Vrijdag ‘Peuris Illegalis’

Peuren op de Poel (Foto de Dippers)

Door: de DIPPERS. Aanstaande vrijdag organiseren de Dippers de enige illegale kampioenswedstrijd van Nederland: ‘Peuris Illegalis’ ofwel de AAP van Aalsmeer. Vergis u niet, dit heeft niets te maken met de aalsmeerse politiek maar met het vangen van paling op traditionele Aalsmeerse wijze. Het zal u niet geheel onbekend in de oren klinken maar de paling heeft onder water veel concurrentie gekregen. Beroepsvisser Theo Rekelhof heeft het er tijdens zijn lezingen regelmatig over. Als een verse peur langzaam boven de bodem van de Westeinder heen en weer wiegt dan krijgt de paling tegenwoordig weerstand van andere uitheemse waterbewoners. Zoals daar zijn, de Europese meerval (Silurus glanis) en zeker de niet te missen zwartbekgrondel (Neogobius melanostomus) die niet zo lang geleden uit de Kaspische zee naar Nederland is verhuisd.

Het is dan ook de kunde van de Aalsmeerse peurder om deze soorten te onderscheiden in aanbeet tijdens het Aalsmeerse peurkampioenschap. Op andere vangsten dan de paling staat nog net niet de doodstraf maar mag zich wel een weekend vermaken met Joran van der Sloot (hoe toepasselijk!) die speciaal voor dit kampioenschap wordt ingevlogen!

Peurrijgen
Het gaat er dus om om aanstaande vrijdag 11 augustus ‘beslagen ten ijs’ te komen met tonkinstok, ijzergaren, stopnaald en verse wormen uit het laagveen (dus zelf gespit). Het verzamelen en het gezamenlijk peurrijgen vindt plaats bij de botenkraan van Jachthaven het Drijfhuis om circa 20.00 uur Gezien het verwachte plaatsgebrek in de pramen wordt aangeraden met een eigen vaartuig te komen. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in het Vossegat, omdat bar/cafe het Geluk tijdelijk gesloten is en de Blauwe Beugel wederom niet beschikbaar. Deelname is gratis en voor eigen risico.

3 reacties

  1. Peuren was vroeger een hobby van mijn vader en oom. Favoriete stek de Molenvliet. De paling enige tijd schoon laten zwemmen met kraanwater. Vervolgens stoven met boter en gekookte aardappelen. Hoe hou je goedkoop twee gezinnen aan een avond maal

  2. Klinkt geweldig. Ik luisterde gisteren de Praam en Penta Podcast op Radio Aalsmeer en weet nu alles over Peuren, Pramenrace en de Zwarte Dood. Succes allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin