Voortvarend aan de slag als JOGG-gemeente

Vanaf 1 januari mag Aalsmeer zich een JOGG-gemeente noemen. De handtekeningen zijn afgelopen donderdag in de kamer van de burgemeester gezet tijdens een persbijeenkomst. Het plan van aanpak kan worden gemaakt en de regisseur kan worden aangesteld. Doel: met verschillende lokale partijen werken aan gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Want het probleem van overgewicht bij kinderen wordt ook in Aalsmeer steeds groter. 

Jongeren op gezond gewicht, dat is de officiële benaming van JOGG. Samen vormen gemeenten door heel Nederland een netwerk dat elkaar helpt met kennis en ervaring. Maar op lokaal niveau moet het gebeuren. Verschillende partijen worden aan elkaar gekoppeld om overgewicht bij de jeugd tegen te gaan. Maar ook hun ouders moeten er bewust van worden gemaakt hoe je gezonder kunt leven. Sporten, bewegen en gezondere voeding zijn kernwoorden. 

Kick-off in januari
Aalsmeer is aangesloten bij de landelijke JOGG-beweging. Het JOGG-bureau geeft advies, steun, training, coaching en materialen. Daar betaalt de gemeente jaarlijks € 5.000 voor, dus daar mag wat tegenover staan. Voor het college is het JOGG-programma belangrijk. Het is een bestuurlijk aandachts- en speerpunt, zegt wethouder Gertjan van der Hoeven.

In januari zal de officiële kick-off zijn, gekoppeld aan een campagne. Voor die tijd moeten de verschillende partijen, in eerste instantie de gemeente in samenwerking met onder andere Sportservice Haarlemmermeer, aan de slag. En dat onder leiding van een nieuw aan te stellen lokale regisseur. Er is een jaarlijks budget vrijgemaakt van € 47.000. Dit moet worden uitgebreid met sponsoring uit het bedrijfsleven voor bepaalde activiteiten. Bedrijven moeten het interessant gaan vinden om hun naam te verbinden aan een project of toernooi.

Samenwerking lokale partijen
Uit cijfers van de GGD Amsterdam over 2013 blijkt dat zo’n 11% van de Aalsmeerse kinderen in de leeftijd tussen de 13 en 15 jaar te maken heeft met overgewicht. In Kudelstaart is dit zelfs 16%. Wethouder Ad Verburg bezocht verschillende scholen en het viel hem tijdens de gymlessen op dat er toch wel veel kinderen te zwaar zijn.

“Wij moeten als gemeente tools aanreiken zodat ze zich er bewust van worden en het erkennen. Ze moeten het belangrijk gaan vinden om er iets aan te doen. Of nog beter, het proberen te voorkomen. Ook ouders moeten bewust gemaakt worden. Daarom is samenwerking met lokale partijen van cruciaal belang om jongeren, maar ook ouderen gezond te laten eten en te laten bewegen.”

Bij een bijeenkomst in Utrecht sprak Verburg veel wethouders van andere gemeenten die zich al hebben aangesloten bij de JOGG-beweging of er net als Aalsmeer mee bezig waren. “Daar merkte ik ook hoe belangrijk het is om het bedrijfsleven een rol te laten spelen. Er was daar zelfs een afgevaardigde van snoepfabrikant Mars aanwezig.” 

Lekkere alternatieven
Gertjan van der Hoeven geeft complimenten aan de organisatie JOGG, maar ook aan de contactpersoon André van Schaveren van JOGG. Na een eerste gesprek werd hij meteen enthousiast en was Aalsmeer zo goed als over de streep om mee te doen. “In Aalsmeer en Kudelstaart wordt veel gesport. De sportparticipatie is hoog,” aldus Van der Hoeven. “We vinden het belangrijk om te investeren in goede voorzieningen, zoals de nieuwe club FC Aalsmeer, kunstgrasvelden voor RKDES en een nieuwe sporthal. We steken relatief veel geld in sport.”

Ook haalt hij de speeltuinen aan waarvoor de gemeente bezig is met een moderniseringslag. “Kinderen de gelegenheid bieden om buiten te spelen, betekent ook dat ze bewegen.” Ook speelpleinen bij scholen zijn belangrijk, vindt de wethouder sport en jeugd. “Een goede speelplek is goed voor het fysieke, maar zeker ook voor het geestelijke gestel. De kinderen hebben iets leuks om handen waardoor er minder conflicten op het schoolplein zijn.”

Het viel Van der Hoeven op dat kinderen in sportkantines al op een vroeg tijdstip aan de patat zitten. “Er zou een gezonder aanbod van snacks moeten komen in kantines. Gezonde alternatieven kunnen ook lekker zijn. En wat goed is voor kinderen is ook goed voor volwassenen.”

Gezonde omgeving creëren
André van Schaveren praat namens JOGG door heel het land om het gedachtegoed ervan te verkondigen. Ook komt hij bij veel gemeenten die zich aansluiten. Hij geeft de complimenten terug aan Aalsmeer. “Jullie waren heel snel met de beslissing om JOGG-gemeente te worden. Normaal duurt zo’n proces een maand of negen, maar wij zaten 6 augustus voor het eerst samen en 28 augustus kwam het al bij de raad. En nu al het zetten van de handtekeningen, wat inhoudt dat Aalsmeer zeker tot de snelste gemeenten behoort.”

Beleidsmedewerker Marc Hillebrink van de gemeente zal volgens de wethouders ongetwijfeld ‘gek’ van ze geworden zijn. Alles moest snel geregeld worden. “In eerste instantie was het de bedoeling dat er met Amstelveen samengewerkt zou worden, maar die zijn afgehaakt,” aldus Verburg.

Van Schaveren benadrukt dat het programma niet zo zeer over afvallen gaat. “Het gaat om het creëren van een gezonde omgeving.  In de wijk, op school, het kinderdagverblijf, in de sportkantine en thuis. Overal in feite. We willen niet met dat wijzende vingertje staan, maar kinderen verleiden om het gezonde aanbod te kiezen.”

Zorg en Zekerheid
Verzekeraar Zorg en Zekerheid heeft € 12.500 aan Aalsmeer geschonken om in te zetten voor verschillende activiteiten. Annette Bij-Zwart, adviserend geneeskundige en arts maatschappij en gezondheid van Zorg en Zekerheid: “Wij vinden het belangrijk om een gezonde verzekeraar te zijn, vandaar dat wij graag betrokken willen worden bij JOGG. We willen niet alleen steunen met financiële middelen, maar ook op adviserend niveau het project handen en voeten geven.”

Zorg en Zekerheid werkt met zes andere gemeenten in de regio samen waarbij de nadruk op preventie ligt. “Voorkomen van overgewicht vinden wij zeer belangrijk.”

JOGG-regisseur
Sportservice Haarlemmermeer is een belangrijk onderdeel van het JOGG-project. “We zijn steeds meer met gezondheid bezig en willen dit vertalen naar onder andere schoolpleinen,” vertelt Nanda van der Wiel, regiomanager van de sportservice. “Hiermee hebben we ervaringen binnen verschillende gemeenten in de regio Amstel en Meerlanden.”

De JOGG-regisseur zal hoogstwaarschijnlijk uit de koker komen van Sportservice Haarlemmermeer en moet in staat zijn om partijen met elkaar te verbinden. Deze regisseur moet de JOGG-paraplu gewicht geven en zorgen voor een kruisbestuiving tussen scholen, sportverenigingen, de gemeente en het bedrijfsleven. Voorlopig voor twee tot drie dagen per week, en dat voor drie jaar. “Als het een succes is, waar we eigenlijk niet aan twijfelen, gaan we na die periode door,” benadrukt Van der Hoeven.

Foto's: Blije gezichten bij de ondertekening van het JOGG-contract. V.l.n.r. wethouder Ad Verburg, André van Schaveren van JOGG en wethouder Gertjan van der Hoeven; actiefoto tijdens het schoolvoetbaltoernooi. (foto's Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Lachen! Allemaal populistisch gekraai! Het fietsen wordt in deze gemeente ontmoedigd. Veel ouders bedenken zich vele malen voor ze hun kinderen per fiets op pad en naar school of vereniging laten gaan. Op smalle weggetjes, voor kruispunten, voor zebrapaden en ontelbare andere fiets/voetgangers gevaarlijke plaatsen zijn reclameborden geplaatst. Als ouder bedenk jij je vele malen voor je jouw kind in deze gevaarlijke wirwar van oproepen, om naar te kijken, per fiets laat gaan. Nogmaals, POPULISTISCH gekraai! Het autogebruik in Aalsmeer is bovengemiddeld! Obesitas is in Aalsmeer bovengemiddeld. De ontwikkeling van de hersenen blijft achter bij het onvoldoende bewegen op jeugdige leeftijd. Dat komt allemaal dank zij de besluiten van een falend B&W.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel