Van Staaveren film van de maand april

Door: redactie. Vanaf morgen laat de stichting Oud Aalsmeer de film ‘The Best of Van Staaveren’ op haar website zien. De kwekerij was jarenlang gevestigd tussen Hornweg en Legmeerdijk pal naast de bloemenveiling.

Naamgever Maus van Staaveren kwam in zijn jeugd naar Aalsmeer om te gaan werken bij een kweker aan de Aalsmeerderweg. Na enige tijd begon hij voor zichzelf als zogenaamde ‘vollemaanskweker’, een kweker die overdag in loondienst werkt en ’s avonds voor eigen rekening producten teelt en op die manier een eigen bedrijf opbouwt. De term vollemaan komt van het feit dat er vaak in het donker gewerkt werd, hoogstens belicht door de maan. Dat was de start waarmee hij uitgroeide tot een toonaangevend bedrijf in de veredeling en vermeerdering van onder meer anjers, freesia’s en alstroemeria’s.

Bijenvolk
De film is gemaakt rond 1986 en toont alle facetten van dit bedrijf. Bijvoorbeeld met een inkijkje in de veredeling en het laboratorium. Bijzonder is dat voor het bestuiven van freesia’s een bijenvolk in de kassen werd geplaatst. Ten tijde van de film werkten er ruim 200 medewerkers. Grote kans dat er bekende gezichten voorbij komen..

De productie van de film is van de hand van Jaap Tromp en beschikbaar gesteld door Wim van Vliet. De film is door Dick P. van der Zwaard bewerkt voor opname in het filmarchief van Oud Aalsmeer. Totale duur is ruim een half uur.

Stichting Oud Aalsmeer vertoont iedere maand een historische film op de website stichtingoudaalsmeer.nl te bekijken via de knop ‘Film van de Maand’. De films zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen en zijn geschonken aan Oud Aalsmeer. Aan het bekijken zijn geen kosten verbonden.

De film wordt ook tweemaal op TV Aalsmeer uitgezonden. Vrijdag 7 april is de eerste vertoning vanaf 11.00 uur. Een dag later, zaterdag 8 april, is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur.

(Foto’s: Stills uit de film)

Eén reactie

  1. Geachte mevrouw, mijnheer,

    Is het mogelijk dat ik een kopie kan ontvangen van de film over Van Staaveren. En zo ja wat zijn de kosten (uiteraard voldoen deze dan aan u). Dank voor uw terugberichtje hieromtrent. Hartelijk dank voor uw inspanningen hierin,

    Hartelijke groet,H,Solleveld (mobiel bereikbaar op 06 422 34 743)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin