[Tonja Roodenburg]
Deze maand bestaat de Voedselbank Aalsmeer één jaar. De gemeente zag er aanvankelijk de noodzaak niet van in. 'Want als er mensen in Aalsmeer onder de armoedegrens leven, zouden we dat wel weten,' was de reactie vanuit het gemeentebestuur. Dat de gemeente zich knap vergiste, heeft de voedselbank wel bewezen. Ruim 30 huishoudens in Aalsmeer maken gebruik van de voedselbank.
Koos Koelewijn, voorzitter van de lokale voedselbank en oprichter, vertelt dat uit onderzoek bleek dat 20 à 25 huishoudens in Aalsmeer behoefte zouden hebben aan een voedselpakket. Dat aantal is binnen een jaar al ruim overschreden. Na enige tijd heeft de gemeente de voedselbank erkend en is er een samenwerkingsconvenant getekend. De voedselbank weet mensen naar bepaalde loketten te verwijzen, bijvoorbeeld naar de schuldhulpverlening. En Vita, het algemeen maatschappelijk werk, meldt cliënten bij de voedselbank aan, wanneer blijkt dat ze geen eten in huis hebben.
Nieuwe armen
“Van mensen die leven van een bijstandsuitkering, is algemeen bekend dat het voor hen moeilijk is om rond te komen. Dat geldt ook voor mensen die in hun leven ‘ellende op ellende’ krijgen en daardoor vaak levenslang de hulpverlening nodig hebben. Maar er zijn ook mensen die geen eten kunnen kopen, maar wel in een mooi huis wonen dat ze niet kunnen verkopen. Dat zijn de nieuwe armen,” legt Koelewijn uit.
Vaak zijn dat zzp'ers, zelfstandige ondernemers die geen opdrachten meer binnen krijgen. De kosten blijven doorlopen en de schulden stijgen. Bij deze mensen raakt hun geldpotje leeg, zo leeg dat zij geen boodschappen meer kunnen doen. Aan de buitenkant is hun armoede niet te zien. “We hebben een keer meegemaakt”, vertelt Koelewijn, “dat buren elkaar troffen bij de uitgifte van de voedselpakketten en verbaasd tegen elkaar zeiden: 'Jij ook hier?'”
Acties bij supermarkt
De aanlevering van voedselartikelen gaat via het centrale depot in Amsterdam. Het basispakket dat daarvandaan komt, bestaat uit tien tot veertien artikelen. De lokale voedselbanken vullen het pakket zelf aan tot ruim twintig artikelen.
“Wij hebben in Aalsmeer nog niet actief hoeven werven bij bedrijven. Want een aantal leveranciers leveren op eigen initiatief,” meldt Koelewijn. “Af en toe hebben we een actie en die levert altijd veel op. Zoals bij de supermarkten staan en vragen aan de mensen of zij een product willen kopen van het boodschappenlijstje dat wij dan overhandigen. We streven naar een gezonde inhoud van de pakketten.”
Verse groente in eigen kas
In februari gaat de voedselbank, in samenwerking met Stichting Meergroen, een kassenproject in Aalsmeer uitvoeren. “We willen de komende zomer kunnen oogsten uit eigen kas,” vertelt Koelewijn enthousiast. Het plan is dat de voedselbank zelf groenten en fruit gaat verbouwen in een Aalsmeerse kas. Mensen die gebruik maken van de voedselbank en ook bijstandsgerechtigden, kunnen dan meewerken in de kas.
In het kader van de ‘participatiemaatschappij’ zal dit de gemeente volgens hem zeker aanspreken. “We rekenen dan ook op hun medewerking,” zegt Koelewijn. “Ook kan de kas een stukje educatie bieden voor scholen,” voegt hij eraan toe. “De kinderen kunnen dan zien hoe groenten en fruit groeien en ook zelf de plantjes onderhouden. En aangezien biologische producten steeds meer gewenst zijn, willen we ook aan restaurants verkopen.”
Bevlogen vrijwilligers
De voedselbank draait op vrijwilligers. “De vrijwilligers in Aalsmeer zijn bevlogen en betrokken,” aldus een trotse Koelewijn. “Ze staan vooraan om te helpen. Ook is er geen gebrek aan initiatieven en vrijgevigheid in Aalsmeer. Al vanaf de start zijn er mensen, verenigingen en bedrijven die de voedselbank helpen.”
Aalsmeer is een dorp dat rijkdom kent, maar er zijn altijd mensen die tussen wal en schip raken. Die zullen er altijd blijven. De voedselbank heeft in het eerste jaar zijn noodzaak bewezen en is inmiddels niet meer weg te denken uit Aalsmeer.