Zorgen over veiligheid watersporters bij Surfeiland

Door: Klaas Leegwater. Windsurfclub Aalsmeer (WSCA) en Zeilschool Aalsmeer (ZA) maken zich zorgen over de onveilige situatie bij het Surfeiland. Beide verenigingen klagen over het grote aantal stortstenen dat aan de oever tussen watertoren en Surfeiland is aangebracht en over de slibvorming in de baai. Volgens de twee clubs leidt dit tot gevaar voor surfers, zeilers, suppers en zwemmers. “Het is een drama,” zegt  WSCA-voorzitter Hugo Hekkenberg. 

De opknapbeurt van het Surfeiland is onderdeel van project Waterfront, uitbreiding van het strand en verlenging van de strekdam. In eerste instantie zou het zandstrand worden doorgetrokken naar de watertoren. Buurtbewoners in de Hornmeer vreesden echter teveel opstuivend zand waardoor op het laatste moment de zandstrook van de tekentafel verdween. In plaats daarvan werd in september 2020 besloten op de bewuste oever een stuk gras aan te leggen.

Verbaasd
Later in het Definitieve Ontwerp stond beschreven dat het slechts een smalle grasstrook betreft en richting het water overgaat in een brede laag stortstenen. Bestuursleden van WSCA en ZA waren hiervan niet op de hoogte en toonden zich daarom verbaasd toen eind oktober de loswal door grote grijpers werd bedolven met het ruwe materiaal. Hekkenberg: “Daarover hadden we actief geïnformeerd willen worden door de gemeente. Die stenen zijn daar neergegooid zonder na te denken over de gevolgen voor de windsurfclub en de zeilschool.”

Want niet alleen de oever is bedekt, ook op de bodem tot een aantal meters vanaf de waterkant liggen nu onregelmatig verdeeld stortstenen met scherpe randen. “Voor surfers met vinnen tot ruim 30 centimeter is dit echt gevaarlijk, door een abrupte stop bij 40 km/uur kun je letsel oplopen. Ook de schroef van een motorboot die afgedreven surfers moet wegslepen raakt de stenen en kan dus de waterkant niet naderen,” aldus Hekkenberg van WSCA. 

Spekgladde trap
Famke de Wit van de Zeilschool: “Omdat de wind geregeld vanuit het zuidwesten komt is dit levensgevaarlijk voor vooral beginnende surfcursisten. Als ze afdrijven komen ze op de stenen terecht, springen van hun plank af en door het hoogteverschil tussen de stenen onder water kunnen ze gemakkelijk iets breken of zichzelf openhalen. De veiligheid kunnen wij nu niet garanderen aan onze cursisten.”

Daarnaast beklagen beide verenigingen zich over de spekgladde treden van de oevertrappen en over de slibvorming in de baai. Hekkenberg: “Een paar meter lopen vanaf het strand het water in en je zakt tot je knieën de modder in. Dat kan gewoon niet, risicovolle omstandigheden voor watersporters. Vooral voor de jeugdige bezoekers van het Surfeiland.”  

Uitbaggeren
In het voortraject is door Buro Stroming onderzoek gedaan naar de effecten van uitbreiding van het Surfeiland. Door verlenging van de strekdam is de oppervlakte van de baai groter geworden maar de opening smaller. Uit de rapportage: ‘het golfklimaat zal daarom in een deel van de kom rustiger worden en neemt de kans toe dat er zich een laagje slib zal afzetten op de bodem dat gaandeweg dikker wordt. Ook kan er slib in de zwemzone bezinken, dit is ongewenst.’ 

De onderzoekers concludeerden in juni 2020 echter: ‘Uit de ervaringen van de gemeente blijkt dat slibvorming in de baai op dit moment geen groot issue is en het is de vraag of er in de nieuwe situatie, die voor iets meer luwte zal zorgen, veel verandert. Hekkenberg van WSCA: “Nu blijkt dat er wel degelijk slibvorming optreedt moet de gemeente snel maatregelen nemen. De baai moet worden uitgebaggerd en misschien wel regelmatig.”

Brandbrief
WSCA en Zeilschool Aalsmeer hebben onlangs een brandbrief over de situatie in de baai naar de gemeente gestuurd. Aanstaande vrijdag hebben beide verenigingen een gesprek met wethouder Bart Kabout en de projectleider. Hekkenberg: “We willen dat de stortstenen zo snel mogelijk worden weggehaald, er iets gebeurt met de gladde traptreden en het slib wordt verwijderd.” De Wit: “In samenwerking met de gemeente moeten we zoeken naar een oplossing, want zoals de situatie nu is is het wachten op ongelukken.” 

Kijken naar oplossing
Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “We zijn op de hoogte van de bedenkingen van de Windsurfclub en de Zeilschool bij de huidige oeverbekleding. We bekijken met de betrokken partijen of er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Als dat zo is zullen we samen met de aannemer bekijken of en hoe die kunnen worden opgelost. De diepte van de surfkom is voor de werkzaamheden opgemeten en na de werkzaamheden op de oorspronkelijke (on)diepte teruggebracht.” 

Foto’s Arjen Vos

 

 

 

 

 

  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel