heerlijk.” Het is juist daarom dat een columnist tegen kritiek moet kunnen. Kritische reacties scherpen het debat, één van de functies van de (digitale) media in een democratische samenleving. Een telefoontje van een columnist naar de redactie over een ongepaste reactie moet kunnen, maar dan wel op een moment waarop de redactie regels heeft opgesteld en gepubliceerd waaraan de reacties moeten voldoen. Zo schept de redactie een “level playingfield.” En dat kan de kwaliteit van het debat enkel dienen.

 7. Ik vind het een slechte column. Ik begrijp dat alle gebeurtenissen van afgelopen jaren diep en hoog zitten, maar ik mis de structuur in het stuk. En het neveneffect is dat je het onderwerp toch weer op het podium zet. Voor een goede bespiegeling heb je afstand nodig tot het onderwerp. Als dat niet kan, neem dan een ander onderwerp. Daar zal de redactie ook oog voor moeten hebben.

 8. Deze column komt mij aardig obsessief over. Beste Dick, wees wijs en stop met bezig zijn in de valkuil te stappen als waar het OM nu mee bezig is te onderzoeken of Bram daar is ingestapt. Dit soort columns zijn net zo ziek en doet mij denken aan oude bijna vergane woorden van mijn opa: wat ge niet wilt dat u geschiedt, doe het dan ook een ander niet….

 9. Over “de zaak H” is het OM aan zet. Misschien moet Piet eens dromen van de HAK-reclamespot waarin Martine Bijl zo heerlijk stoicijns bleef met een dansende idioot op de achtergrond.

 10. Wat is zo een speld waard als zulke mensen als B.H. deze ook krijgen? Niets lijkt mij!

 11. Goed stuk, belachelijk dat zo’n man speld krijgt, ik zou (als ik er een gekregen zou hebben) hem hebben geweigerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin