Mijn schoonouders zijn neergedaald in een appartement in Dorpshaven en zijn verrast over de hoeveelheid activiteiten die in Aalsmeer worden georganiseerd. Ik som er een aantal op van de laatste weken. Pramenrace, kunstroute, corso, feestweek, HIBRA, beachvolleybal en dan zijn er nog talrijke.
Toen ik bij mijn schoonouders naar buiten keek en in deze roerige tijden naar de horizon blikte en een visie voor Aalsmeer voor me wilde zien, zag ik op dat moment slechts het grote scherm aan de buitenkant van het Crown-complex. Mijn gedachten dwaalden af naar de actualiteiten in de afgelopen weken.
Wel of geen visie
Visie was het woord waar het om draaide. Er zou geen visie meer zijn. De premier zou geen visie hebben. Wat is dan visie, vroeg ik me af. Het zijn buitengewoon roerige tijden en welke visie dekt de lading? Welke visie stelt het volk gerust? Wat voor soort visie doet de mammoettanker langzaam van koers veranderen? In de huidige mist zoeken naar een visie, is geen eenvoudige opgave. Voor geen enkele partij. Welke partij, welke leider, kan een visie ‘zien’ als hij of zij aan het snorkelen is in een moddersloot?
Is het realiseren van een speelautomatenhal (het ‘casino') in het Crown-complex dan de uitkomst van de visie op citymarketing die de wethouder van economische zaken drieënhalf jaar geleden voor ogen stond in Aalsmeer? Met al die activiteiten, feesten, een theater, een bioscoop is Aalsmeer een heus Las Vegas in de regio aan het worden! Als daar de economie niet van gaat lopen, dan weet ik ook niet! Als de rest van Aalsmeer maar geen Nevada-woestijn wordt.
Participatiesamenleving
De koning verwoordde in de troonrede dat we ons aan het ontwikkelen zijn van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Zouden de koning en ministers mijn column van april van dit jaar gelezen hebben?
De participatiesamenleving is ook geen nieuw fenomeen. Het staat voor deelnemen aan een maatschappij en dat begint bij het individu dat zijn verantwoordelijkheid pakt. Zelfs partijen als PvdA en CDA staan de zelfredzaamheid plots voor en propageren de terughoudende rol van de staat. Was dat niet uitgangspunt bij de VVD? Ik begrijp die kiezer wel die het als 'één-pot-nat-politiek' kwalificeert.
Smalle marges
Daarbij komt dat onze parlementaire democratie onder druk staat en zich ontwikkelt. Denk aan de gewijzigde rol van de koning bij de kabinetsformatie. Daarnaast is het steeds moeilijker om een meerderheid te vinden met twee of drie politieke partijen. Wanneer we nu verkiezingen zouden houden, moet een coalitie van vijf partijen wellicht de oplossing bieden om tot regeren te komen. Na de ontzuiling van de maatschappij is ook het politieke landschap sterk aan het fragmenteren. Den Uyl verwoordde het in zijn tijd ook al. De marges van de democratie en democratische politiek zijn erg smal.
De maatschappij staat aan de vooravond van een noodzakelijke transformatie van vele structuren. Naast ontzuiling, fragmentatie van politieke landschap, de mediasering van de maatschappij en nog vele andere ontwikkelingen kom je in een hoog geïndustrialiseerde samenleving die Nederland is, bovendien niet of moeilijk tot grote veranderingen in korte tijd. Grote structuurwijzigingen die ook D66 voorstelt op het gebied van wonen, zorg, pensioen, fiscaal stelsel vragen decennia dan wel een generatie om volbracht te worden. Dat doe je niet even. Die visie heb ik wel kunnen ontdekken bij het kabinet.
Circusartiesten
Roerige tijden hebben absoluut een visie nodig, maar laten we oppassen met gesloten theorieën en beelden waar filosoof Popper voor waarschuwde. Bestaande blauwdrukken over eigentijdse complexe vraagstukken leggen, geeft geen uitsluitsel. Het is geen one size fits all-maatschappij.
De uitdagingen waarvoor we staan, hebben geen paspoort, ze zijn grenzeloos. Dit vraagt om eendracht voor het landsbelang in plaats van trompetteren, populiseren en te wantrouwen in het circus 'Tweede Kamer'. We hebben toch 150 parlementsleden in de Tweede Kamer? Ik zie namelijk ook clowns en andere circusartiesten.
Moddersloot
Mijn gedachten keerden van het circus weer terug naar het grote scherm van het Crown-complex en ik vroeg me af waarom mijn schoonouders nog een tv hebben. Met een dergelijk megascherm voor de deur is dat wel overbodig. Ik dacht aan de activiteiten die nog komen gaan in Aalsmeer zoals Keep them Rolling en het Bruggenfestival op de dag dat deze column verschijnt.
Maar ook verkiezingsprogramma's van de lokale partijen die aanstonds bekend worden in aanloop naar de verkiezingen op 19 maart 2014 voor de gemeenteraad Aalsmeer. De posities worden alweer ingenomen in het raads- en publieke debat.
Ja, het wordt weer een roerige tijd, maar we polderen door die moddersloot met elkaar op zoek naar visie en samenwerking. We snorkelen allemaal. Ook in het Las Vegas van de regio. Aalsmeer.
Robert van Rijn heeft passie voor onderwijs. VVD-fractievoorzitter. Zag al jong iets in politiek. Opstapje: JOVD, de liberale jongerenorganisatie. Lid landelijke VVD-partijcommissie Onderwijs en Wetenschap. Hoog in vaandel: ieders eigen verantwoordelijkheid. Tennisbobo.