Estafetteteam redt leven op Grebbeberg

Ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Raadhuisplein (Foto arcvhief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Om midden in de nacht vanuit Wageningen naar Aalsmeer te rennen dan wel te fietsen, is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke uitdaging. Toch is er jaarlijks een grote groep plaatsgenoten bereid om deel te nemen aan deze onderneming. De editie van vannacht kreeg een wel heel bijzondere lading.

Dat het peloton lopers en fietsers vanmorgen met de nodige vertraging op het Raadhuisplein aankwamen was hen snel vergeven. Het excuus was namelijk meer dan plausibel. Bij de vierde stop vannacht bovenop de Grebbeberg (…), zagen de Aalsmeerders bij een achteropkomend team een deelnemer van zijn fiets vallen. Met ambulancebroeder en CDA raadslid Peter van den Nouland in de gelederen kon er adequate hulp worden geboden. De man van team Laarbeek bleek een hartstilstand te hebben waarna er direct gehandeld werd. Naast Van den Nouland waren het de zussen Greta en Diana Holtrop die dankzij hun EHBO-kennis en -ervaring wisten wat hen te doen stond. Eerst met hartmassage, daarna met de AED. “We hadden gelukkig een defibrillator in de bus,” vertelt AA raadslid Greta Holtrop, “voor het eerst dat deze bij de Bevrijdingsvuurestafette is meegenomen en je ziet hoe belangrijk het is dat we hem bij ons hadden.” De man in kwestie is door de hulpdiensten overgebracht naar het ziekenhuis in Arnhem. De laatste berichten over hem waren positief. “Heel bijzonder dat we dit als team met elkaar hebben meegemaakt. Dit zullen we niet snel vergeten,” aldus Holtrop.

Vuur van vrijheid doorgeven
De groep kon bij het bordes van het raadhuis niet worden opgewacht door burgemeester Oude Kotte. Die bevond zich namelijk onder de deelnemers. Locoburgemeester Robert van Rijn nam daarom de honneurs waar en sprak zijn bewondering uit over de geleverde prestatie waarbij 85 kilometers werden afgelegd: “Het kan haast niet anders dan dat niet alleen op de fakkel maar ook in jullie zelf een vuur heeft gebrand om iets bij te dragen aan de symbolische waarde van deze tocht: het vuur van de vrijheid doorgeven aan elkaar en daarmee aan de rest van Nederland.” Net als een dag eerder stond Van Rijn stil bij het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ en zei daarbij vooral te denken aan het conflict in Oekraïne waarbij zoveel mensen gevlucht zijn en waarvan er inmiddels 135 in Aalsmeer zijn opgevangen. “Weg van de oorlog maar nog verre van vrij. Want echte vrijheid is kunnen leven waar en met wie je wilt.”

Daarna mochten de sportievelingen met hun fakkel de toorts ontsteken die voor het bordes stond en vandaag nog de hele dag zal branden. In totaal werd op deze manier het vuur verspreid over 80 deelnemende gemeenten.

Foto’s Arjen Vos

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin