Column ‘De vlag zwart-groen-rood: niet voor Aalsmeerders, wel rood-wit-blauw..’

Door: Hermen de Graaf. De Aalsmeerse vlag omgekeerd ophangen, omdat je je zó ergert aan het gemeentelijk beleid of kwaad bent vanwege vermeend onrecht: dat lijkt niemand die ik ken van plan. Dat blijkt uit een niet representatief, maar wel betrouwbaar, onderzoek dat ik via twitter en telefonisch in de aanloop naar deze column uitvoerde.

Onderwerpen genoeg, zou je denken, die zich lenen voor een beschouwing over het gemeentelijk beleid. Maar ze overstijgen de gemeentelijke grenzen.
– Hondenpoep, ergernis nummer 1? Is overal een probleem.
– Belabberde huisvestingsmogelijkheden? Bijna overal een probleem.
– Overlast van luchtvaartverkeer via Schiphol? Is een bovenregionaal probleem.
– Belabberde fietspaden? Is bijna overal een probleem.
– Lange vergunningsprocedures? Waar niet?

Tóch doemde er in mijn onderzoek(je) een typisch Aalsmeers probleem op en wethouder Dick Kuin, u weet wel van Absoluut Aalsmeer, bevestigde dat wel: de ‘nieuwe’ N196, die als ‘verbindingsweg de omgelegde N201 vervangt.

De N196…
Zij het met enige schroom, want om daarvoor de Aalsmeerse rood-groen-zwarte driekleur op z’n kop op te hangen? “Sowieso zou je wel de weg kwijt zijn als je de vlag omgekeerd ophangt, maar ik kan het me voorstellen. Stel je bent aangereden op te krappe rotondes, maar dan nog”, relativeerde hij het idee van de omgekeerde vlag van Aalsmeer. Henk van Leeuwen, u weet wel van de DIP’ers (De Illegale Peurders), noemde spontaan en meteen de N196, ook eigenlijk als het enige écht Aalsmeerse probleem. “Wellicht was de verkeersbelasting, toen dat werd bedacht, veel minder en is daardoor het probleem nu veel groter. Maar erken dan de fouten en pas het aan”, is zijn advies.

Omgekeerd? Dat doe je niet
Andere Aalsmeerse politici, ondernemers en/of ‘influencers’, die reageerden op mijn vraag waarvoor – of vooral waartegen – je de rood-groen-zwarte driekleur omgekeerd zou ophangen vanwege typisch Aalsmeers ongenoegen wezen het idee ook zonder uitzondering af. En dat geldt zeker voor het rood-wit-blauw van de nationale driekleur. ‘Uit respect’ is hun overkoepelende stelling. Daar ben ik het mee eens, hoewel het ook wel een vrolijk tintje heeft als je al die omgekeerde vlaggen, dat was vroeger die van Joegoslavië, ziet hangen.

En aanstaande maandag, 15 augustus, steken wij bij Brasserie De Graaf van Geerland de rood-wit-blauwe kleur weer op, naast de rood-groen-zwarte banier van onze mooie gemeente. Want 15 augustus is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. En in deze woelige tijden is dat wel een dag om bij stil te staan, als je Aalsmeerder/Kudelstaarter bent. Een wereldburger in ieder geval…

Hermen de Graaf
06-53992755
hermen@degraafvanderzande.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin