Column: ‘Zet drie Aalsmeerders bij elkaar…’

Leden van het Toonkunstkoor zoeken hun plekje op bij het afscheidsconcert in 2017 (archief AV/Arjen Vos)

Door: Hermen de Graaf. Of het klopt weet ik niet, maar het verhaal gaat dat buitenlanders gekscherend wel eens zeggen: ‘zet drie Nederlanders bij elkaar en je hebt een stichting’. Of het voor Nederlanders geldt weet ik niet, het geldt wel voor Aalsmeerders. En het is best iets om (een beetje) trots op te zijn. Maar wat zal er over vrijwilligers staan in het Aalsmeerse coalitie-akkoord, dat volgende week wordt gepresenteerd?

Betrouwbare statistieken zijn er niet, maar dat Nederland bovenaan staat in het lijstje van verenigingen per vierkante kilometer of per aantal inwoners, dat staat wel vast. In de veiligheidsregio werd aan de burgergemeente Aalsmeer 70 Oekraïense vluchtelingen toegewezen, we vangen/vingen er circa 135 op, zo begreep ik van de autoriteiten.

Aalsmeer bovenaan
En in dat lijstje per land zou Aalsmeer zomaar ook wel eens bovenaan kunnen staan. Zelf ben ik lid van min of meer werkwaardige clubjes als ‘de Vereniging tot Bevordering van Verantwoord Hobbelpaardgebruik’, ‘het Genootschap van de Aanverwanten van de Van der Zande’s’ en erelid van de ‘de Droppingscomissie, die tevens Viswedstrijden Organiseert’. En dan heb ik het nog niet eens over de ‘Belgische Bierproef Commissie’… destijds een van de gangmakers bij de sociale feestelijkheden van mijn hockeyclubje Qui Vive, in onze buurgemeente Uithoorn. En of Uithoorn, dat qua omvang en samenstelling toch aardig vergelijkbaar is met onze gemeente, een hechter verenigingsleven heeft, weet ik niet.

Kerkelijke verdeeldheid
Ooit heb ik wel eens gelezen, dat Aalsmeer de hoogste zangkorendichtheid heeft in Nederland, of een van de hoogste… Het aantal kerken is in Aalsmeer in ieder geval bovengemiddeld, maar dat kan ook een maat zijn voor tegengesteldheid onder de bevolking. Daartegenover staat dan weer, dat er in de geschiedenis van Aalsmeer buitengewoon veel coöperaties zijn geweest. De bloemenveiling (nu Royal FloraHolland) is daar het bekendste voorbeeld van, al lees of hoor je tegenwoordig niet veel over de grootste werkgever in onze gemeente. Destijds de Tuinbouwbank (nu Rabobank), de coöperatieve broodbakkerij ‘De Eendracht’, ‘De Groentenzouterij’ en nu nog steeds Welkoop, ooit de Coöperatieve Tuinbouw Aankoop Verenging (CTAV), duiden op een wel doorleefd gevoel van saamhorigheid en een coöperatieve gedachte, waarbij vrijwilligerswerk voorop moet zijn gegaan.

Vrijwilligers in nieuw coalitieakkoord?
Volgende week woensdag wordt, als het goed is, een nieuw coalitieakkoord voor onze gemeente gepresenteerd. Hoe vrijwilligers in dat akkoord een rol gaan spelen, is nog onbekend. In hun verkiezingsprogramma’s zijn de meeste partijen duidelijk over het belang ervan, het staat in de programma’s van CDA (vier keer), VVD (een stukje), D66 (twee keer), en de PvdA noemt het een oliekannetje. Bij GroenLinks reken ik maar iets over burgerinitiatieven toe tot deze categorie en bij de grootste partij, AA, die partij met het kortste programma, komen vrijwilligers niet aan bod.

Politiek niet interessant
Hoe de Aalsmeerse politieke partijen de rol van vrijwilligers beoordelen, stimuleren en ondersteunen, we gaan het volgende week zien. Met de vaststelling, dat we vrijwilligers moeten en kunnen koesteren. Meer dan 40 procent van de Nederlanders (ruim zes miljoen mensen) is op een of andere manier vrijwilliger, zoals Theo Schuyt in zijn boek ‘Filantropie’ beschrijft. Waarin hij ook stelt, dat ‘Nederland zonder vrijwilligers tot stilstand komt’.

Voor Aalsmeer/Kudelstaart kun je ook stellen: ‘Hoe goed en leuk het bij ons in Aalsmeer/Kudelstaart ook reilt en zeilt – is vooral mede te danken aan vrijwilligers’, hoe dat coalitie-akkoord ook uitpakt. We blijven lekker bezig, met z’n allen. Een coalitie-akkoord kan wel een (moreel) steuntje in de rug zijn.

Kom op, volksvertegenwoordigers…

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

 

 

Eén reactie

  1. Toch de verkeerde partij gestemd! Vrijwilligers zijn zo belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin