Pennenstreek 297. Het is niet leuk om oud te worden. Zolang je nog redelijk gezond bent, zolang je nog goed kunt lopen, fietsen en autorijden – en een auto hebt met een rijbewijs! – gaat het nog wel. Maar als je iets overkomt, dan ben je de Sjaak.
Omdat de overheid besloten heeft dat je tot het bittere einde zelfstandig moet blijven wonen, hoeft er maar iets te gebeuren, en je bent afhankelijk.
Als het autorijden niet meer gaat, ben je afhankelijk van familie, vrienden of andere mantelzorgers die je nog wel ergens naartoe willen rijden. Want het openbaar vervoer is steeds meer onbereikbaar. Bushaltes worden opgeheven, lijnen ingekort, het aantal overstapplaatsen (onoverzichtelijk, niet overdekt en zonder zitplaats) neemt toe – en de lijnen sluiten nauwelijks op elkaar aan. Het schrijnendste voorbeeld is de loze, lege ‘pendelbus’ 198 van het Hortensiaplein naar Beechavenue – en weer terug.
Het CBS heeft uitgerekend wat de gemiddelde afstand is tussen de inwoners van Aalsmeer en een ziekenhuis (5,2 km), een grote supermarkt (0,8 km), een café (1,8 km) en een zwembad (2,8 km). Maar de afstand tot een bushalte of een treinstation is nooit berekend. De stelling dat elke inwoner recht moeten hebben op openbaar vervoer op loopafstand, is door menige oudere in Aalsmeer met hoongelach ontvangen. Toch is dat een noodzakelijke voorziening die door de Vervoerregio eindelijk eens serieus moet worden genomen.
Fietsen is door het toenemende auto-, racefiets- en e-bikeverkeer op ons verstopte wegennet levensgevaarlijk geworden. De oudere voetganger kan op de schots en scheef liggende tegels van het trottoir nauwelijks vooruit komen – met een rollator wordt dat probleem nog schrijnender.
En mocht de eenzame, geïsoleerde en ‘zelfstandig wonende’ oudere eens bezoek willen ontvangen van familie en vrienden die wat mobieler zijn, dan krijgen die te maken met het parkeerprobleem. Of de parkeerplaatsen worden ingenomen door langparkerende luchtreizigers, of ze zijn niet meer te betalen. Het wordt er allemaal niet gezelliger op, nu in heel Amstelveen ‘betaald parkeren’ wordt ingevoerd. Weldra zal Aalsmeer moeten volgen.
Er wonen in Aalsmeer zo’n zesduizend inwoners van 65 jaar en ouder. De gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige is ongeveer twintig jaar. Dus over twintig jaar lost het probleem zich vanzelf op.
Foto: Aalsmeerse ouderen aan een gezamenlijke maaltijd. (foto archief AV)
Eén reactie