Column: ‘Aalsmeer lichtend voorbeeld voor vuurwerkverbod?’

Door: Hermen de Graaf. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente Aalsmeer afgelopen donderdag heb ik gepeild hoe de bewoners denken over een vuurwerkverbod. Weliswaar niet representatief, wel betrouwbaar: een meerderheid is voor, net als inmiddels de Nederlandse bevolking. De Aalsmeerse happening ‘Vuur en licht op het water’ is een lichtend voorbeeld hoe het ook en wél kan…

Vandaag, de dag na Driekoningen, kan het nog wel, terugblikken op kerst en de jaarwisseling 2022/2023. En vooruitkijkend naar de jaarlijks terugkerende discussie over het al dan niet verbieden van consumentenvuurwerk. Denkend aan dat jongetje, dat sinds 17 december 2022 nog maar één oog en één hand heeft.

Feiten liegen niet
Even een paar feiten op een rijtje. De uitstoot van fijnstof als gevolg van het vuurwerk rond de jaarwisseling is gelijk aan die van 7 maanden autoverkeer. Er vielen in de nieuwjaarsnacht 1.253 gewonden, elf mensen zijn sindsdien blind aan één oog, tientallen vingers werden geamputeerd. Er vielen tijdens de jaarwisseling geen doden door vuurwerk, wel tijdens carbid schieten (dat is officieel geen vuurwerk). Eerder in december, ook de 17e, kwam wél een man om door (illegaal) vuurwerk. Denk nog eens aan dat jongetje, dat sinds 17 december nog maar één oog en één hand heeft.

Voor kerst 2022 meldden brandwondencentra al 29 door vuurwerk zwaargewonde slachtoffers, waarvan 26 (!) kinderen. De direct aan vuurwerk toe te rekenen schade bij particulieren werd begin januari geraamd op € 10 miljoen, maar hier komt nog een aanzienlijke post bij door vervolgschade. De schade als gevolg van lucht-, bodem- en watervervuiling is niet te becijferen. Wel kun je even denken aan dat jongetje, dat sinds 17 december nog maar één oog en één hand heeft.

Wat vinden Aalsmeerders?
Een enkel raadslid bleek tijdens mijn vragenronde onder de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie tégen een vuurwerkverbod te zijn. Verreweg de meeste bezoekers bleken ervoor te zijn, met allerlei nuances en voorwaarden. Maar opvallend, de representanten van de plaatselijke brandweer bleken tégen een vuurwerkverbod. En dat is dan weer in tegenspraak met de landelijke brandweer, die net als de politie en de burgemeesters vóór een landelijk vuurwerkverbod is. Wellicht denken zij aan dat jongetje, dat sinds 17 december nog maar één oog en één hand heeft.

En volgens Radar is inmiddels 54% van de 6.363 deelnemers aan een peiling voor een verbod, dat was vijf jaar geleden nog 44%. Dat is een stijging van 10 procentpunten ofwel 23%. 65% van de gemeenten is inmiddels voor een consumentenverbod op vuurwerk.

Maak de jaarwisseling leuker
De Aalsmeerse respondenten in mijn peiling verbonden goede tips aan het vuurwerkverbod. ‘Maak er als gemeente een mooie show van, zoals Vuur en Licht’ heb ik meerdere keren opgetekend. ‘Zet lasershows en drones in, dat is spectaculair en vernieuwend,’ werd getipt. Maar ook de bemerking dat een verbod op consumentenvuurwerk alleen te handhaven is als het landelijk wordt ingevoerd. Daar ligt dan wel mijn zorg. De schrijver Jurriën Hamer stelt dat een land dat geen verbod meer in kan voeren feitelijk onbestuurbaar is geworden…

En denkend aan dat jongetje, dat sinds 17 december 2022 nog maar één oog en één hand heeft: als wij de Nederlandse vuurwerkbranche tijd en geld geven hierop in te spelen, moet een vuurwerkverbod voor consumenten voor 2024/2025 toch haalbaar zijn? Het lukt bijvoorbeeld immers ook om bijna de hele kottervloot, niet onbelangrijk voor Nederland en zeker ook voor Noord-Holland, op te ruimen?

Overigens is de jaarwisseling in en rond Aalsmeer qua vuurwerkgebruik – of is het misbruik – redelijk normaal verlopen, als voor corona. Maar wat is normaal als het uitoefenen van je individuele vrijheid de vrijheid van de ander beperkt? Ik denk nog maar eens aan dat jongetje, dat sinds 17 december 2022 nog maar één oog en één hand heeft. Zijn vrijheid is toch aardig ingeperkt.

Hermen de Graaf

4 reacties

  1. Helemaal gelijk, Hermen. Denk aan al die onschuldige slachtoffers.

  2. Biologisch afbreekbaar vuurwerk
    Kunstenaar Daan Roosegaarde wil een eind maken aan vervuilend en luid vuurwerk. Zijn alternatief SPARK is biologisch afbreekbaar en is gebaseerd op de vlucht van vuurvliegjes.
    Hij presenteerde het vorig jaar in Bilbao en London en won er diverse prijzen mee. Beelden van dit prachtige en poëtische biologische vuurwerk zijn te zien via https://www.studioroosegaarde.net/project/spark. SPARK is door Studio Roosegaarde ontworpen als een alternatief voor zaken zoals vuurwerk, ballonnen en drones. In plaats daarvan bewegen duizenden vonkjes van biologisch afbreekbare materialen geluidloos door de lucht. In een woord prachtig. En wat Aalsmeerders extra zou moeten aanspreken is dat er in elk van die bellen een bloemenzaadje is verwerkt. Dus Mike en Ap dit is wel een hele mooie kans om een Vuur en Lichtshow te maken die helemaal van deze tijd is en nog verder. De beste wensen.

  3. Ik ben benieuwd welke politieke partij hiervoor een motie gaat indienen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin