Door: Pierre Tuning. ‘Wij hopen dat iedereen veel gebruik gaat maken van de fantastische mogelijkheden die de nieuwe media bieden om informatie te krijgen over het bestuur van het land, de provincie en de gemeente. Maar, veel belangrijker nog, u kunt heel gemakkelijk – en met de snelheid van het licht! – ongehinderd door afstand en tijd, uw stem laten horen.’
Dit staat op de homepage van een hele ouwe website. Uit 1998, om precies te zijn.
‘Aalsmeer mag niet verkommeren,’ staat er. ‘Ik zie dat Aalsmeer als zelfstandig historisch centrum van cultuur en bedrijvigheid gevaar loopt. En ik vind dat het gemeentebestuur daar iets aan moet doen.’
De Koninklijke Bibliotheek doet sinds 2017 onderzoek naar de alleroudste websites uit de begintijd van het web in Nederland – de z.g. ‘digitale incunabelen’ of ‘webwiegedrukken’. Bij het selecteren van interessante en relevante gebruikerswebsites voor opname in de webcollectie, trof het webarchiveringsteam van de KB bij toeval een kopie aan van de landelijke D66-website uit 1998 en pagina’s van de lokale site van de D66-afdeling Aalsmeer.
De website bevat de namen – en adressen – van het afdelingsbestuur en de D66-fractie (raadslid: Marian Kaaijk) in de gemeenteraad.
Ook het verkiezingsprogramma staat erop. Met bewegende illustraties, oftewel GIF’jes. Dat is een nieuwigheid, waartoe een drukwerk niet in staat is. De snelle computers van tegenwoordig laten ze veel te snel bewegen, maar toch is het aardig om bij het hoofdstuk ‘Openbare Veiligheid’, onder ‘brandweer’ een brandje te zien blussen. Ook de andere hoofdstukken hebben links op de pagina een ‘link’.
De ‘Algemene beschouwingen’ van de dan net gekozen Marian Kaaijk hebben ook al ‘hyperlinks’ die verwijzen naar andere websites. De meeste bestaan niet meer – behalve het ‘wandelpadenplan’ (dat verwijst nog steeds naar wandelnet.nl).
Hoe komt D66 Aalsmeer aan zo’n ‘digitaal incunabel’? Ik was door hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal tijdelijk gedetacheerd bij een experimentele internetredactie om de journalistieke inhoud in de gaten te houden. Een paar IT’ers die bij Teletekst vandaan kwamen, waren vooral bedreven in digitale vormgeving – en zij hebben mij enkele vrije uren geholpen bij de opzet van de nu antieke website. Vandaar.
Ik ben geen IT’er; ik ben van de inhoud – tegenwoordig ‘content’ genoemd. Tekst en beeld (stilstaand of bewegend) – en geluid (muziek en/of gesproken woord): moderne media hebben vele mogelijkheden die steeds meer door elkaar heen lopen.
Nu, sinds een jaar, ben ik columnist bij een digitaal journalistiek medium: AalsmeerVandaag.nl. Mijn wekelijkse ‘Pennenstreken’ geven mij de kans om met de multimediale mogelijkheden te experimenteren. Een stukje over het gemeentebeleid is gelardeerd met hyperlinks naar nota’s, persberichten en andere digitale informatie die over het onderwerp te vinden is. Een aankondiging of een nabespreking van een concert kan verwijzingen bevatten naar de websites van de uitvoerende musici – en hun muziek laten horen. En als het over het Aalsmeer van vroeger gaat, kan informatie van websites worden ingevoegd, oude foto’s of zelfs filmpjes – van filmpjes is eigenlijk nog veel te weinig te vinden op internet.
Wat foto’s betreft, beschikt AalsmeerVandaag gelukkig over een bijna onuitputtelijk archief.
Maar… er kan nog meer!
Samenwerken met andere media, zoals Radio Aalsmeer of – waarom niet? – RTV Amstelveen… Er zijn in deze regio nieuwsfotografen actief die er als de kippen bij zijn als er ergens brand is of een ongeluk is gebeurd. Bloggers en vloggers duiken overal op. Daar zou meer mee samengewerkt kunnen worden.
Maar misschien draaf ik door.
Net zoals ik doordraafde met Pennenstreek 316, ‘Pennenstreken’ genaamd. Die bevat alle Pennenstreken die ik de afgelopen zes jaar heb gemaakt. Ik kan er geen boekje van laten drukken, want de laatste vijftig bevatten allemaal hyperlinks – en dat werkt niet op papier. Het bestand is maar 285 kB, dus ik dacht: dat kan best!
Daarom heb het een ‘e-boek’ genoemd. Misschien is er op de nieuwe website een mogelijkheid om het te plaatsen.
AalsmeerVandaag heeft als digitaal nieuwsmedium een kansrijke toekomst.
2 reacties
Jammer dat hier de door Pierre geroemde hyperlinks niet werken. Kan daar nog iets aan gedaan worden?
Voor iedereen die de Pennenstreken digitaal wil lezen: https://flowpaper.com/flipbook/Alle-Pennenstreken-totaal