Column: ‘Ben je echt verhuisd naar Aalsmeer?’

De Zwarte Ruiter (Foto archief AV/Arjen Vos)

Hoe zou het toch gaan met Chrisje, onze Amsterdamse gastcolumniste die begin dit jaar naar Aalsmeer verhuisde? We waren gebleven bij de ingepakte dozen. Vandaag neemt ze ons mee in haar ontdekkingstocht door de voor haar zo nieuwe woonomgeving. Wat voor ons Aalsmeerders zo vanzelfsprekend is, is voor een nieuwkomer juist heel bijzonder.

Door: Chrisje Simon- van Oosterhout. “Huh..,” klinkt het verbaasd, “wat doe jíj nou hier? Je bent toch naar Aalsmeer verhuisd?” hoor ik mijn vroegere buurvrouw uit Amsterdam-Zuid zeggen als ze mij in het Amsterdamse Bos met de hond tegenkomt. Ja lieve buuf, ik woon nu dichterbij het Amsterdamse Bos dan jij.

Ja hoor, het is gebeurd. Op 1 maart zijn we van Amsterdam-Zuid naar Aalsmeer verhuisd. Alles op één dag. Stressvol? Laat ik zeggen dat het helpt als je weet dat als je eenmaal verhuisd bent, er dan niets meer persé moet. Dus eerlijk gezegd: dat wetende viel het mee. Ja tuurlijk, alles uitpakken en inruimen maar dat is juist het leuke werk, vind ik.

Wat onwennig hebben we de eerste nachten doorgebracht; wakker worden om 3 – 4 – 5 en 6 uur in de ochtend. Een nieuwe omgeving, met nieuwe geluiden, andere geuren en ‘s nachts op zoek naar de wc. Dat is even wennen. Maar we zijn meer dan hartelijk door de buurt ontvangen met mooie bloemen en lieve kaartjes. Dat voelt goed.

Het ontdekken van de buurt is voorzichtig begonnen. Een eerste wandeling naar de supermarkt Hoogvliet. Van de buurvrouw weet ik nu dat er een achterom weggetje is. Getipt om gebak te halen bij de ‘lekkerste bakker’ van Aalsmeer Vooges voor het eerste bezoek uit Amsterdam. Heerlijk eten besteld bij Centennial. Mijn allereerste shopafspraak bij Kraanmode gemaakt. Prachtige bloemen van Stokman gekregen. En dat alles in de buurt! Juist waar ik me zo druk om heb gemaakt dat alles zo ver weg zou zijn, blijkt dichterbij dan ik kon dromen.

Ook heerlijk gewandeld op de Mr. Jac. Takkade langs natuurzwembad het Oosterbad, waar manlief als kind nog heeft gezwommen, dat al bijna 100 jaar blijkt te bestaan! Langs de Molen ‘De Zwarte Ruiter’. (Als je het leuk vindt om wat meer over de molen te lezen klik dan op deze link.) We komen erachter dat de molen voor de tweede wereldoorlog een ontmoetingsplaats is geweest voor kunstenaars van de Amsterdamse school. De omgeving hier is prachtig en tot mijn stomme verbazing liep ik zo langs het bordje Welkom in Aalsmeer en was ik in Amsterdam.

En ja, we zijn super blij met ons nieuwe huis en genieten van het prachtige uitzicht over de bovenlanden. Het voelt goed en we hebben ons oude huis in Amsterdam-Zuid nog geen moment gemist. Het voelt als of we op vakantie zijn, we voelen ons vrij en hebben zin in de zomer als alles weer open gaat en we nog meer van Aalsmeer mogen proeven en lekker kunnen varen om Aalsmeer ook op het water mogen ontdekken.

To be continued…
Chrisje

Over de Jac. Takkade. De man naar wie deze kade is genoemd, Jacobus Tak, was van 1853 tot 1878 burgemeester van Aalsmeer. En deze jurist deed het burgermeesterschap van Uithoorn er ook nog bij (van 1850 tot 1878). Maar in Uithoorn kreeg hij geen mooie kade naar zich genoemd – zelfs niet eens een steegje.

In een serie van zes (gast)columns neemt Chrisje Simon-van Oosterhout ons mee in het verhuisavontuur van Amsterdam-Zuid naar Aalsmeer. Begin maart vond de verhuizing plaats naar een karakteristieke woning aan de Oosteinderweg waarna het inburgeren kan beginnen. Chrisje is getrouwd met Ido en samen hebben ze twee zonen; Ruben en Daniël.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin