Website ‘zorgvoorelkaar.com’ blijkt effectief

Vrijdag heeft wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg geholpen met het verzorgen van een lunch voor dementerende ouderen. Eerder dit jaar had Verburg zich ingeschreven op de site www.zorgvoorelkaar.com en er viel gelijk een match te maken met de vrijwilligersfunctie bij de 'ontmoetingsgroep' voor mensen met dementie. Hier was men blij met de helpende hand van de wethouder, maar men kan nog veel meer vrijwilligers gebruiken. Dat ‘zorgvoorelkaar.com’ ook landelijk de aandacht heeft getrokken, bleek zaterdagmiddag op Radio2 toen er bij ‘Spijkers met Koppen’ een satire over dit onderwerp werd opgevoerd met een zogenaamde Aalsmeerse wethouder.

De lunch werd vrijdag verzorgd in gebouw Irene, sinds korte tijd een dependance van Zorgcentrum Aelsmeer. “Door de vergrijzing zijn er steeds meer mensen die gebruik maken van de ontmoetingsgroep,” wist Verburg te vertellen. Juist daarom zijn vrijwilligers volgens hem zo hard nodig. “Het is een grote ontlasting voor de mantelzorgers, maar daarnaast is het ook belangrijk om mensen met dementie actief te houden.” 

Coördinator van de ontmoetingsgroep Ellen Millenaar beaamt dat. “Wij proberen mensen zo veel mogelijk zelfstandig te laten blijven, vaak met behulp van thuiszorg,” vertelt ze. “Sommige mensen met dementie komen hier zelfs nog zelfstandig met de fiets naartoe. Bij al onze activiteiten proberen we de diverse functies van lichaam en geest te stimuleren, zodat ze actief kunnen blijven.”

Vrijwilligers aan slag via website
Hoewel er veel vrijwilligerswerk wordt gedaan in Aalsmeer, weet niet iedereen waar men terecht kan wanneer men als vrijwilliger aan de slag wil. De initiatiefgroep ‘Aalsmeer voor Elkaar’ is met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Door de website ontstaat een actueel overzicht van de vraag en het aanbod waarmee een nieuwe én jongere groep vrijwilligers wordt bereikt. “Elke vrijwilliger is belangrijk,” zegt Verburg, “Ze kunnen inschrijven voor korte of eenmalig klussen. Dat is hard nodig, gezien de versobering die per 1 januari 2015 op ons afkomt.”

In de projectgroep zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: het Rode Kruis Aalsmeer, het ouderenwerk Vita welzijn en Advies, de Aalsmeerse CAMA Gemeente, Mantelzorg Steunpunt en Welzijn Aalsmeer. De Aalsmeer voor Elkaar-groep staat onder leiding van de Vrijwilligerscentrale Aalsmeer.

Zie eerder artikel over lancering van online zorgmarktplaats

Foto: Ad Verburg dekt de tafel bij de lunch van de ontmoetingsgroep (foto gemeente)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin