Column: ‘Opruimwoede’

Voorbereidingen voor het Flower Festival bij het Boerma Instituut (Foto Arjen Vos)

Door: Belle Fleur. Tijdens mijn opruimwoede in coronatijd vond ik een oude Aalsmeerder Courant en zoals dat dan meestal gaat, raak je voordat je er erg in hebt verdwaald in stapels boeken en kranten en artikelen, die je om vergeten redenen ooit een plaatsje in een diepe lade van oma’s oude antieke kast gunde.

De kop van een artikel, dat ik in handen kreeg luidde: ‘Rozen van Verbeek veroveren een plaats op de wereldmarkt’. Gijs Verbeek, rozenkweker in hart en nieren, had in die tijd een zeer gerespecteerd veredelingsbedrijf aan de Hornweg, dat hij tot grote bloei wist te brengen. Ik kwam hem op het spoor, omdat hij een vriend van mijn vader was en hij mij uitnodigde eens bij hem op het bedrijf te komen kijken. Ik zou het zeker interessant vinden, liet Verbeek mij weten. Mijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor, dat ik al de volgende dag bij hem op de stoep stond.

Interessant was het zeker. Bekende rozennamen in die tijd waren Edith Piaf en dr. A.J. Verhage. Deze laatste roos beschikte over een prachtige okergele kleur. Het was Edith Piaf die, zo herinner ik mij om onduidelijke redenen, Charles Aznavour in 1948 zijn eerste 16 mm filmcamera gaf, waarmee hij vervolgens zijn hele leven heeft vastgelegd. Maar dit geheel terzijde.

De Baccara kreeg zelfs landelijke bekendheid en is van het veredelingsbedrijf Meilland in Antibes. Deze roos werd destijds als eerste met veel tamtam bij het tweesterrenrestaurant ‘Kaatje bij de Sluis’ te Blokzijl geserveerd als eetbare roos. In een boekje van De Nederlandse Rozenvereniging staan diverse recepten vermeld, waarin rozen worden verwerkt, zoals die van rozenbotteljam, rozenwijn en zelfs een rozenblad cocktail. Dit laatste is een fruitig drankje, dat goed te drinken is bij Indisch of Chinees eten.

Terug naar Gijs Verbeek. Hij bleek een bescheiden man. Over zilveren dan wel gouden medailles, die hem in de loop der jaren waren toegekend, sprak hij liever niet. Uit zijn betoog bleek, dat de kruisingsouders van de roos met de grootst mogelijke nauwkeurigheid werden gekozen. De nieuwe roos moest immers beter en mooier van vorm zijn dan de beide ouders. Het uiteindelijke gevolg van de selectie was, dat 30 procent van de nieuwelingen werd afgekeurd en vernietigd. Door de eeuwen heen komt de roos, ondanks alle verbreding van het sortiment steeds als eerste uit de bus. Wat is toch de magie van dit gewas?

Bloemen houden van mensen. Deze ijzersterke slogan werd door Bloemenbureau Holland jarenlang met succes gehanteerd. Maar… mensen houden ook van bloemen. Vincent van Gogh met zijn zonnebloemen en de non-figuratieve kunstenaar Piet Mondriaan, schilderden eveneens graag bloemen in al zijn variaties. Met aandacht las ik het interview vorige week in Aalsmeer Vandaag, door Leni Paul over Piet Wapperom (Petja) van bureau HVR, die de reclametekst ‘Bloemen houden van Mensen’ destijds met succes introduceerde.

Dit weekend valt er volop te genieten van bloemen en planten op tal van plaatsen. Vele bloemenarrangeurs en stylisten zullen onderweg, zoals ieder jaar, het publiek met oogverblindende arrangementen kennis laten maken. Twee jaar lang zijn we helaas van het Aalsmeers Flower Festival verstoken gebleven. En nu is het dubbel feest met ook het Open Tuinenweekend waarbij op meerdere locaties in Aalsmeer voor jong en oud van veel bloemrijke activiteiten valt te genieten.

Onder meer de Historische Tuin, het Flower Art Museum en het Boerma Instituut staan dit weekend volop in het teken van bloemen en creativiteit van internationaal niveau. Ik ga zeker kijken.

Belle Fleur houdt van de natuur, van wandelen, van buiten zijn. Elke dag. Bloemen spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Erover schrijven ook. Zingen, schilderen en lezen maken het leven compleet. Een Aalsmeerse in hart en nieren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel