Wandelpaden Hornmeerpark (nog niet) voor ieder toegankelijk

Het probleem geldt met name voor de zuidkant van het park

Bij de behandeling van het agendapunt Buitenruimte Aalsmeer vorige week donderdag, waren er van tevoren vragen ingediend die schriftelijk waren beantwoord. Dick Kuin van AA gaf aan dat bij het lezen van de antwoorden zijn haren ten berge waren gerezen.

Dick Kuin aan het woord

Als je dat hoort dan denk je toch minstens aan een gevoel van verbijstering dat het afwijzen van hulp aan een getraumatiseerd kind teweeg kan brengen. Gelukkig was dat niet het geval, het ging slechts om de opmerking dat er aan de harding van de voetpaden in het Hornmeerpark bepaalde nadelen kleven. Zeker in de eerste maanden zijn deze paden minder goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Na zo’n half jaar worden deze paden vanzelf steviger en in het midden ook voor hen goed toegankelijk. Een antwoord dat van Kuin een dikke onvoldoende kreeg. “Een openbaar park als het Hornmeerpark moet voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers, zonder belemmering, het hele jaar door begaanbaar zijn. En als dat betekent dat er een andersoortige afwerking moet komen, dan moet ie er gewoon komen,” aldus Kuin.

Op het voorste en middelste deel van het park is het grind er al aardig ingelopen

De reactie van wethouder Van Rijn was wat bureaucratisch: “Ik neem uw punt van kritiek ter harte en neem het mee.”

Wethouder Alink reageerde wat menselijker: “Het is bij ons bekend dat de lagen die er in eerste instantie waren neergelegd, niet voldeden voor rolstoelgebruikers en moeders met een kinderwagen. We zijn met een collega van AA samen met een inwoner en een ervaringsdeskundige die in een rolstoel rijdt, in het Hornmeerpark geweest. We moesten op een gegeven moment constateren dat we niet meer verder konden. De verbindingsroutes naar de bruggen waren verzakt zodat we dezelfde weg terug moesten nemen. We hebben direct aanpassingen laten aanbrengen en die moeten verharden. Het zijn duurzame paden, van hetzelfde materiaal als die in het Thijssepark in Amstelveen, die zijn inmiddels uitgehard. Mochten we constateren dat het hier in Aalsmeer niet werkt, dan gaan we op zoek naar een andere oplossing, want ook het College vindt dat elk pad voor een ieder toegankelijk moet zijn.”

Tekst Joop Kok, foto’s Arjen Vos

 

 

 

2 reacties

  1. Ik heb met belangstelling het artikel over het Hornmeerpark gelezen. Daarbij een opmerking: ik ken het Thijssepark in Amstelveen zeer goed. Het is een prachtig park en ik loop daar regelmatig met een rollator. Dat kost extra inspanning omdat na regenval de paden toch moeilijker begaanbaar worden. Ik merk ook dat de gemeente Amstelveen de toplaag regelmatig vernieuwt en dan is het even stevig doorduwen, kortom een mooi natuurpad maar beslist met beperkingen. Dat zal ook gelden voor het Hornmeerpark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin