Zorgreuzen beter en goedkoper dan Thuiszorg en Amstelring

De gemeente gaat per 2016 in zee met drie voor Aalsmeer compleet nieuwe zorgaanbieders. Dat is een flinke streep door de rekening van Thuiszorg Aalsmeer en Amstelring. Deze beide, hier sinds jaar en dag actieve, organisaties 'streden' ook 'mee', maar hebben de eindstreep niet gehaald.

“Verbijsterend,” laat directeur Jan Dreschler van Zorgcentrum Aelsmeer waaronder Thuiszorg Aalsmeer valt, in een brief aan de thuishulpen weten.

Nieuwkomers
De nieuwe organisaties zijn twee zorgreuzen, Axxicom uit Schiedam en Tzorg uit Uden, en een kleinere speler, Flexicura uit Haarlem. De gemeente heeft ze verkozen boven Thuiszorg Aalsmeer (circa 50 medewerkers die in Aalsmeer actief zijn) en Amstelring (200 medewerkers hier).

De uitverkoren organisaties wonnen op het belangrijkste criterium kwaliteit en op de combinatie prijs en kwaliteit. Dat schrijft wethouder Ad Verburg in zijn brief aan de gemeenteraad eind oktober. Kortom, Flexicura, Tzorg en Axxicom waren het beste en het goedkoopste.

Garanties
Verburg geeft overigens de verzekering dat inwoners die huishoudelijke hulp krijgen – dat zijn vooral ouderen – ook in 2016 “kunnen rekenen op dezelfde kwaliteit zorg”. Dat niet alleen, desgewenst kunnen ze ook “hun huidige hulpen behouden”. Die vastehulpgarantie is ingebouwd in de contracten met de nieuwkomers.

Deze causule in het contract, waarover inhoudelijk nog niets bekend gemaakt is, betekent dat Flexicura, Tzorg en Axxicom de bestaande huishoudelijke hulpen op een of andere manier aan zich moeten verbinden. Dan kan onder meer door overname van personeel of door onderaanneming, waarbij medewerkers in dienst van hun huidige organisatie blijven. “Het is aan de nieuwe aanbieders om dit te organiseren,” aldus Verburg.

Inloopavond
Dat de lokale huishoudelijkehulporganisaties geen nieuw contract in de wacht konden slepen, heeft onrust veroorzaakt onder het personeel. Zeker in de eerste periode nadat B&W zijn keuze had bekendgemaakt.

Speciaal voor huishoudelijk personeel heeft de gemeente een inloopavond georganiseerd. Die vindt morgen op het gemeentehuis plaats, tussen 17.00 en 19.00 uur in de raadskelder. Huishoudelijke hulpen kunnen daar volgen de gemeente antwoorden van ambtenaren verwachten op vragen als: hoe verder nu uw werkgever buiten de aanbesteding is gevallen en wat zijn de eisen die de gemeente stelt aan aanbieders van huishoudelijke hulp.

Goede zorg
“In Aalsmeer hebben deze partijen altijd goede zorg geleverd,” stelt de wethouder over Thuiszorg Aalsmeer en Amstelring. Alle deelnemende aanbieders “voldeden aan de formele en geschiktheidseisen”, aldus Verburg. Thuiszorg Aalsmeer eindigde bij de aanbesteding op de vierde plaats. In de raadsbrief staat niet aangegeven waarom de plaatselijke organisaties zijn afgevallen.

De bedoeling was dat de contracten met Flexicura, Tzorg en Axxicom per 1 januari 2016 zouden ingaan. Waarschijnlijk wordt dat 1 februari, omdat er in korte tijd nog erg veel moet gebeuren.

Onbekend
Wie zijn de nieuwe zorgaanbieders? In Aalsmeer zijn ze geen van drieën bekend. Flexicura is werkzaam in de wijde omgeving van Haarlem, waar de thuisbasis gevestigd is; het heeft een filiaal in Hoofddorp. Flexicura, opgericht in 1998, heeft 340 medewerkers en biedt naast huishoudelijke ondersteuning allerhande andere zorg.

Tzorg noemt zich een “jonge dynamische” organisatie die in “korte tijd snel gegroeid” is. Het is een van de grootste landelijke zorgaanbieders en biedt thuishulp in 310 gemeenten. “De beste zorg met thuishulp in Aalsmeer vindt u bij Tzorg,” weet het bedrijf nu al op zijn website te melden.

Kwaliteit voorop
De andere zorgreus Axxicom maakt deel uit van het internationale concern Facilicom, dat facilitaire hulp biedt op uiteenlopende terreinen en 30.000 medewerkers telt. In de thuishulp is Axxicom sinds 2006 actief. Inmiddels levert het bedrijf diensten aan ruim honderd gemeenten.

Alle drie de nieuwkomers, het zal de lezer niet verbazen, zeggen kwaliteit hoog in het vaandel te hebben staan. Ook zijn ze flexibel, zorgen ze voor maatwerk en hebben ze geen wachtlijsten. Als je Flexicura, Tzorg en Axxicom moet geloven, bieden ze (potentiële) medewerkers in de huishoudelijke hulp zo ongeveer de ideale baan.

Foto's: op de websites van de nieuwe zorgaanbieders zijn bijna uitsluitend blije gezichten te zien van zorgmedewerkers en mensen die zorg krijgen. (van boven naar beneden foto's van Axxicom, Flexicura en Tzorg; op voorpagina: Tzorg)

14 reacties

 1. Piet Verburg, je verwijst naar dat wij de procedure eerst moeten kennen om een oordeel te geven… Het gaat volgens mij niet om de procedure, openbare aanbestedingen kun je creatief inpassen, wat besteed je aan, (schaal), welke eisen stel je, en wat is uiteindelijk de doorslaggevende factor, ofwel de gunfactor. Je HOEFT niet de goedkoopste te gunnen… Waar het mij om gaat is dat er medewerkers zijn die op straat komen te staan of worden overgeplaatst naar Zandvoort! Waar het mij om gaat is dat de ouderen jarenlang dezelfde verzorgende hebben gezien, daar een band mee hebben en die is er nu niet meer. Er wordt een lans gebroken over eenzaamheid bij ouderen.. welnu nu creëer je deze, relaties van jaren worden verbroken. Ik begrijp dat de kosten in de hand gehouden moeten worden, ik begrijp dat op=op. Dat snap ik allemaal, maar ik en anderen mogen er wel wat over roeptoeteren, en uiteindelijk krijgen we hier zelf ook in meer of mindere mate mee te maken…. en mijn stelling, groter is niet per definitie beter en goedkoper blijft overeind staan. En de verdienmodellen ook.

 2. Jammer van al die negatieve reacties door mensen die wellicht zich niet goed geïnformeerd hebben. Lees eerst eens de wetgeving rond aanbestedingen en het bestek, raad ik aan, als je denkt te moeten reageren. Denk ook eens na of Aalsmeer deze openbare aanbesteding legaal had kunnen voorkomen? En als je dat gedaan hebt, denk dan vooral ook eens aan al die mensen die hulp ontvangen in Aalsmeer en aan hun mantelzorgers en aan de fantastische zorgverleners in Aalsmeer. Natuurlijk zijn ze onrustig en is het vervelend dat er weer zaken veranderd moet worden. Balen zelfs! Maar dragen deze reacties bij aan hun rust? Het gaat toch om hen?

 3. Donderdag stel ik namens PACT Aalsmeer hierover vragen in de gemeenteraad. PACT Aalsmeer maakt zich grote zorgen.

 4. Wat een armoedig besluit, iedereen die CDA heeft gestemd moet maar eens diep nadenken!

 5. De contracten zouden 1 januari ingaan, maar dit wordt waarschijnlijk 1 februari!!?? Medewerkers hebben hun ontslag aangeschreven gekregen per 1 januari! Dit betekent geen hulpen in de maand januari? Wat betekent dit voor de ontslagen medewerkers richting aanvraag WW/UWV; bijtijds aanvragen zit er op deze manier niet in. College, hier hebben jullie niet goed nagedacht over gevolgen voor hulpvragenden en hulpgevers! Neem voor deze beslissingen wat ruimer de tijd om de gevolgen te overzien. Aan de raadsleden vraag ik: staan jullie achter dit te snel genomen besluit?

 6. Onzekerheid, betrokkenheid! Ouderen raken het vertrouwen kwijt. Kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, wij hebben samen de dure plicht om kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke kwaliteit zorg te bieden. Alleen gooien wij nu het kind met het badwater weg. Ambtenaren en B&W kijken alleen naar het geld. Raadsleden zijn alleen per brief geïnformeerd. Mantelzorgers kunnen weer opnieuw beginnen en zij zijn al overbelast. Elke verandering kost tijd, dus geld! Ook voor de omgeving.

 7. Heel jammer dat de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen overstappen naar bovengenoemde zorgaanbieders. Altijd in deze gevallen zijn cliënten de dupe, ook al beloven ze dat het geen invloed heeft; het draait maar om 1 ding en dat is geld! De vertrouwde instellingen leveren al jaren zorg, dit kost alleen nog meer geld! Ook komt dit door de invloed van bepaalde personen in de gemeenteraad! Echt heel erg!

 8. Tzorg de nieuwe zorgaanbieder? Tzorg ook bij de gemeente Amstelveen de nieuwe aanbieder? Dat winnen de plaatselijke kleinere organisaties nooit! Hoe eerlijk is dan zo’n aanbesteding? Ik krijg het gevoel dat het lijkt op twee aparte aanbestedingen, maar zo werkt dat natuurlijk niet? Tzorg op internet: lijkt voor zijn medewerkers niet zo’n nette organisatie, maar daar zullen de ambtenaren wel heel goed op gelet hebben bij de vergelijkingen en de eisen voor het overnemen van het personeel! Medewerkers, wapen je!

 9. In de eerste plaats heel erg vervelend voor de bedrijven welke buiten de boot gevallen zijn. Gelukkig is er (zoals het nu lijkt) wel een oplossing voor het personeel gevonden, door de clausules in de contracten. Laten wij alleen niet vergeten dat dit soort zaken overal gebeuren en niet nieuw is. Amstelring heeft ook vorig jaar bepaalde zaken aanbesteed waarbij de lokale partijen om welke reden dan ook niet geschikt (meer) bevonden werden. Deze contracten worden nu ook ingevuld door de grote partijen. Ik begrijp volledig de onrust bij het personeel en de zorgafnemers van deze bedrijven, maar de eigen organisatie hanteert eenzelfde werkwijze.

 10. Jammer, gemeente Aalsmeer! Jammer dat jullie niet in zee blijven gaan met de plaatselijke zorgaanbieders en het ver over de gemeentegrenzen moesten zoeken. En bijzonder sneu voor de medewerkers die de zorg nu geven. Natuurlijk beloven de nieuwe zorgaanbieders dat de huidige medewerkers aan het werk kunnen blijven. Doorgaans betekent dit echter dat ze het met minder salaris moeten doen. Of men start weer met een jaarcontract, met alle mogelijke gevolgen van dien… Ook voor cliënten zal deze overstap niet zaligmakend zijn. Jammer, dat er beslissingen worden genomen met de hand op de spreekwoordelijke knip.

 11. CDA-wethouder Verburg ruilt Thuiszorg Aalsmeer en Amstelring in voor ‘goedkope zorgreuzen.’ Hij kent blijkbaar het spreekwoord niet: Goedkoop is Duurkoop. Vandaag heeft ‘zorgreus’ TSN Thuiszorg uitstel van betaling aangevraagd, vermoedelijk gevolgd door faillissement. Dat betekent dat voor alle 12.000 medewerkers ontslag dreigt. TSN is onder meer in de problemen gekomen, doordat de gemeenten de tarieven flink onder druk zetten. TSN probeerde eerder onder de financiële druk uit te komen door het salaris van 4300 medewerkers te verlagen. Is dit wat de tientallen huidige medewerkers van Thuiszorg Aalsmeer en Amstelring te wachten staat? Gaat de gemeenteraad akkoord met het besluit van Verburg? Onbegrijpelijk!

 12. Het lijkt allemaal zo mooi vooraf, maar al te vaak blijkt dat na veel ellende en veel wisselende medewerkers het allemaal niet zo ideaal als het plaatje dat voor werd geschoteld. Is dit dan echt beter en goedkoper??

 13. Axxicom is onderdeel van Facilicom? Laag inschrijven, veel kleine lettertjes en als je wat extra’s wenst een heel hoge rekening… De gedachte dat deze bedrijven het goedkoper kunnen is een verkeerde… ze rekenen alleen anders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel