Beloftes?

Begin volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. De verschillende partijen zijn druk bezig met het opstellen van hun verkiezingsprogramma. Ik ben benieuwd wat ons ditmaal wordt voorgespiegeld.

Ik heb er al eerder op gewezen dat bijvoorbeeld ten aanzien van het cultuurbeleid partijen totaal negeren wat zij eerder in hun programma (van 2010) hebben beloofd:

Uit de verkiezingsprogramma’s van de Aalsmeerse coalitiepartijen:

•           Het CDA wil met haar cultuurbeleid bijdragen aan een bloeiend cultureel klimaat. Via een gevarieerd en breed kunstaanbod willen we zoveel mogelijk mensen bereiken.

•           PACT Aalsmeer is trots op het brede aanbod aan kunst en cultuur en het rijke culturele leven in Aalsmeer. Dit brede aanbod dient behouden blijven. Ontelbare vrijwilligers zetten zich steeds opnieuw in om dit aanbod mogelijk te maken.

•           Aalsmeerse Belangen streeft naar kwalitatief goede culturele voorzieningen die passen bij een groeiende gemeente. Daar hoort een goed kunst- en cultuurbeleid bij. […] Extra geld voor kunst en cultuur en inzetten op verbreding van het aanbod door zo veel mogelijk partijen die een bijdrage kunnen leveren aan de diversiteit van het cultuuraanbod in Aalsmeer een kans te geven. […] De Stichting KCA vervult momenteel een sleutelrol in de uitvoering van het beleid en AB is hier tevreden over.

En wat gebeurt er? KCA bloedt leeg, het Oude Raadhuis moet weg, de Hint is opgeheven, er is steeds minder repetitieruimte en de Oude Veiling loopt op zijn laatste benen.

Op het cultuurbudget, per inwoner nog geen tien procent van dat van de Haarlemmermeer, wordt zoveel bezuinigd dat er bijna niets overblijft.

Op 17 mei 2012 heb ik getwitterd: Haarl.meer bezuinigt op cultuur: in 2013 “slechts” 176 euro per inw. Voor Aalsmeer zou dat een cultuuruitgave van zo’n 5,3 miljoen betekenen.

Daar is – uiteraard zou ik bijna zeggen – geen enkele reactie op gevolgd. Misschien schamen de Aalsmeerse bestuurders zich. Maar het zal wel schouderophalen geweest zijn.

Vervolgens schreef ik in 2012: De gemeente gaat voor twee ton euro’s de bibliotheek verspijkeren tot een cultuurpunt. Terwijl dat cultuurpunt al bestaat.

Het heet “Oude Raadhuis”!

Maar de Cultuurnota werd aangenomen en het cultuurpunt zou er komen. (Intussen is er niets meer over vernomen – er schijnt zich één sollicitant te hebben aangemeld.)

De enige partij die het voor KCA en het Oude Raadhuis heeft opgenomen, was… de VVD!

Dus heb ik mijn lidmaatschap van PACT opgezegd. In een open brief schreef ik onder meer:

Ik heb indertijd nauwelijks deelgenomen aan de verkiezingscampagne van PACT. De enige keer dat ik daarin ben opgetreden, heb ik in de Oude Veiling, naast Ulla Eurich gezeten, namens PACT beloofd dat de toekomst van KCA “bij ons” in veilige handen is. Ik ben er bijzonder kwaad over dat ik blijk de Aalsmeerse kiezer te hebben voorgelogen. (Dat deed Van der Hoeven ook, maar dat was namens AB en daar ben ik geen lid van.)

Het is misschien ouderwets, maar ik ben nog steeds van mening dat mensen die zich met politiek bezighouden, hun eerlijke mening moeten uitspreken en zoveel mogelijk in beleid omzetten. Ik ben al bijna drie jaar geen raadslid meer en heb dus geen directe invloed. Het enige dat ik kan doen om mijn ontevredenheid te uiten, is mijn lidmaatschap opzeggen.

Wat moet ik nu straks, als Aalsmeerse burger en kiezer? Moet ik me weer kandidaat stellen voor de gemeenteraad? Als ik zou worden gekozen, ben ik inmiddels 71 jaar. En ik geef het je te doen om tot je 75ste ten strijde te trekken tegen een meerderheid van raadsleden die hun geloofwaardigheid geheel hebben verloren.

Dan maar op de plaatselijke VVD stemmen? Dat heb ik nog nooit van zijn leven gedaan, maar ook omdat die partij op nationaal niveau veel te veel door Wilders is beïnvloed.

Ik zal toch een keuze moeten maken. Want niet stemmen is geen optie. Er zit niets anders op dan uit te zien naar de persoon die ik het meeste vertrouw, ongeacht de partij waar hij of zij toe behoort.

En dan maar hopen op een spoedige fusie met Amstelveen, daar is tenminste oog voor kunst en cultuur – en voor openbaar groen, en voor…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin