Vrachtverkeer kan voortaan via Floraweg veilingterrein verlaten

De eerste vrachtwagen verlaat via de Floraweg het veilingterrein

Door: Arjen Vos. Tijdens een feestelijke bijeenkomst is dinsdagmiddag de Floraweg geopend, de nieuwe weg die van het Flora Hollandterrein onder de Hornweg door naar de Middenweg en de N201 leidt. Dankzij de tunnel hebben vrachtwagens vanaf de bloemenveiling ruim baan zonder het overige verkeer te hinderen. Voor gewone auto’s is deze doorsteek verboden. De nieuwe weg is als eenrichtingsweg alleen bedoeld om het veilingterrein te verlaten. Daarmee moet het aan de Legmeerdijkzijde rustiger en veiliger worden.

Wethouders Bart Kabout en Sven Spaargaren en David van Mechelen (financieel directeur Royal FloraHolland) verrichtten de openingshandeling door elk een lint door te knippen en het naambordje van de nieuwe weg te onthullen. Zij prezen de ontsluiting als aanvulling op het wegennet en een verbetering op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in Aalsmeer. Ook het feit dat de afleversnelheid van de producten van Royal FloraHolland met deze verbinding een stuk groter is geworden wordt als groot winstpunt gezien. De Floraweg is, niet geheel toevallig, aangesloten op de Hollandweg.

Bart Kabout, David van Mechelen en Sven Spaargaren tijdens de openingshandeling

Geel hek werd groen
Bart Kabout reed als bijrijder van een vrachtwagen als eerste over de weg waarna de bus met genodigden volgde. Onder hen ook bewoners van de Hornweg die in de buurt wonen van de nieuwe onderdoorgang en ruim anderhalf jaar te maken hebben gehad met bouwactiviteiten. Ze bleken zeer te spreken over aannemer Heijmans. “Die geven we geen tien maar een twaalf,” aldus een van de genodigden die vooral de goede communicatie roemde. Minder tevreden zijn de omwonenden over de aangebrachte groenvoorziening die als te mager wordt beschouwd. Blij zijn ze wel met het hek langs de rand van de tunnel. Dat zou aanvankelijk geel worden maar is op voorspraak van de bewoners aangepast in een groen hek. De afspraak met Royal Flora Holland is dat de weg uitsluitend tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds door vrachtverkeer gebruikt mag worden. In het weekend blijft hij dicht. Een omwonende geeft aan dat hij het scherp in de gaten gaat houden: “Als het hek om kwart over zeven nog open staat, ga ik meteen bellen.”

Ongestoord Logistieke Verbinding
De eerste plannen voor een slimme verbinding van Royal Flora Holland met Schiphol ontstonden rond de eeuwwisseling. Het idee om bloemen via een ondergrondse buisverbinding naar de luchthaven te transporteren ging vanwege het kostenaspect van tafel. Wel is daardoor de werknaam Ongestoord Logistieke Verbinding ontstaan. Die naam is met de ingebruikname van de Floraweg officieel komen te vervallen. De aanleg startte op 8 februari 2022.

Samenwerking
In het project is samengewerkt door de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, Royal FloraHolland, de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. Het project is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie, de Vervoerregio, Royal FloraHolland en de VGB.

(Foto’s Arjen Vos)

3 reacties

 1. Door de beperkte openingstijden is deze ‘achteruitgang’ slechts een beperkte ‘vooruitgang’ voor het meeste vrachtverkeer vanaf de bloemenveiling.
  Die nieuwe uitgang ligt ook op een plek waarvoor de meeste vrachtwagens extra zouden moeten omrijden: tijd = geld!
  Eigenlijk alleen interessant voor vrachtverkeer richting Greenpark/Waterwolftunnel.
  Dus bijvoorbeeld niet richting Amstelveen, Uithoorn en Kudelstaart.
  Die chauffeurs zullen blijven kiezen voor de dichterbij gelegen hoofduitgang.
  Zeker voor het vele vrachtverkeer vanaf Royal FloraHolland-Zuid.
  Slechts de bedrijven in de omgeving van het gedeelte van de bloemenveiling, waar ook de aanvoerdocks zijn, hebben daar dus alleen overdag baat bij.
  Laat nou net het grootste deel van de bloemen en planten aanvoer vooral plaatsvinden, ’s avonds/’s nachts/weekend, wanneer die nieuwe uitgang afgesloten is.
  Wel ‘stilte’ voor de bewoners van de Hornweg tussen 19.00 – 7.00u. én in het weekend op de weg, maar niet altijd direct boven die nieuwe weg/uitgang in de lucht…

 2. En dan ook gelijk een verbod instellen voor vrachtvervoer over N201 richting A2.
  De heren gebruiken deze route als racebaan en veel oponthoud.

 3. En nu nog al het vrachtverkeer daar heen sturen. Zodat er minder vrachtverkeer over de legmeerdijk rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel