Westeinderakkoorden: ‘Kwetsbare bewoners niet in kou’

Nee, in de Westeinderakkoorden staat niet wat het zorgpakket van de gemeente precies inhoudt over vier maanden. Nee, ze hebben geen formele status. Concreet is er nog niks. Een wassen neus dan? Zelf vinden ze van niet, de gemeente en de maatschappelijke instellingen die met de inwoners van Aalsmeer te maken hebben. Gistermiddag zetten ze in het raadhuis stuk voor stuk hun handtekening onder de Westeinderakkoorden.

De zonovergoten, hete B&W-kamer bleek te klein om de vele zorgaanbieders en andere betrokkenen te kunnen herbergen, zodat er moest worden uitgeweken naar de, koele, raadzaal. Daar zaten ze in de raadszetels voor het officiële gedeelte: de vertegenwoordigers van een dertigtal instellingen, wethouder Gertjan van der Hoeven van jeugdzorg en ceremoniemeester en burgemeester Jobke Vonk, die wethouder Ad Verburg van zorg verving die op vakantie was. Nee, er was geen drank om te toosten op de collectieve ondertekening. Wel koffie en thee en voor ieder een stukje van een Aalsmeers Turfje.

Intentieverklaring
In een inleidend woordje betitelde Vonk de Westeinderakkoorden als een “intentieverklaring” met gemeenschappelijke “uitgangspunten”. “Het is een blauwdruk die aangeeft hoe we met de zorg willen omgaan en hoe we samen nieuwe wegen willen inslaan. Het is ook de erkenning van de maatschappelijke opgave waar we samen voor staan.”

Sámen, dus ook de burgers, meldde ze er nadrukkelijk bij. “We doen een groter beroep op de bewoners, om mee te helpen.” 

Minder geld
De serie uitgangspunten, die makkelijk op zeven A4'tjes passen, dient volgens de burgemeester om “te zorgen dat onze inwoners goede zorg krijgen” vanaf volgend jaar. Per 1 januari immers is de zorg grotendeels bij de gemeenten ondergebracht. Dat is te danken aan de rijksoverheid, die van de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten een gigantische bezuinigingsoperatie maakte.

“Goede zorg verlenen met minder geld.” Vonk herhaalde de toverspreuk nog maar eens, die al anderhalf jaar ook overal in Aalsmeer opduikt. “Het is de grootste transformatie in de zorg ooit. Het móét, anders wordt het onbetaalbaar. Het is ook een kans om de zorg effectiever, efficiënter en beter te regelen,” zei ze. En, liefst, op een vernieuwende wijze.

Uitgangspunten gedeeld
De ideeën voor de Westeinderakkoorden zijn sinds vorig voorjaar aangedragen door de zorg- en welzijnsorganisaties en de gemeente, die ze als regisseur van het toekomstige zorgpakket uiteindelijk bundelde in twee Westeinderakkoorden. De ene betreft Jeugd en Zorg, de andere Zorg en Ondersteuning. Daarin staan gedeelde uitgangspunten over de (hoge) kwaliteit van de te verlenen zorg geformuleerd – alle betrokkenen hebben er ja tegen gezegd.

Dat hebben ze overigens gedaan zonder zeker te zijn van een contract met de gemeente per 1 januari 2015. Want het traject van de inkoop van zorg bij de verschillende instellingen loopt momenteel nog. Pas eind oktober worden de contracten gesloten. Dat wil zeggen dat degenen die gisteren tekenden, geen garantie hebben dat ze straks in het nieuwe Aalsmeerse zorgsysteem zullen meedraaien. 

Bewuste keuzes
In de Westeinderakkoorden staan niet alleen voor de hand liggende uitgangspunten die ieder weldenkend mens kan bedenken. Er zijn volgens de gemeente ook “bewuste keuzes” gemaakt.

Bij het jeugdpakket zijn dat onder meer: inzetten op preventie, zorgen voor nauwe aansluiting tussen jeugdhulp en onderwijs en werken met het principe 'één gezin, één plan, één regisseur'. Verder zal er in sommige gevallen in een eerder stadium 'zware hulp' worden ingezet in plaats van dat er langere tijd allerlei vormen van lichtere hulp worden geboden.

Preventie
Bij het algemene zorgpakket is er eveneens voor gekozen om sterk in te zetten op preventie en om uit te sluiten dat mensen een hele serie zorgaanbieders over de vloer krijgen, zoals nog te vaak gebeurt.

Het streven is voorts om in iedere wijk zogenoemde 'woonservicezones' te creëren waar ouderen die straks niet meer in een verpleeghuis terecht kunnen, dicht bij zorgvoorzieningen kunnen wonen (voorbeeld: Mijnsheerlijckheid in Kudelstaart). Die servicelocaties kunnen bovendien dienen als inloop voor thuiswonende ouderen die lichtere hulp of dagbesteding nodig hebben.

Trots
Nu de Westeinderakkoorden ondertekend zijn, is het tijd voor de volgende stap: concrete uitwerking van de uitgangspunten en afspraken. Ook dat wil de gemeente in nauwe samenwerking met de maatschappelijke organisaties doen.

Burgemeester Vonk zei gistermiddag in elk geval “trots” te zijn op wat er tot nu toe bereikt is. “We zijn er als B&W trots op dat we deze akkoorden hier hebben. Met elkaar gaan we regelen dat kwetsbare bewoners in Aalsmeer niet in de kou komen te staan.”

Foto's: (boven) het eindresultaat: alle handtekeningen bij elkaar; (midden) er mag getekend worden, maar er is onduidelijkheid of het formulier wel het juiste exemplaar is (foto's Arjen Vos); (onder) de ondertekenaars even bij elkaar voor de groepsfoto (foto gemeente).
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel