3D-printen redt levens

Ik ben fan van Humberto Tans talkshow RTL Late Night. Natuurlijk ben ik me er van bewust dat er een grote commerciële machine achter draait, maar ik vind dat hij steeds interessante gasten aan tafel weet te krijgen. Gisteren ging het zelfs over een glossy over Jezus, bijzonder. Niet ieder onderwerp boeit me, maar veel trekt me weg van mijn laptop. Jammer dat het altijd zo laat komt, want met een druk gezin en vele werkzaamheden, moet je toch echt je uurtjes slaap pakken.

Afgelopen dinsdag was weer zo’n avond dat Humberto mijn aandacht trok. Ik hoorde iets over 3D-printen van een hart en ik werd alert. Sowieso omdat 3D-printen deel van ons leven is omdat mijn man in het 3D-printen zit, maar ook omdat een hart printen wel heel spectaculair is. Ik kijken dus. En wie zit daar aan tafel? Prof. dr. Mark Hazekamp, cardiothoracaal chirurg bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Deze man heeft er voor gezorgd dat onze zoon Rick volgende week 15 jaar mag worden. ‘Onze held’ opereerde ons kleine mannetje, toen zes weken oud, aan zijn hart. Hij werd geboren met een volledige AVSD (gat tussen kamers en boezems) en dr. Hazekamp moest dit gat in zijn hart dus dichten en van één hartklep twee kleppen maken. En dat in een hartje ter grootte van een walnoot. Respect voor deze man.

Maar terug naar het 3D-printen. Via een vriend van deze cardiochirurg in Engeland is er een kinderhartje geprint in Spanje met alle details erop en eraan. Hij had twijfel of een bepaalde ingewikkelde operatie uit te voeren was bij een baby. Daarom wilde hij het voor zich zien en de mogelijkheden bekijken. Hij had dit ook kunnen doen tijdens de operatie, maar dan verlies je veel kostbare tijd. Die tijd heb je bij een baby niet omdat het hart niet al te lang stil mag liggen.

Boeiend om te zien wat die nieuwe technologie brengt. Zeker als er levens mee gered kunnen worden, want zo is het in feite wel. In het geval van deze eerste hartprint, kon Hazekamp in één oogopslag zien wat hij moest doen. En dat terwijl de cardioloog ernstige twijfel vooraf had. Opvallend vond ik dat de chirurg met passie over het 3D-printen vertelde. Wat was hij enthousiast. En dat terwijl wij hem niet zo communicatief vonden na de operatie. Het was een redelijk zakelijk gesprek of zaten wij zelf teveel in een roes?

De techniek bij het 3D-printen staat niet stil. Zeker niet op medisch gebied. Organen printen of botten. Het kan al of gaat zeker komen. 

 
Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de makers van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Schreef voor Nieuwe Meerbode. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin