Westeinder Schoonmaak weer hard nodig

Gisteren organiseerde Stichting Pramenrace In Ere (SPIE) de jaarlijkse Westeinder Schoonmaak. Een gezellig, maar meer dan noodzakelijk evenement, waarbij jacht wordt gemaakt op het zwerfvuil in de Westeinderplassen en op de eilanden.

Tachtig vrijwilligers, waaronder vier kinderen en vrijwilligers van het eerste uur, verzamelden zich vroeg in de ochtend bij Watersportvereniging Aalsmeer aan de Uiterweg voor koffie en koek, aangeboden door De Lente en Bakkerij Vooges. Na een korte uitleg konden ze in twintig boten richting de kleine Poel, de slootjes en Oost vertrekken.

Veel plastic
De schoonmaakactie werd dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd en net als andere jaren lag er weer veel afval. Ruim 5,5 ton rommel is er opgehaald, waaronder twee halve boten, parasols, tuinstoelen, tuinbanken, een surfplank waar zelfs een boom op gegroeid was, heel veel plastic en zo’n 250 lege flessen. Het blijkt maar weer dat recreanten veel troep achterlaten tijdens de zomermaanden.

Het evenement wordt georganiseerd in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. Overal in het land zijn acties opgezet voor vrijwilligers, waarbij er geklust, geschilderd, schoongemaakt, gekookt, met ouderen gewandeld of ander goed werk gedaan wordt. Stichting NL Doet kwam een kijkje nemen in Aalsmeer en heeft de hele actie gefilmd om volgend jaar te gebruiken in een promotiefilm.

Nat Zeik-wisseltrofee
Aan het einde van de ochtend keerde iedereen terug naar de haven, waar een vuilniswagen klaar stond om al het afval mee te nemen. Daar werden alle verkleumde vrijwilligers getrakteerd op een borreltje, roggebrood met spek en een kop snert van Slager Kruyswijk.

Daar werd ook de ‘Nat Zeik-wisseltrofee’ uitgereikt. Deze keer was Arnaud Brouwer de gelukkig. Hij was tot aan zijn navel aan toe zeiknat.

Natuur gered
Het evenement had beter zondag plaats kunnen vinden, want zaterdagochtend was het koud en nat. De vrijwilligers waren er echter op gekleed en zetten zich met man en macht in om ‘hun’ Westeinder zo schoon mogelijk te krijgen. Samen zorgen ze voor het voortbestaan van een mooi stukje natuur in Aalsmeer.

Het bestuur van SPIE is dankbaar dat zoveel vrijwilligers weer in touw waren voor deze schoonmaakactie. Ook de sponsors worden bedankt. Volgend jaar gaan ze weer de Westeinder op om de plassen ‘zomerklaar’ te maken, maar ze hopen dat iedereen zelf hun verantwoordelijkheid neemt en het eigen afval meeneemt en geen troep in het water gooit. “Het zou leuk zijn als er volgend jaar minder zwerfvuil opgehaald wordt,” aldus Erna van den Heuvel van SPIE. 

Foto's: vrijwilligers haalden zo'n 5,5 ton afval op waaronder veel plastic (foto's SPIE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel