Beatles in Amsterdam

Mensen die van zichzelf zeggen dat ze niet in de war zijn, moet je een gezonde dosis wantrouwen schenken. Erik van Itterzon zegt dat hij de Beatles hoorde in het Concertgebouw én dat hij niet in de war is. Het wordt nog erger, hij beweert dat binnenkort Sgt. Peppers live gespeeld gaat worden. In de war of uit de war? Lees verder in zijn column:
 
The Beatles in het Concertgebouw. Nooit gebeurd, toch was ik erbij. Magical Mistery Tour, nooit live gespeeld, toch was ik erbij. Maandag 18 juli, Concertgebouw Amsterdam. Nou niet gelijk een dokter gaan bellen, ik ben niet in de war, althans niet erger dan voorheen.
In 1966 speelden the Beatles in Candlestick Park in San Fransisco. Ze konden zichzelf niet meer horen door het aanhoudende gegil van de fans. Het zou hun laatste optreden zijn. The Beatles trekken zich terug in de studio, er volgen nog vijf albums. Onder leiding van producer George Martin wordt hun muziek steeds mooier en complexer. Er komen strijkers en blazers bij en ook met een eenvoudige bandrecorder blijkt er verbazingwekkend veel mogelijk.
Die laatste vijf albums zijn door the Beatles nooit live (integraal) uitgevoerd en toch was ik erbij, maandag 18 juli in het Concertgebouw.
The Analogues is een Nederlands bandje. Vijf mannen uit de omgeving Haarlem/Amsterdam die het in hun hoofd hebben gehaald de muziek van the Beatles te gaan spelen. Met name die laatste vijf albums. Zonder verkleedpartijen en pruiken, maar zo authentiek mogelijk.
Ze spelen elke noot die op de LP staat en doen dat (bijna altijd) met dezelfde instrumenten die destijds gebruikt werden. In Penny Lane hoor je op een gegeven moment een buisklok (zet 'm maar even op en luister), the Analogues hebben een buisklok, identiek aan die welke the Beatles gebruikten. In Lucy in the sky with diamonds is een orgel te horen, een Lowrey Heritage Deluxe.
Nachtenlang Ebay afstruinen leverde uiteindelijk  zo'n origineel orgel op. Er zaten twee muizennesten in, het reviseren duurde een half jaar, maar het stond op het podium van het Concertgebouw. De gitaarsolo in While my guitar gently weeps wordt gespeeld door Eric Clapton, die dat destijds deed op een Gibson Les Paul Goldtop. En dus was er maandag in het Concertgebouw een Gibson Les Paul Goldtop om de solo in While my guitar gently weeps te spelen.
Maar dat nummer staat toch helemaal niet op Magical Mistery Tour? Klopt, goed opgelet!
The Analogues begonnen hun optreden met het integraal spelen van Magical Mistery Tour. Maar hoe lang duurde een LP nou helemaal? Inderdaad, na drie kwartier was het 'klaar' en was het pauze.
Na de pauze deden ze nog een fijne greep uit het repertoire: Norwegian Wood, Lady Madonna, Hello Goodbye. Het voordeel van het spelen van liedjes van the Beatles is natuurlijk dat er alleen maar mooie liedjes zijn.
Het slechte nieuws is dat de Magical Mistery Tour niet meer gespeeld gaat worden door the Analogues. Maar wanhoop niet, ze hebben nog een aantal albums te gaan. Dit najaar gaan ze op pad  met Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band, onder meer te zien in Hoofddorp en Amstelveen.
Sgt. Peppers, live gespeeld. En je kunt er gewoon bij zijn!
 

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin