Column: ‘Oud-Katholieke Kerk’

Oud-Katholieke Kerk aan de Oosteinderweg (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Belle Fleur. Oosteinderweg 394. Op een winderige, regenachtige maandagmorgen besluit ik geheel tegen mijn zin in toch mijn dagelijkse wandeling te maken. Omdat het toch al een donkere dag blijkt te zullen worden, parkeer ik eerst mijn auto op de parkeerplaats tegenover de O.K.K. aan de Oosteinderweg.

Al heel lang heb ik het plan om eens het mooie kleine kerkhofje achter de kerk te gaan bekijken. De enige O.K.K. met een eigen begraafplaatsje, ‘Sint Jozef’ genaamd. Een bordje wijst me de weg richting Park en Bos. ’s Zomers groeit hier een weelderig kanten kleed van fluitenkruid, als een zilveren deken over de randen van het tuinpad. Iets van de historie vind je nog terug op de grafstenen en in het mooie oude bos. Uit deze kerkelijke gemeenschap zijn diverse pastores, bisschoppen en zelfs een aartsbisschop voortgekomen.

Nu ligt het er wat somber bij. Het geheel is netjes onderhouden. Op het kerkhofje kom ik de naam van Piet Rinkel tegen, voor een ieder zeer aimabele man. Trouw aan zijn kerkje. Wie kende hem niet? Verder zie ik de namen Smit en Moleman. Allemaal bekende namen voor ingezetenen van Aalsmeer.

Achter op de begraafplaats zie ik een piepklein steentje met een bijna onleesbare tekst. Het blijkt om een drie maanden oude ‘lieveling’ te gaan.

Het kerkje ziet er van binnen ook al prachtig uit. Zulke kerkjes zijn er niet veel in Nederland. Niet alleen de ligging is bijzonder op een smalle strook bovenland in Aalsmeer Oost, naast het hoger gelegen land met de dijk aan weerszijden of water of lager gelegen polders.

Een kerkje gebouwd voor een hechte gemeenschap.

Begin 1900 waren er in Aalsmeer 92 oudkatholieken. Op de ruim 5000 Aalsmeerders. Nog geen 2 procent. De Oud-Katholieke Kerk in Nederland is ontstaan uit een botsing met het centrale gezag van de Rooms Katholieke Kerk in Rome. Ze wensten zich niet aan de regels van de Paus te houden. Dat eigenwijze zit nog altijd diep in het DNA van de kerk.

Veel nieuwkomers ervaren de O.K.K. als een warme, gastvrije plek, ongeacht iemands kerkelijke achtergrond. Tegenwoordig is de kerk te huur voor koorrepetities, exposities, huwelijken enzovoort. Vieringen iedere maand op de laatste zondag van de maand om 16 uur. 

Een bezoekje zeker de moeite waard. Zondag 22 december van 16 tot 17.15 uur ‘Lessons en Carols’ in het Nederlands met solozang van bariton Gertjan Arentsen. Op het orgel Mattijs Ploeger. Toegang: vrijwillige bijdrage

Belle Fleur houdt van de natuur, van wandelen, van buiten zijn. Elke dag. Bloemen spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Erover schrijven ook. Zingen, schilderen en lezen maken het leven compleet. Een Aalsmeerse in hart en nieren.

Eén reactie

  1. Bij het lezen van deze column kwamen herinneringen boven van het bos ( zoals wij dat als kinderen noemden). We speelden daar vaak, maar altijd met de spanning dat de pastoor je ontdekte. Het kerkhof was altijd een mysterieuze plek voor ons. Het was een mooie en spannende speelplek. Ik bewaar er goede herinneringen aan en ik denk veel andere kinderen van de Kerkweg van eind jaren vijftig en begin jaren zestig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin