Waar is de buurtverbinder..?

Buurtverbinder Helma Keesom (foto archief AV)

Waar is de buurtverbinder als je haar nodig hebt? Helma Keesom, buurtverbinder sinds begin 2017, komt in deze crisis tijd tekort om te ‘verbinden’. Er is veel werk aan de winkel voor haar en werkgever Participe. Helaas moet ze haar werkzaamheden net als bijna iedereen op veilige afstand uitvoeren. Ze schreef een blog over haar ervaringen en komt daarin met tips om de dagen door te komen als je niet veel om handen hebt. Ze begint met zichzelf de vraag te stellen:

Waar is de buurtverbinder..?

Nou thuis dus! Op 30 km afstand…

Het verhaal lag al klaar; de voorbije vrouwendag… nut, noodzaak en plezier. En toen kwam Covid-19, oftewel het Corona-virus. Alles werd anders. In het begin doen we allemaal een beetje stoer, totdat de ernst ervan doordringt. Vorige week nog bedachten collega Dyane en ik een plan: Maandag gaan we ‘vloggen’ in Aalsmeer: Met een selfie-stick de buurten in, op zoek naar zorgzame buren, straatmuzikanten en andere goede ideeën.

Vanmorgen toch maar anders besloten; Samen door de wijk is niet het goede voorbeeld. We moeten gewoon thuisblijven! Want we kunnen ook vanuit huis werken. Wel een beetje raar als mensen bij elkaar brengen je werk is. En dat doe ik graag; erop af, contacten leggen, contacten onderhouden. In het echt: face-to-face. En juist dát mag even niet meer.

De buurtverbinder is een digitale buurtverbinder geworden. Hoe ziet dat eruit?

Ik hou per mail en telefonisch en contact met de buurt- en bewonersverenigingen. We delen informatie en halen signalen op uit de club of de buurt; Is er hulp nodig? Weten mensen waar ze om hulp kunnen vragen? Is er aanbod voor hulp? Zijn er goeie initiatieven?

Social media laten allerlei leuke initiatieven zien, die een goed gevoel geven, een gevoel van saamhorigheid; Ook in de buurt; Dat is zeker nodig als het langer gaat duren.

Ik vind het maar niks: Buurtverbinden op afstand. Ik heb júllie in de buurt nodig: je ogen, je handen, je hart, je idee: Ben jij ook een buurtverbinder?

Wat doe jij voor je buurtje(s) op (minstens) 1,5 meter afstand?

Laat het me weten en zien! Stuur jouw contactgegevens en de locatie naar: h.keesom@participe.nu of app het naar 06-1462 3301. Facebook: Participe Amstelland Aalsmeer en Like deze blog!

Hier wat tips:

  • Zwaaien naar elkaar.
  • Tekeningen van kinderen voor je raam hangen of in de bus bij de buren doen.
  • Eten maken voor de kwetsbare buurman of vrouw met een leuk briefje erbij.
  • Samen sporten op de galerij van de flat.
  • Straattekening voor een jarige.
  • Straatmuzikant worden.
  • Zingen op je balkon
  • Kijk samen tv programma’s terwijl je video belt.
  • Online ‘dinner’: samen eten via video bellen, skypen, facetimen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel