Vrouwen bij CDA en PACT hoger op lijst, maar achter blijvertjes

Het CDA en PACT Aalsmeer zijn de eerste partijen die, vorige week, hun kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 hebben vastgesteld. Hun lijsttrekkers zijn al enige tijd bekend, CDA'er Robbert-Jan van Duijn en PACT'er Ronald Fransen. De lijsten zijn wel en niet verrassend.

Níét verrassend omdat er van de huidige zes CDA-raadsleden vijf op serieus verkiesbare plaatsen staan. Dat zijn Van Duijn, Jaap Overbeek, Dirk van Willegen, Ines van der Boon en Eppo Buskermolen. De zesde, Ton Smit, wilde niet terugkeren.

Ook PACT, nu met vier zetels vertegenwoordigd, is behoudend in haar keuze. De nummers een (Fransen) en twee (Willem Kikkert) zijn de huidige fractievoorzitters en nummer vier (Jelle Buisma) is ook raadslid. Voor hen is, net als voor de zittende CDA'ers, succes verzekerd. Het vorige week plotseling overleden raadslid Joop van Dam had aangegeven er niet nog periode aan vast te willen knopen.

Onbeschreven blad
Wél verrassend is de derde plek van de eerste vrouwelijke kandidaten, Marlon Kreeft (26) van het CDA en Sunny Lakerveld (40) van PACT. Ze zijn een onbeschreven blad in politiek Aalsmeer, maar zullen begin april opeens in de gemeenteraad zitten. Lakerveld, van Iraanse afkomst, is beroepspedagoog en wervingsspecialist. Kreeft, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma, is vestigingsmanager van kinderopvang Solidoe de Stempel in Kudelstaart.

Het aantal vrouwen bij de progressieve partij en bij de christendemocraten in de top-10 van de kandidaten is beperkt. Geen verrassing, want dat is een vast patroon bij de Aalsmeerse verkiezingen. Maar de vrouwen staan wel hoger geplaatst dan in 2010. Van der Boon is op zes de tweede vrouw op de CDA-lijst, Ingrid Claassen, een nieuweling, op negen de derde. PACT is nog zuiniger, met Wilma Scheltema als tweede op vijf. Aangenomen mag worden dat zowel CDA als PACT over vier maanden twee vrouwelijke fractieleden hebben. Een verdubbeling ten opzichte van nu.

Vijf nieuwelingen
PACT heeft tien kandidaten die ja zullen zeggen tegen de job, mochten ze gekozen worden. Bij het CDA zijn dat er twaalf. Maar PACT telt onder hen meer nieuwelingen. Het zijn er vijf: Lakerveld, Scheltema, Joop Kok, Sem van Hest en Arnold Konigferander. In de top-12 van de christelijke partij staan vier nieuwe namen, Kreeft, Claasen, Tom Verlaan en Ton Harte.

Wat de verkiesbare plaatsen betreft moet er rekening mee worden gehouden dat de gemeenteraad in zetelaantal stijgt. Er zijn 21 zetels, het worden er 23. Verder staan er beoogde wethouders – die ook zittend wethouder zijn – op verkiesbare plaatsen. Dat zijn Ad Verburg op twee bij het CDA. En Rik Rolleman op plek zes bij PACT.

48 kandidaten
Op zijn minst bijzonder is dat het CDA met een lijst van 48 kandidaten komt (PACT heeft er 21). De partij maakt onderscheid tussen de top-12 kandidaten en hun “ambassadeurs”, zoals bestuurslid Christiaan Keijzer in een persbericht laat weten. Iedere kandidaat heeft drie ambassadeurs. “Het geeft aan hoe breed het draagvlak is dat we in Aalsmeer en Kudelstaart hebben,” aldus Keijzer op de CDA-ledenvergadering 19 november.

CDA ambitieuzer
In een persbericht zegt PACT te verwachten minimaal vijf zetels te behalen. Maar volgens Ronald Fransen is “zes of zelfs zeven” zetels niet uitgesloten. Het CDA is ambitieuzer. Bij zijn benoeming eind juni als lijsttrekker sprak Robbert-Jan van Duijn te mikken op acht zetels, vorige week legde hij de lat nog hoger: “negen” stuks.

Van Duijn en zijn CDA'ers gaan de verkiezingscampagne in met de slogan 'Verfrissend en verstandig'. Het lokale CDA-programma wordt definitief op 4 januari. De leden van PACT stellen later die maand eveneens hun programma vast. PACT heeft nog geen verkiezingsleus gepresenteerd.

Gisteravond heeft de VVD haar definitieve kandidatenlijst samengesteld. Aalsmeerse Belangen doet dat op 17 december.

Top-12 CDA: 1. Robbert-Jan van Duijn, 2. Ad Verburg, 3. Marlon Kreeft, 4. Jaap Overbeek, 5. Dirk van Willegen, 6. Ines van der Boon, 7. Eppo Buskermolen, 8. Tom Verlaan, 9. Ingrid Claasen, 10. Paul van Soelen, 11. Ton Harte, 12. Hermen de Graaf.
Top-10 PACT: 1. Ronald Fransen, 2. Willem Kikkert, 3. Sunny Lakerveld, 4. Jelle Buisma, 5. Wilma Scheltema, 6. Rik Rolleman, 7. Joop Kok, 8. Sem van Hest, 9. Harry Stokman, 10. Arnold Konigferander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel