Column: ‘Er valt wat te kiezen’

Je boft toch maar wanneer je columnist bent en het is precies je beurt in het weekend voor de verkiezingen. Een prachtig onderwerp om je licht over te laten schijnen. En eventueel ongegeneerd je stemadvies uit te brengen. Je weet immers nooit of er zich onder de lezers een zwevende kiezer bevindt die daar gevoelig voor is. Maar wat nou als je zelf een zwevende kiezer bent?

Door: Paul Bras. Woensdag 17 maart mogen we weer naar de stembus. Dan stemmen we voor een nieuw parlement. Maar liefst 37 partijen doen mee en dat is een naoorlogs record. Er valt dus wat te kiezen. Ik vind tweede kamer verkiezingen altijd interessant. Niet alleen omdat ik de kans krijg mijn invloed aan te wenden, maar zeker ook om het hele proces mee te maken. Het is boeiend om te zien hoe de verschillende partijen zich profileren. Het verbaast mij bijvoorbeeld dat de VVD geen campagne voert. Alle aandacht gaat naar Mark Rutte. Als je de radiospotjes van de VVD beluistert hoor je mensen oppervlakkige dingen zeggen over Rutte, bijvoorbeeld dat hij het goed doet, dat ze geen ander weten die het beter zou doen. Het gaat niet om het inhoudelijke partijprogramma, het gaat om de persoon. Doet me denken aan het Amerikaanse systeem waarbij het draait om het charisma van de presidentskandidaten.

Iedereen die regelmatig mijn columns leest weet dat ik geen fan ben van het neoliberalisme. “Ieder voor zich en God voor ons allen” maakt dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt, dat het je eigen schuld is als je in deze maatschappij niet mee kunt komen en dat succes wordt afgemeten aan je financiële positie. Problemen als de opwarming van de aarde, racisme en de kloof tussen arm en rijk om er maar een paar te noemen staan niet hoog genoteerd in de verkiezingsprogramma’s van de VVD, FvD en PVV. Wat ik nu doe met het wegzetten van deze partijen als verderfelijk, is oude politiek bedrijven. Ik haal de tegenstellingen aan tussen links en rechts.

Afgelopen week heb ik een nieuwe partij gevolgd die voor het eerst meedoet aan de tweede kamer verkiezingen. Een partij die breder kijkt dan het Nederlandse perspectief, die frisse ideeën heeft en een nieuw geluid laat horen. Een partij die niet denkt in links of rechts, die samenwerking zoekt voorbij de grenzen omdat zij begrijpen dat Nederland moet samenwerken met andere landen om de enorme problemen waar wij mee te maken hebben aan te pakken. Die partij heeft VOLT.

VOLT doet niet aan links of rechts, ze zijn niet een partij die alleen jongeren of ouderen aanspreken, ze zijn geen one-issue partij en ze zijn actief in alle EU-landen. Dat is uniek. Ze dragen een sociaal-liberale signatuur en ze zijn opgericht als tegenbeweging van het overal ter wereld toenemende populisme. Vanzelfsprekend opereren ze op Europees niveau.

Wat mij aanspreekt is het frisse geluid en de Europese aanpak. In Nederland kennen wij veel partijen die opkomen voor het eigen belang. Het mooiste voorbeeld zie je bij de verkiezingen van de gemeenteraden waarbij de “ons belang” partijen vaak goed scoren. Het grote belang zien we vaak niet, onze kleine problemen van om de hoek prevaleren. De SP is bijvoorbeeld tegen Europese samenwerking. Ze richten zich op dat kleine stukje aarde dat Nederland heet. Dat noem ik een verkokerde visie, daar kom je uiteindelijk niet ver mee. Samenwerking op wereldniveau is de enige manier om de grote problemen van deze tijd het hoofd te bieden. De armoede en het klimaat kennen geen landsgrenzen.

Vandaag ben ik voor het eerst in mijn leven een zwevende kiezer. Blijf ik trouw aan mijn PvdA of stem ik voor vernieuwing, voor Europese samenwerking, tegen de oude politiek? Volgende week weet ik het antwoord.

Paul Bras is een geboren en getogen Amsterdammer die nooit gedacht had ooit een Kudelstaarter te worden. Totdat zijn woonplaats een café kreeg, toen was hij om. Zou zelfs van de daken kunnen schreeuwen dat hij daar ‘groos’ mee is. Muzikaal talent maar dat schreeuwt hij dan weer niet van de daken. Bescheiden en zachtmoedig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel