Column: ‘Je steentje bijdragen’

Onze columniste van dienst grijpt de actualiteit aan om, positief ingesteld als zij is, lichtpuntjes met ons te delen. Lichtpuntjes die ons via een duik in het Aalsmeerse verleden, mee te voeren naar het heden.

Door: Anna-Maria Mantel. Het ziet ernaar uit dat onze winter rustiger gaat worden dan we hoopten. Minder feesten, vroeg thuis en meer tijd om te lezen. Het einde van het jaar komt in zicht. Ik hoop samen met jou dit jaar af te sluiten met een column vol extra lichtpuntjes over Aalsmeer. Lekker dichtbij huis dus. 

Je steentje bijdragen aan het verleden en de toekomst van Aalsmeer  

Zoals diplomaat activiste Eleanor Rooseveld ooit zei: “Het is beter om een kaars te branden dan de duisternis te vervloeken.”  

Herfst 2021.
De boten gaan in Aalsmeer weer de lucht in en de Poel komt tot rust. De traditie van lange lockdown lijkt weer te beginnen. Echt? Laten we hopen van niet. Uiteindelijk komt alles goed…even doorbijten en goede boeken inslaan. 

Oud Nuus
Wist je dat ons dorp dit jaar een jubeljaar heeft? Maar liefst 888 jaar geleden werd Aalsmeer voor het eerst genoemd in officiële documenten. Uit pure nieuwsgierigheid ben ik gestart met het lezen van alle jaargangen van Oud Nuus. Ken je dat? Dat is het blad van stichting “Oud Aalsmeer”. Geen kleine klus. Geloof mij…Ben nu pas in de jaren zeventig. Geweldig is het in elk geval wel. Het verleden leert je namelijk zoveel over het nu en later. 

In de woorden van Stichting Oud Aalsmeer uit de jaren 70: ”Het streven is het verspreiden van kennis over het leven in het verleden van Aalsmeer en wat nog rest van het verleden tevens beter te doen inpassen in het heden en de toekomst.”  

Oei oei oei. Dit klinkt lang niet zo smeuïg. Maar dat is het wel! Aan de beschermhelden van toen hebben we nu veel te danken. Bomen, molen, huizen, archieven hadden nu niet meer bestaan. Veel verhalen waren gestopt na de laatste ademzucht van degene die het allemaal had meegemaakt. Gelukkig heeft de stichting veel gered en gebouwd. De Historische tuin is daar een mooi voorbeeld van. Stek voor stek. Boom voor boom. Kas voor kas.   

Theo Vooges
Zelf ben ik door het teruglezen van Oud Nieuws (Oud Nuus dus) enorme fan geworden van de prachtige verhalen van banketbakker Theo Vooges. Zijn avonturen in de oorlog lezen als een jongensboek. Met de broodkar door de polder en Aalsmeer zag hij alles terwijl de rest verplicht thuis zat. Ik vind dat zijn verhalen verplichte kost moeten worden op Aalsmeerse basisscholen. Zo rond herdenkingstijd lezen over vliegtuigen die pal over je hoofd scheren.  Schiphol in puin en Messerschmitt piloten die Duitse herders op je afsturen die je dan nét op tijd kunt afleiden met een Vooges broodje. Zelf lezen? Dan moet je echt op zoek naar iemand met de verhalen uit de jaren 70 in Oud Nuus.  

Top feuilleton! Geeft besef dat je vertrouwde omgeving ooit heel anders was en niet van jezelf. Hoop dat er een initiatief van de grond komt zodat ook de generatie van nu deze verhalen leest. Een echt kaarsje in de duisternis.  

Buurtwerk Aalsmeer
Wil je zelf ook een steentje bijdragen aan de toekomst van Aalsmeer? Manon Zwart en Tessa Westerhof van Buurtwerk Aalsmeer vertelden bij Radio Aalsmeer over de jeugd die echt behoefte heeft aan dorpsbewoners die willen vertellen over hun beroep.  Het internet staat vol met succesverhalen van ruimtereizigers en Bitcoin miljardairs maar waar de jeugd van nu behoefte aan heeft zijn eerlijke verhalen over normale beroepen.  

Een beroep waar je trots op bent? Neem contact op met Buurtwerk. Zo brand je zelf een kaarsje in de duisternis bij jongeren die het niet makkelijk hebben sinds maart 2020. Je bent nodig. Bel Buurtwerk voor meer info. 

Happy
Mijn laatste Aalsmeer tip om letterlijk een steentje bij te dragen is het Happy Stone project van de gemeente. Al over gelezen? Breng een beschilderde steen naar het gemeentehuis en vier die 888 jaar Aalsmeer samen en maak kans op een prijs die je kunt geven aan een mooi Aalsmeer initiatief. 

Zo werkt het gewoon. Met een kleine beweging kun je een groot verschil maken voor elkaar. Dat lijkt mij een mooie gedachte deze laatste column van dit jaar. Hou vol in deze rare tijd. Alles helpt. Koop lokaal, kijk om naar je buren en maak het allemaal maar wat lichter. 

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat nog steeds mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Elke donderdag programmamaker van de radioshow Uur van Puur op Radio Aalsmeer met prominenten die je motiveren en inspireren. Nooit saai dus. (Foto Merel Meijdam) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin