‘Vrolijke dames’ brengen Oekraïense keuken naar Aalsmeer

Tetiana en Natalia in hun winkel

Door: Arjen Vos. Sinds vorige week is er meer leven in de brouwerij in het achterste, of eigenlijk: voorste gedeelte van de Zijdstraat. Naast de onlangs al geopende Indian Grill is nu de Oekraïense maaltijdservice ‘Vesela Pani’, vrij vertaald als ‘de vrolijke dame’, van start gegaan. Meest opvallend aan deze nieuwkomer is dat het proces waarmee de gerechten worden bereid zowel vanaf de straat als van binnenuit goed te volgen zijn.

Gestoken in smetteloos witte kleding, de haren weggestopt onder een netje of muts laat een half dozijn vrouwen de gehandschoende vingers vlug en vaardig pakketjes maken van deeg. Als een goed geoliede machine weten de dames in deze transparante keuken precies wat hen te doen staat. En dat is knap want ze zijn nog maar net begonnen. De dames die verantwoordelijk waren voor hun training, zijn nog net aanwezig maar staan op het punt terug te keren naar Oekraïne. Het is goed dat ze er nog zijn want toevallig passeert sinterklaas de winkel en vereert de nieuwkomers met een bezoek. Giechelend worden de nodige selfies met sint gemaakt die natuurlijk een kleine vracht pepernoten achterlaat voor zijn nieuwe fans.

Wild enthousiast
Sinterklaas en zijn piet zijn deze dinsdag, de eerste dag dat Vesela Pani geopend is, niet de enige bezoekers die door de grote glazen deur naar binnen komen. Eigenaresse en initiator Tetiana Yosypenko en compagnon Natalia hebben al flink via Facebook aan de weg getimmerd, een inspanning die zijn uitwerking niet gemist heeft. De Oekraïense gemeenschap in Nederland is duidelijk wild enthousiast. In het kleine uur dat we binnen zijn, stappen klanten uit Breda, Den Haag, Zeist, Hillegom en Hoofddorp naar binnen. En kort daarna weer naar buiten met tassen vol dumplings. Allemaal dolblij met deze mogelijkheid om traditioneel Oekraïens eten te bemachtigen. Een Nederlandse jongeman vertelt dat hij op een festival kennis maakte met de dumplings en er zo verzot op is dat hij deze eerste gelegenheid direct aangreep om een voorraadje in te slaan.

Wat is het geheim van Vesela Pani en heeft Aalsmeer Centrum er een trekpleister bij gekregen die ook voor de lokale inwoners interessant is?

Variaties
Volgens Tetiana zit de kracht van het product in de verse bereiding en het feit dat iedereen kan zien dat het vers gemaakt wordt. De in deegpakketjes gerolde ingrediënten bevatten in verschillende variaties vlees, vis, kool, spinazie, champignons, kaas of vruchten. Na het inpakken verdwijnen ze in de shock-vriezer. Een zakje diepgevroren dumplings is een complete maaltijd die alleen even vijf minuutjes gekookt hoeft te worden. Een Oekraïense variatie op de bekende tortellini.

Puzzelstukjes
Sinds 2008 wonen zowel Tetiana als Natalia in Nederland. “Met onze mannen meegekomen die hier kwamen werken,” vertelt Tetiana. Na tien jaar ‘fulltime mama’ te zijn geweest vond ze het tijd om haar droom te realiseren. “Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd maar in mijn hart ben ik een kok. In mijn woonplaats Leiden werkte ik de laatste tijd mee in een familiecafé en had altijd de wens om iets te ondernemen met de Oekraïense cultuur en keuken. Toen hier door de oorlog zoveel vluchtelingen naartoe kwamen heb ik Natalia gevraagd om samen iets op te zetten voor de vrouwen. De meeste vrouwen in Oekraïne kunnen goed koken en werken graag. Met de franchiseformule van Vesela Pani vielen de puzzelstukjes in elkaar.”

‘Aalsmeer? Nooit van gehoord’
Maar hoe komt een Oekraïense vrouw uit Leiden met haar bedrijf in het centrum van Aalsmeer terecht? “We waren aan het zoeken in Amsterdam en omgeving en dan vooral richting Amstelveen vanwege de vele expats die daar wonen maar konden niks geschikts vinden. Toen tipte een kennis dat we eens in Aalsmeer moesten kijken. Aalsmeer? Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar de eerste keer dat we hier kwamen kijken was het voor ons meteen duidelijk: hier zit je goed. Dicht bij de snelweg, een Poolse supermarkt om de hoek dus de Oost-Europeanen weten de weg hier. Ik kon eigenlijk geen betere plek bedenken.”

Openingsfeest
Met behulp van crowdfunding konden de benodigde investeringen worden gedaan. De zaak werd verbouwd en al rap werden tien Oekraïense vrouwen gevonden die hier aan de slag wilden. Na een kleine week training kunnen zij zelfstandig werken en bereiden zij de Khinkali, Varenyky of de Chebureky alsof ze nooit anders gedaan hebben. Door het glas heen te zien doen zij de naam van de zaak zeker eer aan. In een vrolijke sfeer wordt het deeg gerold, gestanst en gevuld. Het korte bezoek van sinterklaas was voor de dames een hoogtepunt. Het volgende moment waar ze naar uitkijken is het openingsfeest zaterdag 10 december. Uiteraard met de mogelijkheid om de dumplings en andere producten te proeven. Op 17 december staan de dames ook op de wintermarkt.

(Zie ook de verzin en win van deze week)

Foto’s Arjen Vos

Eén reactie

  1. Producten netjes in diepvries zakjes verpakt de eigenaresse zal u zeken vertellen wat de beste bereiding wijze is !!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin