Verkoop kaarten Nostalgisch Filmfestival van start

Tandemfietsers met Romkema Sr. (midden) in de Marktstraat met op de achtergrond het Molenpad (jaren ’30)

Door: Dick Piet. De dinsdag van Feestweek Aalsmeer, staat ook dit jaar weer geheel in het teken van ‘die goeie ouwe tijd.’ Op 5 september presenteert Dick Piet voor de tiende keer het Nostalgisch Filmfestival. Zowel ’s middags als ’s avonds laat hij oud Aalsmeer herleven in de feesttent op het Praamplein. Kaarten voor het reünieachtige evenement, zijn vanaf donderdagavond 7 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat te koop.

Stommeer West in 1987

De twintig tot negentig jaar oude films, boordevol herinneringen aan ‘het dorp’ Aalsmeer, worden vertoond op grote LED-schermen. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Teveel om ze allemaal op te noemen. Een film met een zeer hoog nostalgiegehalte, is die van Aalsmeer in de jaren ’80. Alle buurten van Aalsmeer komen in beeld; het is bijna schokkend te zien wat er in de loop van de tijd is verdwenen.

De oudste film dateert uit de jaren dertig, samengesteld uit diverse films uit die tijd. Naast fraaie opnamen van Aalsmeer van weleer, laten de beelden zien, dat vroeger echt niet alles beter was. Het programma biedt vooral films uit de naoorlogse jaren. In drie speciale films, wordt teruggeblikt op de periodes 1945-1960, 1960-1980 en 1980-2000. Dick heeft hiervoor nooit eerder vertoond materiaal gemixt met veel om herhaling gevraagde films uit eerdere programma’s.

Er staan uiteraard ook ‘nieuwe oude’ films op het programma. Zoals van het veilen van bloemen in de eerste maanden van de VBA, dus nog voor de officiële opening in september 1972. De aanvoer werd bij de start van ‘de grootste veiling ter wereld’ door de kwekers zelf gedaan. Je ziet ze in de vroege ochtenduren met busjes en auto’s met aanhangwagentjes naar de Legmeerdijk komen. Kopers op de veiling moesten nog contant betalen en de buizenpost werd nog als moderne techniek beschouwd.

Een jonge presentator Fons de Poel staat klaar om een proeflancering te maken met een duikboot in de Ringvaart (1985)

Uit oktober 1985 dateert een speciale tv-reportage over Verhoef Aluminium in Aalsmeerderbrug. Een nog piepjonge presentator Fons de Poel, maakt samen met personeelsleden van Verhoef een proeflancering van een reddingssloep in de Ringvaart.

In 2000 maakte de Norddeutscher Rundfunk (NDR) een opmerkelijke reportage van het bloemencorso. Hierin staan corsonacht, vrijwilligers, figuranten en publiek centraal. Maar ook fraaie beelden van het corso (én kindercorso), dat voor het eerst ’s avonds verlicht en in hozende regen over het Raadhuisplein trok.

De oude Buurt in 1948, gezien vanaf de Baardsesbrug

Of de jubileumeditie van het Nostalgisch Filmfestival weer net zoveel bezoekers trekt als vorige edities, zal donderdagavond 17 augustus blijken. Dan start in het Boekhuis in de Zijdstraat tussen 19 en 20.30 uur de kaartverkoop. De toegangskaarten kosten 10 euro, inclusief koffie/thee en garderobe. Daarna, indien nog voorradig, gaat de kaartverkoop overdag verder. Let op: de winkel is momenteel beperkt geopend: alleen ’s middags van 13 tot 17 uur; zaterdags van 12 tot 16 uur. ’s Maandags gesloten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin