Vrijheidsvuur voor zevende keer opgehaald

Door: Arjen Vos. De traditie begon in 1948 en sinds 2015 levert Aalsmeer een ploeg estafettelopers die het bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. Omdat de edities van ’20 en ’21 vanwege corona vervielen, was het afgelopen weekend de zevende keer in successie dat de Aalsmeerse missie plaatsvond.

Een 23 koppen tellend team stapte kort na de dodenherdenking met elkaar in de bus om samen met 106 andere loopgroepen uit het hele land de boodschap van vrijheid op een bijzondere manier uit te dragen. Naast enkele enthousiaste inwoners waarvan sommigen de tocht van 80 kilometer al meerdere keren volbrachten, waren ook gemeenteraadsleden Greta Holtrop en Daniëlle Prent Bouten, burgemeester Gido Oude Kotte èn wethouder Willem Kikkert van de partij.

Laatstgenoemde, precies een week voor zijn 67e verjaardag en daarmee nestor van de ploeg, deed alle zeven edities mee. Kikkert noemt deze loop indringender dan alle voorgaande vanwege de ontwikkelingen in de wereld. “Ik zie het als een opdracht om vrijheid te koesteren, deze tijd maakt dat extra bijzonder.”

Extra rondes
De wethouder zegt met name te kunnen genieten van het saamhorigheidsgevoel onder het estafetteteam. “Helemaal als deelnemers extra rondes lopen om anderen te ondersteunen die het zwaar hebben. Ook de spanning vooraf en de wil om het met elkaar te volbrengen zijn heel mooi.”

Geschaafde knie
Ernstige noemenswaardige incidenten als een reanimatie enkele jaren geleden bij een ander team of iemand die tegen een bushokje liep deden zich niet voor. Wel was er een valpartij waarbij een meegereisde EHBO’er zich over een geschaafde knie moest buigen. De ploeg werd voor het raadhuis opgewacht door een groep trotse familieleden, loco-burgemeester Dirk van Willegen en kinderburgemeester Vera Keessen die de atleten toespraken waarna de lopers elk met een eigen fakkel de vuurschaal op het bordes aanstaken.

(Foto’s: Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel