Uiterweg uit de brand dankzij autopont

Het bericht dat de Aardbeienbrug vanaf half april vernieuwd wordt, heeft op de Uiterweg voor gemengde reacties gezorgd. Uiteraard is er de blijdschap dat de gemeente zo voortvarend te werk gaat dat op deze korte termijn al wordt aangevangen met deze klus. Aan de andere kant onbegrip over het tijdstip. Waarom niet wachten tot na het vaarseizoen als het wat rustiger is? De gemeente komt met een oplossing om overlast op de Uiterweg te beperken. Er wordt zolang als nodig een grotere pont ingezet waarmee naast fietsen ook auto’s overgezet kunnen worden naar de Aalsmeerderdijk.
 
Om de brug te vervangen wordt er langs de Aardbeienbrug een parallelle rijbaanbaan aangelegd dwars door de tuin van Nels de Vries die pal naast de brug woont. De gemeente heeft deze aanvankelijk verontruste Uiterwegbewoonster beloofd dat alles na de werkzaamheden weer in oude glorie hersteld wordt. Het wordt een half jaartje afzien. En niet alleen voor haar. Al het bestemmingsverkeer dat verder moet dan de Aardbeienbrug en vice versa, zal rekening moeten houden met oponthoud. Om de hindernis te omzeilen is er straks maar één rijstrook beschikbaar. Dat betekent dat er aan elke kant een verkeerslicht komt die het verkeer gedoseerd doorlaat.
 
Geen fijn vooruitzicht
“Onze klanten zijn er niet blij mee dat de Uiterweg juist in deze drukke periode halverwege een bottleneck krijgt,” zegt Arnoud Brouwer, eigenaar van Jachthaven Stenhuis (foto) Zijn onderneming bevindt zich helemaal aan het einde van de Uiterweg. Samen met zijn medewerkers is hij net weer begonnen met alle bootjes te water laten. Als de mensen straks willen komen varen, is het vooruitzicht van een file op de Uiterweg geen fijn vooruitzicht. De herinnering aan de files tijdens het vernieuwen van de leidingen enkele jaren geleden staan Brouwer nog levendig voor ogen.
 
Kiezen uit twee kwaden
De gemeente heeft de klachten van hem en andere ondernemers en bewoners aan de Uiterweg ook gehoord en komt met een adequate oplossing. Een pont waarmee auto’s overgezet kunnen worden van Uiterweg naar Aalsmeerderdijk en andersom. Brouwer: “Het liefst hadden we hier een tijdelijke brug gehad, maar de wet verbiedt een afsluiting van de doorvaart. Een grotere pont is wat ons betreft ook een prima oplossing. Al is het misschien voor onszelf wel kiezen uit twee kwaden: of omrijden via de dijk, of in de file staan hier op de Uiterweg. Voor mensen die bij ons een bootje hebben is het natuurlijk wel een prachtige oplossing.”
 
Reservepont
In Ruud Kerkvliet is een schipper gevonden die de pont het komende half jaar gaat bevaren. “Het kwam precies mooi uit,” geeft Kerkvliet aan, “deze week zou ik beginnen als een van de schippers op de autopont van Buitenkaag naar Kaageiland. De reservepont die hier ligt, kan nu mooi worden ingezet in Aalsmeer. Leuk dat ik toch nog een half jaartje langer kan varen op het stukje waar mijn vader Chris tien jaar vaste pontbaas was.”
 
De pont (foto boven), die wordt ingezet op het moment dat de werkzaamheden aan de Aardbeienbrug aanvangen, heeft ruimte voor vier auto’s of voor één vrachtauto. Ook voor motoren is de pont een uitkomst. Die mochten nooit op de fietspont mee. Anders dan het Kaagveer, is de pont in Aalsmeer niet 24 uur beschikbaar. Net als de fietspont zijn de vaartijden maandag tot vrijdag van 07:00 tot 17:45 uur en in het weekend van 10:00 tot 17:45 uur. De overtocht kost per auto 4,50 euro.
 
Tekst Arjen Vos
 
Foto's: (boven) Ruud Kerkvliet in actie op de fietspont (archief AV), Arnoud Brouwer op portret en op de heftruck een zeilboot verplaatsend (foto's Arjen Vos), de pont die wordt ingezet op de Uiterweg (foto Ruud Kerkvliet)
 
(advertentie)
 

5 reacties

  1. Ben benieuwd of de dag van publicatie hier nog mee te maken heeft….????

  2. Die pont wordt een dure grap voor de arme Buurters die achter de Aardbeienbrug wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin