Vince Boom eerste kinderburgemeester

'Aalsmeer 100% vrolijk en groen! Dat gaan we doen' Dat was de verkiezingsslogan van Vince Boom, de eerste kinderburgemeester van Aalsmeer. Vandaag bij het tellen bleek hij de meeste stemmen in de wacht te hebben gesleept. Hij wordt volgende week zaterdag, tijdens de Junior Pramenrace, officieel beëdigd door grotemensenburgemeester Jeroen Nobel.

Vince Boom, tien jaar en leerling van de Oosteinderschool, bleef zes jonge 'concurrenten' voor. Dat waren Chelsy Baas, Eline Jansen, Jolomi Ayutsede, Oscar van den Helder, Roos den Haan en Shahinda Hamed.

Snoep uitdelen
Zaterdagmiddag brachten 254 kinderen tot 12 jaar hun stem op een van de zeven potentiële burgemeesters uit in een heus stemhokje op het Molenplein. Daar, in lekker weer, probeerden de genomineerden zaterdagmiddag kiezers te verleiden op hen te stemmen. Niet alleen met flyers en woorden, ook met snoep; dit onder het motto 'voor wat hoort wat'.

Hun verkiezingscampagne was afgelopen donderdag van start gegaan. De avond tevoren waren de zeven scholieren door een jury uit 34 kandidaten genomineerd als kinderburgemeester. Het laatste woord was aan de jonge kiezers.

Speerpunten
Wat zijn de speerpunten van Vince Boom? Die verklapte hij al woensdagmiddag op de workshop presentatietechnieken in de raadskelder, waar docent Marjolein Romeijnders elke kandidaat zijn beste beentje leerde voorzetten.

“Ik wil kinderburgemeester worden omdat ik het leuk vind,” zei hij toen hij aan de beurt was. “Want ik vind het leuk om kinderen blij te maken door dingen op te lossen en te veranderen.”

Spullen repareren
Vince gaf aan zich in te zetten voor “meer activiteiten” voor kinderen. Als voorbeeld noemde hij het repareren van spullen in speeltuinen, “samen met een timmerman”. Wie iets repareert, hoeft het volgens hem niet weg te gooien en vervuilt evenmin het milieu.

“Ik hoor van andere kinderen dat ze mee willen helpen. Als ze zelf iets maken, slopen ze het niet,” zei hij. Als reactie op zijn korte spreekbeurt kreeg Vince te horen dat hij “zelfverzekerd” overkwam en “enthousiast” over zijn functie was. Zijn idee sloeg eveneens aan. “Dat is leuk, want kinderen houden van bouwen.”

Foto: (tweede van links) de eerste kinderburgemeester Vince Boom, geflankeerd door zijn zus, die in zijn campagneteam zat, en wethouder Gertjan van der Hoeven, die hem vanavond kwam gelukwensen met zijn benoeming. Rechts een buurjongen die op Vince stemde. (foto gemeente)

Gallery: beelden van de verkiezingsmiddag zaterdag op het Molenplein, waar tevens een stoepkrijtwedstrijd van het cultuurpunt plaatsvond. (foto's Arjen Vos)

 

2 reacties

  1. Desgevraagd verklaarde de kinderburgemeester zijn ambtsperiode te willen starten met een rustperiode van twee maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel