Vuur en Licht belooft weer groots spektakel te worden

Niet alleen staat de kade langs de Westeinderplassen zaterdagavond vol met duizenden mensen, ook bij de voorbereiding van ‘Vuur en Licht op het Water is een groot aantal plaatsgenoten betrokken. Een paar honderd mensen zijn volgens de organisatie achter de schermen actief geweest om het evenement voor te bereiden en uit te voeren. “Op 3 september komt alles bij elkaar en dan moet het echt allemaal kloppen. Wij willen voor onze sponsoren, bezoekers en alle Aalsmeerders een perfect evenement neerzetten,” zegt Mike (Multi) van der Laarse, bedenker en eindverantwoordelijk organisator van het spektakel.
 
Vanaf 20.00 uur is het feestterrein bij de Watertoren geopend. Kees Markman draait muziek en er zijn stalletjes waar het publiek een drankje, ijsje of snack kan kopen. Toegang is gratis. Om 22.30 uur is er een spectaculair optreden op het water naast de Watertoren. Op de Watertoren zelf gaat ook het een en ander gebeuren. Na het vuurwerk dat om 23.00 uur begint, is er om 23.30 uur nog een optreden van een zangeres op het terrein van de Watertoren. Om 24.00 uur is het programma afgelopen.
 
Verlichte boten
Zoals gebruikelijk vertrekken de verlichte boten om 20.15 uur van Topsvoort bos op de Kleine Poel. Via ’t Zwet gaat het naar de Ringvaart. Bij het Zorgcentrum Aelsmeer worden de boten beoordeeld door de jury voor de Vuur en Licht Awards. Bij de Aalsmeerderbrug keren de boten en vanaf dat moment valt er voor de toeschouwers langs de Aalsmeerderdijk te genieten van een dubbele stoet verlichte boten. De route wordt via het Balkengat vervolgd naar de Grote Poel. Hier gaat de parade voor anker bij de afzetting met verlichte boeien op 270 meter afstand van de vuurwerkpontons.
 
Vuurwerk
Om 23.00 uur begint het vuurwerk bij de Watertoren. De toeschouwers hebben vanuit de verlichte boten op het water en op de wal vanaf de Kudelstaartseweg en Stommeerweg een prachtig zicht. Maar ook op de Loswal in Kudelstaart en vanuit allerlei plekken in het dorp en omgeving kan het vuurwerk worden meebeleefd.
 
Nieuw ponton
Vuurwerk op het water stelt volgens de organisatie speciale eisen. Het grote ponton dat vorig jaar gebruikt werd om de buizen met vuurwerk op te plaatsen, is niet groot genoeg meer en wordt vervangen door een nieuw ponton dat 42 bij 8,5 meter groot is. De Vries Scheepsbouw zorgt er voor dat dit mega ponton gebruikt kan worden. Door De Groot Waterbouw worden palen in het water gedrukt om het ponton aan te bevestigen. Vanaf donderdag wordt er op de landtong van het Surfeiland gewerkt met het aanbrengen van het vuurwerk.
 
Hoofdsponsor Frans Sparnaaij van Hoekwater b.v. zal het vuurwerk dit keer ontsteken. Mike van der Laarse belooft het publiek een ongekend mooi schouwspel: “Het wordt dit jaar toch een beetje anders dan in voorgaande jaren. Groter, maar ook spannender. Kwaliteit blijft voorop staan. De finale wordt bijzonder, dat wordt echt een belevenis.”
 
Veiligheid
Wat betreft het verkeer naar het evenement wordt bezoekers dringend aangeraden niet met de auto te komen. Per fiets of lopend is de beste optie. Tussen de Zwarteweg en de Beethovenlaan is de weg langs het water op 3 september vanaf 15.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Een omleidingsroute is aangegeven. Bezoekers van buiten Aalsmeer wordt aangeraden de auto te parkeren op het terrein bij zwembad de Waterlelie.
 
De organisatie roept toeschouwers in bootjes op zich aan de (normale) regels te houden. Op www.vuurenlichtophetwater.nl kunnen die nagelezen worden. Open vuur is op de boten niet toegestaan. Laserpennen en felle zoeklichten zijn hinderlijk, gevaarlijk en verboden.
 
Daarnaast doet de organisatie een dringend beroep op de ouders van kinderen die in kleine bootjes tussen de verlichte boten meevaren. Goede verlichting is een eerste vereiste, maar het is net zo belangrijk dat deze bootjes geen riskante capriolen uithalen zoals het plotseling tussen andere boten steken.
 
Mooi feest
Vuur en Licht op het Water is een bruisend evenement dat zich over een groot deel van Aalsmeer afspeelt. Organisatielid Ap Eigenhuis: “Wij zijn ons er heel goed van bewust dat wij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het evenement. Maar we hebben heel veel anderen nodig om dat in de praktijk te realiseren. We besteden veel tijd aan overleg vooraf om met alle betrokken partijen af te stemmen. Als iedere deelnemer zich verantwoordelijk gedraagt, gaan we met elkaar weer een mooi feest beleven.”
 
Zie ook onze agenda voor meer details

Foto's archief AV

(advertentie)

Eén reactie

  1. HOE MEER WE KIJKEN
    NAAR VUUR EN WATER
    DES TE MEER WE SNAPPEN
    VAN AARDE EN LICHT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin