Zorgmarktplaats om hulp te vragen én te geven de lucht in

Een online marktplaats waar zorgvraag en zorgaanbod in Aalsmeer zichtbaar zijn en makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat is Zorgvoorelkaar.com/Aalsmeer. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen er hun vraag kwijt. En vrijwilligers en professionele zorgaanbieders kunnen er aangeven welke hulp ze mensen bieden. Waar gaat het zoal om: mee boodschappen doen, een wandelingetje maken, een kopje koffie drinken, een spelletje doen, de tuin een keer wieden, iemand met de auto ergens heenbrengen.

Vorige week dinsdag is de website gelanceerd op een geanimeerde bijeenkomst voor zorg- en welzijnsorganisaties in de raadskelder van het gemeentehuis, waar tachtig belangstellenden op afkwamen. “Een historische avond,” noemde wethouder Ad Verburg het in een inleiding al bij voorbaat.

Toevallig klokslag negen uur was de officiële lancering. Dat gebeurde toen de speciale gast, de 77-jarige mevrouw Binkhorst, haar 'hulpvraag' via Yvonne Ruiter van Vita welzijn en advies op de website had laten plaatsen. De dame vroeg om iemand die “me een arm geeft en door de sneeuw loodst” om boodschappen te doen. In haar flat, vertelde ze erbij, voelt ze zich “happy”, maar “als het gesneeuwd heeft, kom ik mijn flat niet uit”.

Betere afstemming
De aanleiding om de Aalsmeerse Zorgvoorelkaar-marktplaats op te zetten, zijn de veranderingen in de zorg vanaf 2015. Op verzoek van de gemeente en met hulp van andere zorgorganisaties pakte de Vrijwilligerscentrale Aalsmeer het voortvarend op. “We zagen dat er in  Aalsmeer ontzettend veel gedaan wordt, maar dat de onderlinge afstemming beter kan,” lichtte projectleider Margo Rijerkerk van de centrale toe.

Het bleek namelijk dat mensen die hulp nodig hebben, vaak geen idee hebben waar ze met hun vraag terecht kunnen. Aan de andere kant bleek dat er ook veel vrijwilligers zijn die graag iets willen doen, maar niet weten wie waar om wat voor hulp verlegen zit.

Jongeren erbij halen
Het ei van Columbus voor het slim koppelen van hulpvrager en hulpverlener was de online marktplaats. Laagdrempelig, simpel en snel. Overzichtelijk. Goed beveiligd en betrouwbaar. Gratis. Voor Patrick Anthonissen van Zorgvoorelkaar, de organisatie die drie jaar geleden de website begon, waren dat basiseisen.

“We staan aan het begin van een mooie beweging,” vond hij. “Aalsmeer is de eerste gemeente in Noord-Holland die dit gaat doen, en het loopt voor. Hopelijk kunnen jullie laten zien dat jullie het goed voor elkaar hebben. En dat Zorgvoorelkaar in jullie genen zit en een succes wordt.”

De noodzaak van de internetmarktplaats was voor Anthonissen zonneklaar. Want er komen veel meer ouderen en dus stijgen de zorgkosten. Die ontwikkeling is alleen in goede banen te leiden met meer vrijwilligers. Je moet er jongeren bijhalen. Die willen best, maar zijn “moeilijk te bereiken”. Via internet lukt dat wel. De zorgmarktplaats “spreekt jongeren aan”, wist hij. “Vijftig procent van de hulp die er aangeboden wordt, is van mensen onder de veertig jaar.”

Naar burgerij toe
Anthonissen wees erop dat Zorgvoorelkaar niet van de ene op de andere dag werkt. “Het moet groeien.” In het eerste jaar moet er een solide basis worden gelegd. “Na een jaar werkt het goed en over drie jaar snap je niet dat je ooit zonder hebt gekund.”

De bedoeling is dat allereerst de professionals hun inhoudelijke bijdragen gaan leveren om de site body te geven. Maar ook vrijwilligers en natuurlijk hulpvragers, zoals mevrouw Binkhorst, zijn van harte welkom om meteen al mee te doen. Er staan, op 10 december (middag) en 16 januari (avond), eerst nog twee bijeenkomsten voor zorgorganisaties gepland, om te leren hoe Zorgvoorelkaar.com/Aalsmeer te gebruiken. “Daarna gaan we grootscheeps naar de burgerij toe,” kondigde Rijerkerk aan.

Ga hier naar Zorgvoorelkaar.com/Aalsmeer
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin