Column: ‘Aalsmeer heeft baat bij nieuw ministerie van Gezondheid, Voeding en Geluk’

Door: Hermen de Graaf. Op de kop af dat ik deze column tik, bezocht 35 jaar geleden de toenmalige Israëlische premier Shimon Peres de VBA (voorloper Royal FloraHolland), waar ik toen werkte. Dat werd voor mij en collega’s een bijzondere ervaring. Ik dacht dat het een mooi bruggetje zou zijn naar een column over de banden tussen Aalsmeer en Israël, vooral via de bloemensector. Ik doe dat niet. ‘Omdat we hoe dan ook stiekem altijd met één partij meer sympathiseren dan met de andere’, aldus de schrijver/columnist Pieter Waterdrinker en daar worstel ik ook mee.

Met de verkiezingen in zicht leg ik een ander idee aan jullie voor. Bij de vorming van een nieuw kabinet na de verkiezingen op 22 november dit jaar komt er een nieuw ministerie: voor Gezondheid, Voeding en Geluk (GVG).

We leven in Nederland in een zeer welvarende maatschappij. We hebben nog nooit zulke hoge leeftijden bereikt, zijn nog nooit zo rijk geweest en leven al 78 jaar in vrede (wij wel hè), met een gegarandeerde voedselzekerheid en heel hoge veiligheid als het gaat om voedsel.

Maar wereldwijd ligt dat anders. Nog steeds lijden 1 miljard mensen honger en tegelijk heeft 1 miljard mensen last van overgewicht. Dat, terwijl de wereldbevolking groeit van bijna 7 miljard mensen nu naar 10 miljard naar verwachting in 2050. Gek genoeg gooien we een derde van ons voedsel weg: in Nederland 50kg per persoon per jaar.

De mensheid, zoals we die nu kennen, is 160.000 jaar geleden ontstaan. Ons DNA verandert 0,2% per miljoen jaar. En 10.000 jaar geleden is de omslag van plantaardig naar dierlijk voedsel ingezet. Deden zout, suiker en vet hun intrede. Dan is duidelijk dat er iets scheef is gegroeid: we worden ouder, we zijn zieker, we leven qua footprint boven onze stand en ons ‘gezondheidssysteem’ is onbetaalbaar aan het worden.

De sleutels tot een fundamentele verbetering van dit wereldprobleem heeft Nederland in handen. Wij leven in een onwaarschijnlijke delta, zeer dichtbevolkt en tegelijk hebben we de hoogste voedselproductie. We zijn de tweede exporteur van agrarische producten en hebben wereldwijd de beste agrarische universiteit.

We hebben een (wereldwijd) probleem… en wij in Nederland hebben de ingrediënten om (internationaal) belangrijk bij te dragen aan oplossingen.

Voedsel is essentieel voor onze gezondheid. Hoe we het produceren en verwerken is bepalend voor de natuur en het milieu. De voedselveiligheid hangt er ook vanaf. Voeding is ook een economische motor: iedereen moet elke dag genoeg gezond kunnen eten. Voeding is ook een culturele factor, we bidden er zelfs voor.

Het nieuwe ministerie van GVG gaat een cruciale rol spelen bij het bevorderen van gezondheid en voedselvoorziening.

De gelukcomponent in dit nieuwe Ministerie voor GVG wordt onder meer bepaald doordat bloemen mensen blij maken en emoties overdragen, bij geboorte, vriendschap en tot bij de dood. Planten bevorderen ons welzijn en welbevinden, ze zuiveren de lucht en drukken luchtvochtigheid en temperatuur.

Én Aalsmeer vervult daarbij als handelscentrum een hoofdrol. Mede door de kongsi met Schiphol, niet alleen voor de import en export van bloemen. (Vorig jaar geschat op respectievelijk € 450 miljoen uit zo’n vijftig landen respectievelijk ca. 35 miljoen naar 120 geregistreerde bestemmingen. Aan (voedings)tuinbouwzaad lag de exportomzet via de luchthaven in 2020 op zo’n € 3 miljard…

In een Ministerie van GVG combineren we alle (overheids)taken, die relevant zijn bij de knelpunten en kansen op dit beleidsterrein. Zoals Nederland, grotendeels gelegen onder de zeespiegel, dit nadeel heeft omgevormd tot een kans. Dat vergt tijd… en daarom kunnen we er niet vroeg genoeg mee beginnen. En starten we hiermee zodra een nieuw kabinet na de verkiezingen van 22 november is gevormd. En ik heb al een kandidaat-minister: Rob Baan (@rjpbaan)

Hij is – in iets gewijzigde vorm – de bedenker van het ministerie van Gezondheid en Voeding, waaraan ik Geluk heb toegevoegd. Hij is niet van mijn partij denk ik, maar een West-Fries die in het Westland gedijt kan veel goeds betekenen, zeker voor Aalsmeerders…

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

2 reacties

  1. Ach, het is maar een column hé. De overheid bemoeit zich overigens al op talloze gebieden met individuen…

  2. Wat een politieke spreekbuis is deze site zeg.
    Na de collectieve euthanasie en invasies doet de politiek weer het schijnheilig spel over “betrokkenheid”.
    Hoe absurd is het als een overheid zich met de individuele gezondheid gaat bemoeien?
    Wat voor een duivels paard van Troje hebben jullie nu weer in de maak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin